Sunday, December 18, 2011

A WEEK MORE.

i just have another one week more to finish the class.

there are a few presentation, writing report and bla bla bla.

the best part is despite settling a bunch of assignment, i'll spare my time for dinner tomorrow.

hurm, a tough week ever i guess it will be.

and then the study week will be begin.

instead of it is the real study week, i guess it will be a real playful week for me.

can't deny, exam just around the corner.

the first paper is on 4th Jan. and end on 20th Jan.

stay calm.

Saturday, December 17, 2011

FACEBOOK TIMELINE.

Assalamualaikum and good morning everyone =D


did you know about this new option of facebook which is Facebook Timeline?
okay, what is the Facebook Timeline??

if you switch to the Facebook Timeline...

# this is how the upper side side of your Facebook will look like.
(i mean the layout)

# follow by your stories (such as your status, likes, friends added and etc).

# and then your facebook application (such as the music you listen).


can you see the two column right and left side in the 2nd and 3rd pic? there are a timeline between them. your story and apps and whatever on your facebook will be arrange along the timeline. your facebook might be quite crowded as your stories are now on the right and left side of the timeline. but i think it is worth to be try.


you can get more information about the Facebook Timeline from this link https://www.facebook.com/about/timeline . you will be given 7 days to get familiar with this new look. within this 7 days, only you can see your Facebook Timeline. after that, your Facebook Timeline will be publish and your friends will get to see your facebook's new look.


i already switched to the Facebook Timeline. how about you??

i think that's all for now.

cheers!~

Tuesday, December 13, 2011

OMBAKS RINDU!

# poster filem Ombak Rindu.


(this is quick update okay..quick update before start revision for tomorrow's Industrial Relation test)--> cakap macam ni untuk sedapkan hati.

kenapa ombaks rindu..bukan ombak rindu kerr??
hehe...saje je, rasa cam best pula tambah huruf S kat belakang ombak tu =D

hello peeps!
amacam..dah tengok filem Ombak Rindu tu??
selepas 2 minggu ditayangkan, baru hari ni aku berpeluang untuk tengok filem tu.
yep, seperti most of the people said...filem ni memang sedih. in fact member aku yang duk kat sebelah pun dah meleleh-leleh airmata dia. adoi, hati fragile betul lah dia ni. tapi dalam sedih-sedih filem ni, ada juga scene yang kelakar. haa tu yang aku suka tuh! hihi..

# cover page novel Ombak Rindu.


for overall, aku rate 3.8/5 untuk filem ni. apesal, korang rasa sikit sangat ker?? abis tu nak buat macam mana, dari start filem tu sampai ke ending aku duk compare dengan novel Ombak Rindu. jalan citer filem ni laju sangat. tapi beselah tu kan, sebab kalau nak buat filem details macam yang dalam novel tu...alamatnya satu hari pun tak abes nak citer. lagi satu, aku tak berapa nak berkenan dengan scene awal filem ni, banyak scene berkemban. aku tak berkenan. lagi sekali aku tegaskan, aku tak berkenan. ceh, macamlah ada orang ambil port dengan apa yang aku cakap ni. kihkih..

for conclusion (eh, for overall kat atas ni sama macam for conclusion ke takk??), aku fikir baca novel lagi best lah daripada tengok filem yang diadaptasi dari novel. filem apa pun lah...ayat-ayat cinta ke, ketika cinta bertasbih ke (eh, aku belum baca novel ni), dalam mihrab cinta ke...okay, semua yang aku list tadi adalah filem Indonesia sebab tu je filem yang aku ingat telah diadaptasi dari novel. however, kalau dah suka baca novel...try lah untuk suka tengok filemnya pula sebagai tanda memberi sokongan kepada penulis novel tu, okay??

i'm looking forward to the next film adaptation from a novel. maybe next time buat filem "Andai Itu Takdirnya" barangkali?? novel ni best juga apa. kalau tak silap aku, inilah novel yang buat aku terkeluarkan sedikit airmata tatkala membacanya. chewaahh, rasa macam tak percaya je aku cakap perkataan tatkala..hehe..

i think that's all for now. get ready to do revision for tomorrow's test sebab masa yang sepatutnya aku guna untuk buat revision telah aku habiskan dengan pergi menonton wayang, tido bagai tak hengat dunia and make this-not-so-quick-post. no regret okay. never regret the time that you waste in order to do happy thing. a'ah aku happy sangat dapat tengok wayang, tido lama giloss dan update blog ni...LOL!

okay, papai! =D

Sunday, December 11, 2011

PUISI ZAHIRIL BUAT SHERA.

i made this post because i think this is very romantic. and i should keep it in my blog. so that, whenever i wanna read this, i simply search in my blog =D


"Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu,

Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.

Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,

Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,

Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,

Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,

Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,

Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta'ala.

Isteriku, Selamat datang ke hidupku,

Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,

Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.

Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.

Selamat menjadi separuh dari aku."



Friday, December 9, 2011

FRIEND REQUEST.

hello readers! =D

it's been quite a long time since my last post. like usual, i got the 'blogger disease', too lazy to update. blogger disease??!! wah, it sounds terrible right? hehe. hm what if i twist a little bit the sentences 'too lazy to update' because i don't like the word lazy. so what it should be...don't have courage to update?? hahaha. okay, whatever! (purposely waste your time to read this crap)-->evil laugh

now let's move to the main topic 'friend request'. i bet all of you own a facebook account. what, you don't have any?? oh please, its so not in trend guys! okay, chill. maybe some of us don't want to have any facebook account because of their own reason. i dedicated this post ( i think it more to discussion) for those who own a facebook account.

dear facebooker, what your opinion about friend request?

1. did you approve all the friend request on facebook even a request from someone that you don't know?
2. if your previous answer is YES/NO, what is your justification?

tengok, da macam soalan exam pulak dah. ooppss, terkeluar BM mak! hehe =)

some of us tend to approve all the friend request even from someone that they don't know. and also add friend to someone that they don't know. i don't really understand this. how you react to each other on facebook huh?

i used to approve friend request from those that i don't know, but i think it turn to be awkward when their facebook name appear on my facebook home and i ask myself, WHO IS THIS PERSON, HUH?? and start from that moment, i strictly approve those who i know only, or at least those from the same school with me even i don't really know them because there are a big gap between us. big gap is like i'm too senior and they too junior.

that is my opinion about friend request. what, nobody ask for my opinion about friend request?? hahaha. anyway, different person has different opinion about friend request. so, if you don't mind to share...what is your opinion about friend request??

i think that's all for now.

cheers~

Thursday, October 27, 2011

COLDPLAY - Fix You

currently listen to the song "Fix You" by Coldplay.


video

"FIX YOU"

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what y
ou need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you


Saturday, October 22, 2011

THE E-POP MAGAZINE.

Eight months ago, I've decided to stop from buying this magazine. but i can't help myself from buying this magazine again because.....my favourite korean band is on the cover pageee!! yeay yeayy!

E-POP. ISSUE 25. OCTOBER 2011.

COVER PAGE: FT ISLAND.

that's all for now. cheers! =D

Thursday, October 20, 2011

THE PRACTICAL TRAINING PLACEMENT.

7.15 in the morning.

updating blog while take a sip of Radix Coffee. baru first time rasa kopi ni...err tak berapa nak sedaplah pulak.huhu.


hmm i'm looking for practical training placement since i'm going to start my practical training on february next year. grrr leceh and peningnya la hai nak cari sendiri tempat praktikal. pastu aku ni demand lak tu. nak buat praktikal kat tempat yang bagi allowance je. and nak cari yang dekat dengan rumah. so nanti takyah pening-pening nak fikir pasal transport and accomodation. kan kan? =)

semalam aku baru je dapat list company for practical training. semua company tu ada link dengan UiTM. ingatkan boleh kurang sikit tahap leceh and pening nak cari tempat praktikal... rupa-rupanya sama je la. sebab banyak betul company dalam list tu. about 1000++ company.

kalau before ni aku pening nak cari tempat praktikal, sekarang ni pula aku pening nak pilih mana satu tempat praktikal yang aku nak. cewah! macam la semua company tu nak terima aku. hahah.

okay, i guess that's all for now. my radix coffee pun dah nak abes aku hirup dari tadi and now tiba-tiba aku rasa kopi ni dah berubah jadi sedap la pula.

have a day everyone! tata =D

Tuesday, October 4, 2011

RANDOM STORY.

hello readers! =D

okay, it's been a while...erk? tak berapa nak while sangatlah. hehe. it almost one month since my last post. well, what can i do...i can't stop myself from ignoring this blog since i discovered tumblr which is kind of blog too. see...macam habis madu sepah di buang kan? =D

however, i don't have any intention to delete this blog because i loveee my blog! hihi.

oh ya, did you know about Korean Music Wave 2011 which was held in Stadium Merdeka on last week (24th Sept)?? guess what, my favourite korean band FT ISLAND was there! OMG rasa macam nak pengsan bila dapat tahu diorang datang Malaysia. even tak dapat tengok diorang perform on stage pun takpe asalkan tahu yang diorang ada kat Malaysia...hee~

hurm, i think thats all for now.

cheers!


haa inilah FT ISLAND.

*to visit my tumblr, CLICK HERE =)

Monday, September 12, 2011

NEW SEMESTER, NEW CAMPUS, NEW FEELING.

Assalamualaikum W.B.T...

First of all...selamat hari raya semua! hee~ lambatnya aku wish selamat hari raya.

hurm, raya tahun ni agak berbeza sedikit. ada orang bagi aku biskut raya. nak tahu tak siapa yang bagi?? hihi. aku keje kat taska time cuti sem aritu. jadi, yang bagi kuih raya tu...parents budak yang aku jaga kat taska tu la. yang buat aku tersenyum-senyum sendiri, ada parents yang tulis nota kat atas bekas biskut raya tu. dia tulis ,''Puan Dayah, selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin. terima kasih kerana menjaga Habsah''. perrrgghh Puan tuuuu. aduhai, lambat lagi kot untuk aku menyandang title Puan tu.

oh ya, hari ni first day aku untuk semester 5 di UiTM Puncak Alam. warrggghh aku still tak berapa dapat nak terima kenyataan yang aku kena tukar kampus! aku duk umah sewa. perrgghh jauh betul nak menapak ke tempat tunggu bas. and then tangga dari kolej ke fakulti tu...is it real?? tinggi dowh. ala2 cam tangga kat Batu Cave. rasa cam nak tercabut kepala lutut aku ni haa naik tangga tu. cuba buat eskalator ke...kan bagus. hihihi.

hurm, whatever it is...aku just bear with it la. lagipun tinggal satu sem je pun...InsyaAllah.

i guess that's all for now.

AJA AJA FIGHTINNGGG!! =D

Wednesday, June 22, 2011

END OF INTERSESSION.

inhale. exhale.

hoooraaayyyy!! *screaming*

i'm finally at the last day in UiTM Shah Alam.

err actually, that's not the point.

what i want to say is the intersession is end!

i just finished the exam a few hours ago.

as for now,

i got 2 months semester break.

hmm what i'm going to do?

should i go to work?

yeah, let's go to work!

these 2 months semester break should be waste wisely though =)

i guess that's all for now.

cheers! ~

*feel free to visit my tumblr (CLICK HERE).
*good bye UiTM Shah Alam. next sem i'm going to move to UiTM Puncak Alam (huh, dislike dislike)~

Tuesday, June 14, 2011

typical MALAYSIAN.

orang Malaysia kuat makan. sepatutnya bila harga barang naik, kita akan kurangkan perbelanjaan untuk makanan. kalau kat negara lain, rakyatnya sanggup ikat perut sebab harga barang naik. tapi tak bagi orang Malaysia sebab harga barang naik atau tak...sama je. tak peduli sangat. awal-awal harga barang naik je merungut pastu kurangkan perbelanjaan itu ini. tapi sekejap je lah. lepas tu kembali kepada keadaan asal. tak percaya orang Malaysia kuat makan? ce tengok kedai mamak, tiap-tiap hari penuh je kan? maksud aku, penuh dengan pelanggan la, bukannya penuh dengan mamak tukang amek order dan tukang tebar roti tu =)

oh ya, aku mahu mengambil kesempatan ini untuk melahirkan rasa tak puas terhadap kenaikan harga roti..."eee geramnya, kenapa harga roti naik??!! tak payah la naikkan harga roti! dahla favourite aku tuh!". okay itu saja. apa-apa hal pun, tabiat membeli roti aku masih sama seperti sebelum harga roti naik. beli banyak-banyak! hihi =)

* post ini adalah berdasarkan cerita pensyarah subjek International Business aku. sekian.

Sunday, June 12, 2011

BIRTHDAY WISHES.


1.15 in the morning on Monday 13th June 2011.

i write this entry special for my friend from my childhood day which is blogger Efa Nur. yep, that pretty girl on the above picture. i stole that picture from her facebook. oh let me rephrase it. i actually take it without her permission. haha. actually, that picture is the picture on her blog's header. so, do you happen to know her? well if you don't know her, what can i do..lol :)

eh whattt??!! you know her?? she is among the popular blogger?? well, you know what...i'm her neighbour yaww! :)

ahh stop it. lets me straight to the point.

HAPPYYY 23RD BIRTHDAAAAYYY TO KEKPAAAHHH!! =)
MAY ALLAH BLESS YOU =)
WISH YOU ALL THE BEST ON YOUR FUTURE UNDERTAKING =)

okay that's all.

thank you.


Friday, June 3, 2011

Kebanyakan perempuan cantik adalah SELEKEH!!

hello peeps! :D

it's been a week since my last post.

see my entry title?

okay, i'm a girl. a woman. but by typing this entry, that's not mean that i have any intention to condemn those with the same gender with me okayy??

anyway, this is a reality. when you see a hot and pretty and beautiful and gorgeous and marvellous and woman out there, do not ever think that they're as 'pretty' as that when they're at college's room or at home. yep, their face is always pretty whether make up or not. so, 'pretty' here refer to their behavior, their daily routine.

why??

because some of them are very lazy and very selekeh. for a very simple example when they ate maggie using bowl, after a few days or almost a week you will see that bowl is still not washed yet. their cliche excuse is no time to wash it, busy with assignment and etc. but it is funny to think that they have plenty of time to put on make up on their face while they have no time to wash just a bowl.

another example?

you can create the other example by your own, since i think you also have experience on this. maybe you have a hot and pretty and beautiful and gorgeous and marvellous roommate or housemates that are very lazy and selekeh. or even yourself like that...err maybe...LOL :D

anyway, it is a common thing that happen to everyone. i mean everyone have their bad side like lazy and selekeh. but do improve it yaww!

i guess that's all for today.

cheers!

Thursday, May 26, 2011

FESYEN APA YANG KAU PAKAI NI??

Minah minah tudung zaman sekarang ramai cacat otak (bodoh)
Pakai tudung tapi pakai pakaian ketat-ketat (bodoh)
Ada pula pakai tudung tapi pakai t-shirt pula (bodoh)
Mana ke tidak masyarakat kita dipandang rendah (bodoh)

~Hafiz As'ari- Minah Tudung~

Okay, you all pernah dengar tak lagu yang mempunyai lirik seperti di atas? first time aku dengar lagu tu time form 5 dulu. hm almost 5 years ago?? wow, dah dekat 5 tahun rupanya aku tinggalkan zaman persekolahan! --> sila baca dengan nada pura-pura terkejut. first time dengar memang agak menyirap lah kan, coz lirik dia agak kasar and straight to the point. tapi lirik dia adalah realiti di zaman sekarang. hm yang part pakai t-shirt tu aku tak setuju dia kata bodoh. coz tak salah kot pakai t-shirt as long as that t-shirt is longgar dan tidak jarang.

Actually, aku dah lama nak buat entry pasal bab pakaian ni. tapi aku hold dulu coz rasa macam tak sempat nak update blog. so, now is the time to write about pakaian-pakaian thing. haa yela aku mengaku yang aku bukannya bagus sangat dalam bab berpakaian. still tak 100% menutup aurat. tapi aku mahu dan cuba memperbaiki cara aku berpakaian.

Aku faham setiap perempuan mahu dirinya kelihatan cantik menarik tertarik kaw memang da bomb. SEKARANG NI AKU NAK CERITA BERKENAAN PEREMPUAN YANG BERTUDUNG.

aku tak faham kenapa ada perempuan yang pakai tudung tapi pakai legging. pastu pakai inner yang rata-ratanya agak ketat dan dipadankan dengan baju yang takde lengan??


aku juga tak faham dengan iklan produk untuk kuruskan badan. gambar before and after sangat berbeza okay. kalau gambar before guna produk tu boleh je pakai pakaian yang sopan tapi kenapa gambar after guna produk tu mesti nak kena gambar yang opposite to pakaian yang sopan?? bajet nak tunjuk body awak yang dah lawa letteww~


dan aku juga tak berapa nak faham kenapa perempuan zaman sekarang ni suka sangat sanggul tinggi-tinggi. at first aku ingat itu rambut yang disanggul. tapi aku pernah ternampak kat kedai, ada serkup yang memang dah siap ada bonjol seolah-olah sanggul.


ada banyak lagi yang aku tak faham. tapi cukuplah sampai di sini sahaja. so, kalau semuanya aku tak faham, apa je yang aku faham?? aku faham...perempuan yang bertudung tetapi berpakaian dengan pakaian yang tidak sesuai, bukannya tak faham tentang aurat. tapi saje je pura-pura tak faham. kalau tak, tak merasalah untuk berpakaian macam tuh.

hm tak pun maybe perempuan tu bertudung untuk berfesyen sahaja. sebab tu lah tak kisah kalau pakai baju dan seluar yang ketat, sendat. sebab bukan untuk menutup aurat. kalau dah pakai baju, seluar sendat tu..apa kata takyah pakai tudung terus??

moralnya, kalau pakai tudung tu...pakailah baju, seluar yang sesuai. yang longgar. yang tak ketat. yang tak sendat. yang tak jarang. yang tak...haa what else? tak payah la nak ikut trend sangat. tak salah kalau nak ikut trend tapi pandai-pandailah bezakan yang mana boleh diikut dan yang mana tak boleh diikut.

i guess that's all for now.

tata :)

*i'm so sorry if ada yang terasa bila baca entry ni. that's the truth babe. oh ya, gambar ehsan dari google :D

Saturday, May 21, 2011

I WANT THIS, I WANT THAT

dear readers,

do you happen to wanna know what i want right now??

if your answer is yes...

i advise you to hold yourself from drooling out of looking at these pictures. LOL ;p


i want chocolates.


i want an ice-cream.


i want mc flurry.


i want chocolate indulgence.


i want Air Batu Campur a.k.a ABC.


i want chocolate chips muffin.


thanks for looking through these pictures.

well, you can conclude that i'm a dessert lover.

i love to eat something sweet.

i want that thing in the above pictures very badly.

can somebody sent it to me right now?? :D


* i got the pictures from google. thanks google for making me drooling out. LOL =)


Monday, May 16, 2011

ENERGY SAVING MODE.

10.50 in the morning on 17 May 2011.

ahaa orang lain buat, aku pun nak buat jugakkk!! ;p

beginilah rupa blog if in energy saving mode.

eh, hai korang =)

ada tak siapa-siapa yang perasan bahawa entry ini ialah entry ke-4 aku untuk hari ni? oh takde siapa-siapa yang perasan ye. pheww~~ bagus. Alhamdulillah takde siapa-siapa yang perasan. hahaha...LOL ;P

okay now back to the topic. you all tahu tak apa itu energy saving mode on blog? alaa korang dah tahu ye? hahaha ketinggalan betul aku ni coz baru sekarang nak buat entry about energy saving mode *dushh*. hm tapi takpelah kan. maybe ada yang belum tahu lagi pasal benda ni.

so, korang tahu tak apa function energy saving mode ni? yang aku nampak ianya tidak lebih sekadar screen saver untuk blog. oh ya, maybe ia juga mengurangkan energy consuming since it hides heavy animation on your blog, cover the window in dark color and pause heavily running background processes.

now, siapa-siapa yang berminat with this thing, simply just follow this instruction:-

1. Copy the code from HERE. (i think that web sites give a complex instruction. mine is easily to understand) ;p

2. Login to your blog dashboard--> Design--> Page Elements--> Add a Gadget--> HTML/Java Script--> Paste the code.

3. Save and wait for one minutes and see the result.

Selamat mencuba! :D

SYLLABUS, MOHR WEB SITES...MATCH!!!

8.12 in the morning on 17 May 2011.

kenapa aku mesti nak kena mention waktu dan tarikh setiap kali di awal entry? sebab waktu dan tarikh kat blog ni...tak betul! dan aku tak tahu camne nak betulkan dan tak tahu sama ada boleh dibetulkan atau tidak..hihi

oh btw, sekarang ni aku sedang mencari information untuk subjek Employment Law. semalam aku dah start kelas (intersessi). first kelas lagi, lecturer aku dah mengajar 2 chapter. kepala aku tepu betul semalam ye. dah la kelas agak lama berbanding kelas di hari biasa. biasanya kelas 2 jam, tapi untuk intersessi kelas 2 jam setengah. 'aha..lebih 30 minit je pun...apedaa..itu pun nak kecoh'...mesti korang nak cakap macam tu kan? kan? ;p

hm lecturer aku suruh match kan syllabus subjek Employment Law dengan maklumat yang terkandung di dalam web sites Ministry of Human Resources (MOHR). but the problem is aku takde pun syllabus tu..hehe.

okay cukup dulu sampai di sini buat masa sekarang. aku nak explore web sites MOHR ni.

tata :)

Tuesday, May 10, 2011

GOOD BYE SEM 4! PHEWW~ AND WELCOME INTERSESSION! SIGH~

assalamualaikum and hi to all of you.
how's your day? hope you all doing well :)

i wanna tell you that i've been looking for this day since 27th April.

today is...

my last final examination day!! pheww~

yeah, i just finished my last exam paper which is Human Resources Management and Technology on 12.00 pm at Dewan Sri Bendahara. hm it also means that my semester 4 is at end. so, good bye sem 4! -->happy mood


i haven't sleep since 2.30 am until the minutes i enter the exam hall. what i'm doing is to cram for just a several hours before the exam start and to 'vomit out' what i've cram before and then after the exam finished...er, forget it all afterwards. oh please, i hope this is so not me. LOL ;P

*this is happen to me on every examination...hahaha. kbkk is done.

okay now...

inhale. exhale.

but do not too happy, because i'm going to have my intersession which is start on 16th May if i'm not mistaken. so, welcome intersession! -->force happy mood (oh, please bring back my happy mood!). hm intersession is not too bad because i'm going to be around my friends, again! (yeay, i got my happy mood back!).

i guess that's all for today.

till then :)

*i got those picture from the random tumblr that i've passed by. tq.

Saturday, May 7, 2011

FULAMAK, FAISAL ABDULLAH CAKAP SAYA BLOGGER HEBAT??


wah, tajuk entry nak gempak je kan? kan? ;p

hai. morning you all =)

you all tahu tak blogger Faisal Abdullah?

hm i just passing by his sites 2dayblogger.com and then i found this...


alaa tunggu apa lagi? klik la, klik la, klik la. hihi (^_^).

ahha, betullah tu. jawapan yang kat bawah sekali tu yang ada tulis miss enigma tu, haa saya lah tu. (berapa banyak 'tu' daa..).

saya cuma berkongsi jawapan untuk soalan 'bila korang mula berblogging dan kenapa?'.

tak sangka pulak dalam ramai-ramai blogger yang berkongsi jawapan tu, Faisal Abdullah turut senaraikan komen saya. oh adakah ini top 6 jawapan? hihi perasannya saya. tapi apa-apa hal, saya berasa gembiralah ye *winkwink*. lagi-lagi bila Faisal buat tajuk entry 'apabila BLOGGER HEBAT menjawab soalan bila korang mula berblogging dan kenapa?'. hehe. saje je nak on caps lock untuk perkataan blogger hebat tu *blushing*. ahh sudah, nampaknya saya sedang perasan untuk kali kedua. okay, now stop it! faktanya, saya cuma budak baru belajar dan sedang bertatih di dunia blog ye kawan-kawan ;p

kesimpulannya, antara benda terawal yang saya buat pagi ni ialah senyum sorang-sorang kat depan laptop seperti gambar di atas (oh please. daya, kaw tak boleh bezakan gelak dengan senyum ke? gambar kat atas tu gambar tengah gelak okay? dushh!).

hm okay lah. cukup sampai di sini dahulu. jumpa lagi di entry akan datang.

tata =)

Thursday, May 5, 2011

TIME EXAM BARU BUKU NAK COLOURFUL.

5.30 in the morning on 6th May 2011.

i'm typing this entry just to remove my sleepiness *sigh*.

tadi aku pegi toilet and then aku nampak kucing dah bangun tido. tapi aku ni tak tido-tido lagi. konon bajet study. tapi sebenarnya study + online = stuline. haa amek kau 'stuline' perkataan baru. okay, aku dah nak start melalut sampai merekacipta perkataan baru bagai. ishh! ;p

hm just wanna make a comparison of my text book before and during final examination.

BEFORE FINAL EXAMINATION.


DURING FINAL EXAMINATION.


haa colourful bukan my text book during final examination. ah takleh bla. mesti korang nak cakap yang nampak sangat before exam aku langsung tak buka text book, kann?? ah salah tu. aku bukannya tak bukak, tapi aku tak highlight je perkataan dalam buku tu. oh ya, gambar first and second bukanlah gambar dari text book yang sama. sekian terima kasih. jumpa lagi di next entry =)

* sebelum ni aku ada buat entry pasal group K-POP versi Malaysia. kalau nak baca, klik SINI. dengar citer, group 24:7 tu dah tukar nama group. nama baru dorang, group M-POP.


Wednesday, May 4, 2011

KORANG SUKA BUAT STATUS MACAM MANA KAT FACEBOOK??

12.47 minit tengahhari.

helloww facebook addicted =)

dear blogger and reader of this entry, please do not tell me that you don't own a facebook because i'm not gonna believe it...LOL.

for blogger, menipu bebenor kalau korang cakap takde facebook sebab ape kejadahnye ada facebook badges kat blog korang kalau you don't own a facebook, right?? hehe.

hm berbalik semula ke tajuk entry ni 'korang suka buat status macam mana kat facebook??'. haa jawab jawab ;p

kalau aku lah kan, aku update status bergantung pada situasi. sebagai contoh, sekarang ni aku sedang menghadapi peperiksaan akhir. so, my facebook status are going to be related with the final exam lah and carry mark also. ;p

tak percaya?? nah aku bagi bukti...



okay sekarang dah percaya kann.

boleh lah aku chow.

tata =)


JIKA ANDA SEORANG BLOGGER

morning =)

saya join ini :-

image

Saya dapat banner ni dari Gadis Melayu.

Untuk mengetahui cara dan tujuan, sila klik SINI.


Tuesday, May 3, 2011

MACAM MANA SAYA BOLEH SUKA MAKAN SAYUR.

hai my dear readers =)

how are you? hope uol's doing well ya.

before i start story about MACAM MANA SAYA BOLEH SUKA MAKAN SAYUR, i nak bagitahu sesuatu. ni haa petang tadi i baru je lepas my 3rd final exam paper. subjek PERFORMANCE MANAGEMENT. perrgghh susah.giler.nak.mampus wa cakap kat lu. sorry ye ayat kasar sikit. tapi itulah ayat yang sesuai untuk describe tahap susah paper petang tadi. buktinya?? lepas invigilator kutip kertas jawapan, my coursemates and i masing-masing melepaskan keluhan yang lebih kurang berbunyi begini 'weyh, soalan susah dowhh!', 'past year tak pernah pon kuar soalan sesusah ni!', 'performance agreement tu yang mana satu weyh??'. haa betul tak? betul tak i cakap paper tadi memang susah. sampai di saat ini, sakit kepala sebab jawab paper petang tadi still tak hilang lagi. adehh. okay fullstop.

now, kite citer pasal sayur pulak ye. ada tak sesiapa yang tengah baca this entry, tak suka makan sayur?? haa ni nak kena babab ni. hehe. hm dulu i tak suka makan sayur. memang tak suka ah, tak tahu macam mana nak describe tahap tak suka tu camne. bila tengok sayur je, dah dapat bayangkan tahap kepahitannya. so, i hate sayur!


hai awak, kenapa tak suka makan saya? saya ni berkhasiat tau *winkwink*

but as for now, i dah suka makan sayur. actually dah lama i start suka makan sayur. since sekolah menengah. citernya macam ni. time sekolah menengah dulu, i stay kat hostel dari form 1 until form 5. setiap kali makan tengahhari dan malam, mak cik kat dewan makan tu akan sendukkan lauk termasuklah sayur. masalahnya, i tak suka makan sayur. so i ended up by throw it away in tong sampah. setiap kali ada lauk sayur, i mesti tak miss untuk membuangnya ke dalam tong sampah. nak dijadikan cerita, ada satu hari tu tiba-tiba i terfikir 'eh, kesian la pulak tengok sayur ni asyik kena buang je. pastu membazir je kalau buang sayur ni lagipun kan ayah dah bayar'. so, i pon start lah makan sayur. mula-mula makan sayur yang saiz kecik je. lama-lama makan sayur yang saiz besar pulak. faham ke tak sayur saiz kecik dan besar ni? maksud i, sayur saiz kecik tu yang potongan kecik-kecik. yang saiz besar tu yang potongan agak besar. haa camtulah. hihi.

okay cukuplah sampai di sini sahaja kisah macam mana saya boleh suka makan sayur. jumpa lagi di entry yang akan datang!

tata =)


Sunday, May 1, 2011

BUAT ADAM DAN HAWA.

assalamualaikum dan selamat pagi =)

i'm taking breakfast while updating this blog. minum cadbury hot cokelat dan makan roti gardenia butterscotch. and oh lagi satu, ada big apple juga. wah, multi-tasking kan aku ni. hm, i'm going to make quick update because i'm going to study for my 3rd final exam paper which is subject PERFORMANCE MANAGEMENT. esok kot exam-nya. uih, gementar.

as for now, how about korang take a look at this lovely article. layann~~

BUAT ADAM...ANDAI MAHU MENCARI HAWA.

1. Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu. lihatlah pada telapak tangannya. andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik, fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya. sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.

2. Jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata. lihatlah pada sebujur bibirnya. andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya, fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya. khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami...menabur buruk diri si suami.

3. Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata. lihatlah pada sepasang mata indah miliknya. andai tidak redup menunduk pandangan. fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya. khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.

UNTUK HAWA...ANDAI MAHU MENERIMA CINTA ADAM.

1. Jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata. lihatlah pada aktiviti malamnya. andai liar hidupnya tika malam menjelma, fikirlah sebaiknya andai mahu menerima. kerana maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba. khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..

2. Jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata. lihatlah pada bahagian kakinya, andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah di padang bola, fikirlah sebaiknya andai mahu menerima. kerana aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri.

3. Jangan dilihat pada tampan paras semata-mata. lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara. andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah-seranah, fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya. khuatir pabila bersama kelak, kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan.

Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu. sebelum ini, wanita yang berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya. tetapi hari ini, mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri. begitu jugalah sang lelaki. kadangkala berkopiah. dari mata nampak sungguh alim, tapi dari hatinya...siapa yang tahu??

* aku tak tahu siapa pemilik artikel ni. anyway, credit for him/her for such a lovely article.

KUMPULAN GULA-GULA & 24:7

hai =)

actually, tadi aku dah ready nak lepak-lepak kat atas katil or in short, TIDO. tapi bila teringat yang sekarang ni dah lepas asar, so aku pun tukar fikiran. takmo lah tido time lepas asar. kan tak elok tido time macam ni. ye takk?

so, aku takde pilihan lain yang nak dibuat selain online. haa ape korang cakap? kenapa tak pegi jogging petang-petang macam ni?? hm soalan yang bagus. ehem-ehem, bukan tak nak jogging tapi aku takde sport shoes la. tu pasal la takleh nak jogging. haa okay tak jawapan aku ni. boleh diterima pakai tak?? hahaha. alasan-alasan. ok stop cakap pasal ni.

about the title as stated above, i bet korang dah tahu pasal dua group baru ni. group K-POP versi Malaysia (uwekk). aku yang juga merangkap peminat K-POP ni haa...berasa terkesima sebentar dan ianya diikuti dengan gelak-ketawa yang berdekah-dekah sebaik sahaja aku mendapat tahu tentang kedua-dua group ini. wah, skema sungguh ayat aku kan =)

now introducing...

KUMPULAN 24:7


this is my opinion okay. MY OPINION. aku bukan nak kutuk, tapi memang ayat aku ke arah kutukan pun. tengok gambar diorang. how dare diorang dress up macam ni. takdelah teruk sangat, just nampak perut sikit je. but that one yang kat tengah-tengah dan yang hujung belah kiri tu apa cerr?? eh, pleaselah. TAK SESUAI! kalau ada 6-pack takpela jugak. hm but still TAK SESUAI kalau orang Malaysia dress up macam ni. it against the norm tahu takk??! asalkan Faizal Tahir bukak baju kat atas pentas pun kena banned 3 bulan. ini pulak korang (refer to 24:7).

KUMPULAN GULA-GULA


haa ni lagi satu group. adehh, camne aku nak describe ni. aku tak sure la diorang ni beragama apa. tapi cuba korang bayangkan kalau beragama Islam tapi dress up macam ni?? huh, FAIL!

kesimpulannya, aku tak berkenan sungguh kalau orang Malaysia nak buat group ala-ala K-POP. tak sesuai. faham tak? TAK SESUAI! instinct aku mengatakan yang diorang ni takkan kekal lama di industri hiburan tanah air ni. well, we just wait and see lah ye.

till then.

Saturday, April 30, 2011

SELAMAT HARI PEKERJA



logo hari pekerja 2011.


0203 in the morning on 01/05/2011.
(tarikh kat atas tu menipu je. tolong jangan percaya...hihi).

selamat hari pekerja kepada mereka-mereka yang bekerja =)

i belum termasuk di kalangan orang yang bekerja. so, i tak boleh nak celebrate lah. haha. as for now, i'm leisure lover (dapat tahu dari subjek LABOR ECONOMICS). yep, student is categorize as leisure lover because we don't go for work! hehe. tapi tak tahulah kalau ada yang buat part time tu =)

but, even student tidak bekerja (as for now, because we still institutionalized), we still apply the word KERJA in our student life. yela, kami beKERJA-keras untuk menimba ilmu pengetahuan untuk bekalan di hari yang akan datang. haa betul tak? betul takk?

hm alang-alang i dah citer pasal kerja. here some information about kerja.

actual labor force: people who are employed & unemployed but actively seeking for job.

potential labor force: people with the range of age 16 years old and above and non-institutionalized.

okay that's all for now. tata =)

*today, after a long consideration that takes a lots of my time...i introduce you, my blog new look! ok tak? hee~

Thursday, April 28, 2011

CONFESSION OF A STUDYHOLIC

studyholic? siapa? aku ke? alahaiii tak langsungg!

hai my dear readers :)
ada ke orang baca blog aku ni? haha.

hm jam menunjukkan pukul 1o.41 minit malam.
esok pukul 2.45 minit petang, aku ada exam. my second paper.

ni tengah study lah ni. tapi tersasar sebentar. rilek la dulu. kite bukak facebook jap. tapi...alaa takde apa2 yang baru pon. boring! mana budak-budak kelas aku ni? sume tengah study kew? aku je ke di kalangan budak-budak kelas yang sedang mengadap facebook dan blog di saat ini? alahai, naik juling mata aku ni haa mengadap buku. poyo giler. padahal baru beberapa belas minit bukak buku, dah nak juling mata. ceh.

oh ya, korang kenal tak super junior M? alaa kalau korang tak kenal, pegi google cepat, sekarang! *winkwink*. aku terbaca kat paper kosmo. super junior M ni bakal mengadakan free concert sempena hari perhimpunan belia negara 2011. venue aku tak tau kat mana. kalau korang tahu, nanti roger2 lah eh. aku nak jumpa super junior M tu. sebab pakwe aku salah sorang dari member super junior M. nama dia kyu hyun. hihi. *blushing*

okay arh, aku nak sambung baca buku. LABOR ECONOMICS. this is my confession: ada berlambak lagi curve yang perlu aku fahamkan. actually, i'm not into this curve-curve. tapi tadi bila dah faham satu jenis curve tu, i was like 'eh, best jugak ye blaja curve ni. next curve!'. hahah. oh, adakah ini satu confession?? aku tak tahu. ah lantaklah! alamak aku dah mula nak melalut. okay now stop it! i really got to go.

tata =)

Sunday, April 24, 2011

STUDYING.


2.39 in the morning.

reading recruitment and selection text book. but stuck at the same page for quite a long time.

and here i am, typing this useless post *sigh*.

i'm easily get distracted huh??

oh ya, i just took a few movie from my roommate's friend. okay let me rephrase it. actually i took more than 10 movie. so it can't be consider as a few right?? LOL.

well, that is my habit when it comes to the end of semester. to collect as many movie and drama as i can for the semester break stock.

okay thats all. i'm going to continue my reading. and i hope that i'm not going to get distracted for the second time, third, fourth and so on :)

Saturday, April 23, 2011

OH ABANG ASHRAF MUSLIMKU

morning uol's :)

first of all, i nak inform yang entry ni agak menggedik sikit ok.

pagi tadi bukak je hmetro da terpampang berita pertunangan Ashraf Muslim. perasaan? uwaaa Ashraf Muslim da bertunanggg!!! aaaaa tidaaakkkk!!! rasa macam nak terhisteria tapi suara takleh dikeluarkan secara zahir sebab my roommates tengah syok tido lagi, so tak perlu kot nak ganggu tido dorang semata-mata kerana berita ini. oh ya, i minat Ashraf Muslim :)

for your information, tunang Ashraf Muslim ni anak kepada Lokman Abdul Hamid yang membimbing Ashraf Muslim dalam rawatan perubatan Islam sejak dua tahun yang lalu.

nah gambar pertunangan Ashraf Muslim dan Nor Dayana.

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

BAKAL MEMPELAI... Ashraf dan  Noor Dayana bercadang di satukan di Makkah.


Auww!! kacaknya abang Ashraf Muslim ni *winkwink*. anyway, tahniah kepada Ashraf Muslim dan Nor Dayana kerana selamat melangsungkan pertunangan, semalam. Majlis perkahwinan mereka bakal dilangsungkan pada 1 Syawal nanti di Mekah.

gambar i cilok dari 2dayblogger. hihi.

till then :)

Friday, April 15, 2011

UNTITLED


hi my dear readers :)

korang pernah tak alami situasi macam ni...

1- rumet korang balik bilik pastu mencampakkan diri kat atas katil and then tetibe nangis2. pastu jadi murung untuk beberapa hari. ni kes gaduh dgn bf la ni.

2- member korang mengadu 'aku tak tahulah apa masalah bf aku tuh, asyik nak cari pasal jek'...padahal semalam member korang tu baru je citer pasal bf die tuh dengan wajah yang berseri-seri dan bahagia. member korang mengadu camni berulang kali kat korang.

3- member korang cakap 'weh, aku dah break dgn bf aku tuh'. pastu beberapa hari lepas tu cakap lagi 'aku dah break dgn bf aku'. pastu korang konpius lalu bertanya 'babe, cepatnya ko dpt bf baru pastu cepat giler break?'. citer sbnrnya, member korang tu break bnyk kali dgn bf yg sama. senang citer camnila...break pastu couple balik. haa camtulah.

4- member korang mengadu tak dapat nak fokus study coz ada problem dengan bf. pastu rasa down sampai nak extend study.

5- haa yang ni memang tak leh bla. member korang menghilangkan diri time final exam coz lari ikut bf die. sanggup tak amek final sebab bf.. ceh!

hm macam2 ragam orang yang bercinta ni ye. as for now, aku slalu berdepan dengan situasi nombor 2 tuh. sometimes, its annoyed me. sometimes la, tak selalu. hihi. yela, bukan apa...mengadu kat aku yang tak faham apa2 pasal cintan-cintun ni, aku cuma mampu tadah telinga je mendengar. untuk bagi advice, aku tahu advice aku tak bernas. hoho. aku rasa macam nak advice camni kat member aku tuh ..BREAK! BREAK! BREAK! advice ke camtu? macam instruction adela kan. lucky me, tak pernah ada problem dgn bf. erk?? memanglah tak pernah ada problem dgn bf, dah aku...takde bf. hahah.

nasihat aku pada korang-korang yang bercinta ni.
jangan terlalu sayang pada seseorang kerana mungkin orang tu akan jadi orang yang kamu benci suatu hari nanti. dan jangan terlalu benci seseorang kerana mungkin orang tu akan menjadi orang yang kamu sayang suatu hari nanti.

till then. tata :)

err, boleh tak tetibe aku nak letak pic ni...padahal pic ni takde kena-mengena langsung dengan this entry. hehe.

okay, tata buat kali kedua :)

COUNTING DAY TO FINAL EXAMINATION

today is the last day i had class for this semester. yeahh!! and now i'm counting day to final examination. hmm carry mark like hell! damn. i should struggle on final exam. oh let me rephrase it. i must struggle on final exam. okay, this would be the right sentences :)

now lets be serious!
i'm going to share with you a real story.
its about orang muda ramai yang mati secara mengejut.

this is a story about my roommate's friend. it would be a tragic story. this story happened during my roommate's course dinner...geomass (the club for geomatic's students). dinner should be a happening event, right? but their dinner end like...er, i don't know how to explain it. one of the student passed away after the dinner. it starts during the dinner when she's experiencing shortness of breath. sesak nafas. she had asthma, unfortunately on that night she forgot to bring along her inhaler. at the end, she could not manage it anymore and then she passed away. it sure be a shocked news especially for those who attend the dinner. she's just 24 (if i'm not mistaken). ah, apa yang ada pada umur?? ajal maut di tangan tuhan. kalau dah ajal, even she's not at that dinner...she will passed away. anyway, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. oh, one interesting story about her...she converted (christian-->Islam). as for now, her parents still christian. okay, that's all. end.

Tuesday, April 12, 2011

MINGGU TERAKHIR.

taip tajuk entry sambil gosok-gosok mata dan bermonolog di dalam hati ''alamak, betul ke ni minggu terakhir sebelum final??''

rasa berat hati nak tinggalkan semester ni sebab semester ni sangat seronok! uwaa~

pagi tadi ialah kelas terakhir untuk subjek personal development (PD). rasa sedih sangat bila abes kelas, masing-masing salam Madam Jalilah (lecturer PD kami yang sangat best!). pastu Madam Jalilah cakap kat aku...''budak kecik''..hahah..well, aku memang kecik pon. but do not underestimate small girl (alias masod, 2011), okay?? (^_^)

abes kelas PD, sepatutnya ada kelas performance management (PM)...tapi cancel and replace with kelas staffing. just tengok group lain present je. group aku dah present last week...huh, lega sangat. dan lecturer aku tu, seperti biasa komen kaw kaw punya. tapi Alhamdulillah, time group aku present last week...rasanya dia tak komen kaw kaw sangat (ceh, bajet lecturer tu satisfied with my group presentation ke hape?) uishh, impossible impossibe -->cakap sambil geleng-geleng kepala.

btw, esok ada kelas staffing...akan dapat kertas test 2 and then discuss jawapan soklan test tuh. huhu. harap-harap markah aku lebih baik dari markah test 1. AMIN.

that's all story for today. tata :)

*aku nak amek 2 subjek untuk intersesi. satu, subjek yang sepatutnya aku amek time part 2 (sekarang aku part 4). dan satu lagi subjek part 5. tapi apakan daya, tadi baru dapat tahu pasal tak boleh amek subjek part 5 untuk intersesi. huhu. sedih kew? takde ah, manade sedih...bersyukur ade la :)

Monday, April 11, 2011

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

hmm, apabila berbicara tentang ingat 5 perkara sebelum 5 perkara, saya percaya ramai yang sudah tahu tentang perkara ni. lebih-lebih lagi ada lagu berkenaan ingat 5 perkara sebelum 5 perkara yang dipopularkan oleh kumpulan nasyid Rabbani. 5 perkara tersebut adalah:-

1. Sihat sebelum sakit.
2. Muda sebelum tua.
3. Kaya sebelum miskin.
4. Lapang sebelum sempit.
5. Hidup sebelum mati.

Bagi saya, 5 perkara ni menekankan tentang pentingnya membuat perancangan. perancangan apa? perancangan menempuh 5 perkara yang selepasnya. perancangan yang kita buat semasa masih sihat, muda, kaya, lapang dan hidup untuk menempuh keadaan apabila kita sakit, tua, miskin, sempit dan mati. eh, awak boleh faham kan apa yang sedang saya sampaikan ni? hihi.

baiklah, biar saya ambil satu point dari 5 perkara tersebut dan beri contoh dari perspektif seorang pelajar. saya ambil point nombor 4 iaitu lapang sebelum sempit. lapang sebelum sempit merujuk kepada masa yang ada. sebagai pelajar, sudah pasti mempunyai banyak assignment. kebanyakan pelajar suka buat assignment last minute walaupun assignment tu dah dapat 'berkurun' yang lepas, betul tak? alalala, tak nak mengaku pulak.haha. itulah yang dipanggil sebagai procrastinating...atau dalam bahasa melayu, bertangguh. tak best tau kalau buat assignment last minutes ni...stress! moralnya, buatlah assignment anda semasa anda mempunyai masa lapang untuk membuatnya. sekian :)

3 IMPORTANT QUESTION BEFORE PLANNING.

Planning is very important in order to get things done smoothly. now, i'm talking about personal development planning. it is very important as it determine what are we going to be in the future. here are 3 important question before planning your personal development:

1. Where am i now?
2. Where am i going?
3. How do i get there?

By answering these question, i hope it can give you an overview about how to plan for your personal development. you sure don't want to be stuck in the middle of your life with something that you think not worth it to do or with a thought that you can do something better than what you are doing now. so, straight up your mind, do planning, and i hope you can be a better person in the future.

till then.

Sunday, April 10, 2011

MINI SAF FBM 2011 [FRISBEE]

today i had a lot of fun!

i play frisbee!

i participated in mini SAF frisbee which is conducted by...erm, HURESIAN? if i'm not mistaken...LOL.

the best part was i won! er, let me rephrase it. my group which is 'BUBBLE' won a second place.yoohoo!! drum roll please! cehh!

for overall, HURESIAN conquer the game. yep, thats a must!

unfortunately, now i'm suffering flu and almost get fever. huhu.

may i get well soon.

picture?? i don't have any. i'm waiting for someone upload the picture on facebook.

okay, thats all. tata :)

Friday, April 8, 2011

INGAT 2 PERKARA, LUPA 2 PERKARA

pertama, ingat segala kebaikan orang lain terhadap kita. lupakan segala kebaikan kita terhadap orang lain.

kedua, ingat segala kejahatan kita terhadap orang lain. lupakan segala kejahatan orang lain terhadap kita.

Wednesday, April 6, 2011

DESKTOP KU PENUH!

haa aku ni macam takde keje nak buat je. desktop penuh pon boleh jadi entry. hmm whatever lah! tapi kan...boleh ke kalau kat desktop penuh? aku selalu letak dokumen cam assignment dan gambar kat desktop je sebab nanti senang nak cari. tak payah nak kena bukak my computer and local disk D, or my document ke. haa lagu feveret pon aku letak kat desktop jugak..hihi. aku just letak benda-benda camtu je. aku takde ar sampai letak drama korea yang 12 gb tu kat desktop. ramai orang cakap kalau letak kat desktop, nanti laptop jadi lambat. hurm, aku pon tak pasti akan kesahihannya itu.

desktop aku 98.89% full!

laptop aku ni boleh dikategorikan sebagai agak baru jugak la. baru beli sem ni. hihi. laptop lama dah tak boleh diselamatkan. huhu. bila member aku nampak desktop aku yang penuh camni, dia cakap "eh daya, plis lah! laptop ko ni dahla baru. tapi aku tengok cam laptop lama dah sebab desktop ko yang penuh tuh!". hehe. okay, cukup sampai di sini sahaja. aku nak buat report presentation subjek staffing pagi tadi. nunyte uol's :)

Sunday, April 3, 2011

I JUST COME BACK FROM OPKIM

hai my handsome and pretty readers *wink wink* :)

hurm, its almost a week since my last entry, right?

actually, i have a lot of thing to be settle down.

thats why i have to ignore this blog for a while.

actually, as of now i still have a lot of thing to be settle *sigh*.

you want a new story?

okay, i just come back from OPKIM, yesterday.

it take place at PUCHONG, SELANGOR (er, is there any other PUCHONG in Malaysia?)

to be specific, it take place at Kampung Kenangan, Kampung Tengah, Kampung Batu 13, Kampung.....er, as far as i know it just involve three Kampung. but the organizer there said it involve six Kampung. so, i dont know which one is true. okay, anyone here from that Kampung? raise your laptop, now! hehe :p

hurm, i think no need for me to story the whole experience that i got.

can i just go to the conclusion? hihi..

i stay at my adopted parents which is warga emas with another two of my friends. actually, my adopted parents bukan orang senang. i feel very sympathy to my adopted parents especially because they dont have child. besides, my adopted father is quite nyanyuk. at first, the organizer there dont want to give us to them because of that kind of condition. but they insist to have adopted child. frankly saying, the first time i enter their house i was like 'OMG, why i should be here? why not another person?' i felt like to run away. their house is in a good condition, but not as good as my house. i try to calm down and said 'come on daya, give a try!'. Alhamdulillah, i can go through these three days at the house. on the last day, we (included my classmates that involve in this OPKIM) take a breakfast at my adopted parents house. we hope it can make them feel happy to see us. besides, we also give barangan dapur and such in order to help them.

anyway, this is a very new thing that i experienced. before this, i never stay with adopted family. i feel lucky to have this kind of experience because i'm not sure whether i will get this kind of experience again or not after this. end.

Monday, March 28, 2011

FINAL EXAM SCHEDULE DAH KUAR

rasa macam tak percaya je yang final exam dah semakin hampir. padahal member-member dan lecturer dah banyak kali cakap pasal final exam schedule. tadi saya pura-pura terkejut bila tengok student portal. terkejut sebab apa? sebab saya tengok final exam schedule dah kuar. hmm bila final exam semakin hampir, maksudnya sem ni juga dah nak berakhir :(

rasa sayang nak tinggalkan sem ni sebab sem ni ada banyak aktiviti yang best-best. ada OPKIM PERDANA SELANGOR, TRIP TO SPA, TRAINING PROGRAM. haa ada lagi aktiviti lain yang bakal dilaksanakan. hujung minggu ni ada OPKIM (ait, opkim lagi?).

walaupun ada banyak aktiviti yang best-best, sebenarnya sem ni adalah sem yang boleh dikatakan sangat sibuk (saya cakap sem ni sangat sibuk, tapi kenapa saya tak rasa cam busy je memanjang? haihh..). ada banyak presentation, company visit...hmm, what else?

okay, sekarang saya nak show off final exam schedule saya.

27/4 - Staffing Organizations.
29/4 - Labor Economics.
03/5 - Performance Management.
07/5 - Personal Development.
09/5 - Human Resource Development.
10/5 - Human Resource and Technology.

mesti uol's tertanya-tanya yang saya ni amek course apa, kan?
kalau tengok final exam schedule kat atas tu...boleh agak tak, saya amek course apa? hehe.
okay la, saya bagitahu. saya amek course BBA (Hons) Human Resources Management. dan saya ialah pelajar UiTM Shah Alam. end.

*jadual ni....er, sangat teruk! gap 2-3 hari je. dahla sume tu subjek membaca je..huhu :(