Tuesday, March 8, 2011

3 simple steps to start your day

hi, assalamualaikum..
my name is Miss Enigma (bukan nama sebenar)..hehe..
today i would like to share with you 3 simple steps to start your day..
okay, here we goes:-

1. Baca doa bangun tidur. haa apa..tak tau camne doa bangun tidur? haih..bukan da blaja ke time tadika dulu.haa uol's ponteng ye time cikgu uol's ajar doa bangun tidur ni..thehehe. nah doa bangun tidur siap dengan romanization and translation lagi i bagi :D

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur

Ertinya :
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah mati (tidur) kami dan kepada-Nya kami kembali.

2. Solat Subuh. haa bukan calang-calang orang yang mampu dirikan solat subuh ni tau. hanya orang yang kuat sahaja yang mampu untuk bangun dari tidur yang lena, best giler sampai tak sampai hati nak bangun..hehe. besar tau ganjaran bagi orang yang mendirikan solat subuh ni.


''Rasulullah SAW memberi janji, apabila solat Subuh dikerjakan, maka Allah akan melindungi siapa saja yang mengerjakannya seharian penuh. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah. Maka janganlah cuba-cuba membuat Allah membuktikan janji-Nya. Barang siapa yang membunuh orang yang menunaikan solat Subuh, Allah SWT akan menuntutnya, sehingga Allah SWT akan membenamkan mukanya ke dalam neraka.” (Hadis riwayat Muslim, at-Termizi dan Ibn Majah)''


3. Senyum. bak lirik lagu malique ft najwa 'senyum, tak perlu kata apa-apa...' senyum ialah sedekah yang paling murah. why? because we don't have to spend our money for a smile, right? smiling is just something small, but it can give a big impact to us and to people around us. if you start your day with smiling, your mind will captured it and the effect is you will be able to start your day with happiness. and people around us can also feel the happiness. finally, we will be able to go through our day in happiness. haih, berapa banyak happiness daa..eheh~



okay, cukup sampai di sini sahaja. semoga kita berjumpa lagi di entri yang akan datang..tata :)

4 comments:

myravea said...

Nice entry! :)

miss enigma said...

ouh thanks *wink wink* :)

nuruljannah sukhri said...

bagus entry ni.esok saya mulakan dengan semua ni..selalu bangun pagi mcm tak terfikir nak senyum

miss enigma said...

nanti awak senyum semanis mungkin kat depan cermin and then set your mind to think positive je.saya selalu senyum sorang2 depan cermin time nak gosok gigi and cuci muka..hee~