Monday, March 21, 2011

AKU BENCI ROKOK!!

first of all, i would like to let you know that this entry is regarding to abang ben's segment which is AKU BENCI ROKOK!!

image

KENAPA ANDA BENCI ROKOK?

ala..kacang goreng je soalan ni. kalau tanya adik saya yang sekolah tadika pon dia tahu apa jawapannya. of course lah jawapannya, merokok membahayakan kesihatan. dalam sebatang rokok tu, ada terkandung bermacam-macam bahan kimia berbahaya seperti ammonia, arsenic, nicotine dan lain-lain. oh please do not ask me apa itu ammonia, arsenic dan nicotine sebab saya bukan ahli kimia, okay.haha. apa yang saya tahu..ammonia itu ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam toilet cleaner (euuww!). arsenic pula ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam poison (poison?? for sure it is dangerous). dan nicotine ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam insecticide (it is used against insect!). so, do you dare to let this kind of chemical substances enter your body system??

selain itu, saya benci rokok kerana my life is surrounding by people who are non-smoker! ayah saya tidak merokok. apatah lagi ibu saya.haha. so, bila saya yang tidak terdedah kepada rokok ini dikelilingi oleh orang yang merokok...saya akan beredar dari situ serta-merta. oh, do not misunderstanding! saya hanya akan beredar dari situ apabila orang itu start merokok. kalau orang tu smoker tapi dia tak smoking kat depan saya, takkanlah saya nak beredar dari situ kan.hehe. oh ya, semalam saya duduk bersebelahan member saya yang merokok. ni time dalam kelas okay.hihi.

for conclusion, saya benci rokok kerana rokok bukan sahaja membahayakan kesihatan orang yang menghisap rokok itu je, bahkan ia membahayakan kesihatan orang yang berada disekeliling orang yang menghisap rokok itu juga (ceh, ayat berbelit-belit. tapi masih boleh faham kan? hihi). saya harap jawapan saya ini memenuhi criteria yang digariskan oleh abang ben iaitu melebihi 100 patah perkataan! 100 patah perkataan lah ni kan? kan? thehehe :D

PESANAN BUAT MEREKA YANG MEROKOK DAN BAKAL MEROKOK.

haih..saya ni bukanlah pakar dalam bab-bab memberi nasihat ye. senang citer camni lah...masing-masing dah besar kan. dah tau membezakan yang baik dan yang buruk. kita pon bukannya tidak diajar tentang keburukan merokok ni. jadi, kalau dah tahu yang merokok ni membawa kepada keburukan, PLEASE STAY AWAY FROM IT!

yes, saya tahu golongan remaja suka mencuba sesuatu yang baru terutama merokok. adik saya pon sama. hehe. tapi itulah, didikan ibubapa dan dengan siapa golongan remaja ni berkawan adalah penting dalam mengelakkan golongan remaja ni daripada menghisap rokok. buat mereka yang bakal merokok: HONTIKANLAH NIAT EKAU TUH, TAK DAPEK APO PON HISAP ROKOK NI. DAPAT PENYAKIT ADO LA!

PENDAPAT MENGENAI MEREKA YANG MEROKOK.

no comment! erk,boleh ke bagi pendapat camtu je?? hehe. bagi saya, mereka yang merokok ni..lelaki lah ye..mungkin mereka cuma nak tunjuk macho je kot..haha. or mereka hisap rokok untuk hilangkan stress. tapi mungkin pada awalnya mereka sebenarnya tak nak jadi perokok. mungkin mereka saje-saje je nak try merokok pastu mereka jadi ketagih. at the end, susah nak berhenti merokok. saya pernah nampak iklan kat tv pasal pil yang boleh membantu untuk berhenti merokok. tapi saya tak ingat apa nama pil tuh dan saya tak tahu sejauh mana tahap keberkesanannya. btw, to all smoker...try lah that pil okay? saya tahu, jauh di sudut hati...korang nak berhenti merokok kan? kan? hihi..

to all smoker yang berjantina perempuan...frankly saying, i can't accept girl yang merokok. i was like 'eeii, perempuan merokok?? tolonglah!'.

okay, that's all about AKU BENCI ROKOK!! tata :)

*hari ni tak dapat free breakfast sebab datang kelas lambat! hihi..

5 comments:

Hazrina Erin said...

benci perokok dan rokok!^^

jom singgah (:
http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/03/aku-benci-rokok.html

SiS NaD said...

SiS PuN BeNCi RoKoK... JoM JoiN KeMPeN 'KaTeRKaN TaKNaK PaDeR RoKoK'!~ (^_____^)V

Lulu caldina said...

Kalau kat kotak rokok tu mcm-mcm gambar ngeri mengenai kesan rokok keatas badan..tapi perokok masih tak sedar..Huh! Say NO to ROKOK

Abang Zam said...

btw abang tak merokok..prokok? not kool lah...

@juera said...

perempuan merokok bese org lelaki tgk dan akn ckp begini "lunyai abis dah tu" entah ak pn x phm bhs org lelaki ni..huuhuu..

tp huduh la tgk girl isap rokok..pling benci!