Sunday, November 24, 2013

CINTA BARU.

Pelik,
buku-buku jenis ni memang pelik.
Ada ke orang yang nak baca buku-buku macam ni?
Bebelku sambil membelek buku-buku
di rak yang menempatkan
buku-buku keluaran indie publisher.

Tapi akhirnya, tanpa aku sedari
aku sendiri turut terjebak
dengan buku macam ni.. heh


Langit Vanilla oleh Wani Ardy,
Aku sendiri sebenarnya masih tidak percaya
yang aku ada buku ni dalam simpanan.

Gaya penulisannya santai, jujur
Yang penting ianya banyak berkaitan
dengan kehidupan,

Ceritanya realiti,
bukan fantasi
dan bukan juga yang diada-adakan.

Antara nukilannya yang aku suka adalah 
Preskripsi, 
Tak Boleh, 
Pencarian Penemuan, 
dan Nota dari North Ryde


Aku tinggalkan korang semua dengan 'Preskripsi'

Dunia ini menakutkan aku.
Terlalu banyak rasa sedih, marah, benci, dan syak-wasangka di sekeliling. Tak terkecuali hati sendiri. Aura negatif ini penyakit berjangkit. Ada yang dah kebas, sampai tak perlu bius untuk tahan sakit. Ada juga dah mula menampakkan simptom. Tapi aku malas nak tunggu diagnos dan preskripsi. Aku dah sedia maklum apa ubatnya.


Solat.


# Buku ini sebenarnya memberi inspirasi kepada aku supaya terus menulis. Prakatanya berbunyi,
  'Tulislah jangan tak tulis... Jangan takut, tulis saja yang kita suka. Kalau orang tak suka, tak apa        sekurang-kurangnya kita dahulu menyukainya. Baru orang lain'

Thursday, November 14, 2013

MIDNIGHT WORK (STC).

This is seriously serious fresh update from me. Truth to be told, I just came back from stock count in MPH AP. Perghh now I know how the stock count been done. We start working from 10.15 pm until 5.00 am. Off course we had break which is around 1.00 am to 2.00 am something. I've been assigned to count the magazine stock together with two other staff of MPH AP. This is a manual count so that we didn't have to use scanner to count it. We just have to count and record it. 

I think “Ayyo kenapa lah aku dapat bahagian magazine? Aku nak try guna scanner tu.. huhu” 
Tapi beberapa puluh minit kemudian “Eh bagus juga aku dapat bahagian magazine, lebih senang nak count sebab tak perlu guna scanner” 

Can you see that? Our opinion is subject to change... bhahahaa.. After finish my assignment in magazine department, I help the other staff to print ticket. Oh, sungguh tak mencabar. Jadi, selepas break aku "melarikan diri sebentar" ke bahagian novel untuk tolong diorang pula. Matlamat aku ialah, nak try gune scanner tu.. hihii. Matlamat tercapai, yeayy! Aku  scan satu bookshelf and then aku pegi tolong print ticket balik.

Alhamdulillah aku tak rasa mengantuk sangat time keje tengah-tengah pagi buta tu. Yela mana tak nya, petang before masuk keja tu aku dah paksa diri untuk tidur and then before pegi keja, aku dah "bantai" minum Kopiko LA Coffee (cewahh) Nampak tak nampak tak? Sesungguhnya aku telah berjaya dipengaruhi oleh iklan Kopiko LA Coffee tu.. hahhaa..

Walaupun kat first paragraph di atas aku tulis kitorang keje sampai pukul 5 pagi, tapi aku balik umah around 6.30 pagi kut. Report stock count ready dalam pukul 5.30 pagi macam tu. Time tu, ada a few staff from other outlet dah balik. Tapi kitorang yang dari MPH AP, gilo kau nak balik sekarang? kitorang kenalah housekeep sebab kalau tak, kecian budak shift pagi nak kena housekeep satu kedai tu.. betul tak?

Okay, letak ketepi citer stock count ni. Sekarang nak citer benda lain pula.

Pernah tak korang terfikir, macam mana kereta boleh dibawa masuk ke dalam sesebuah shopping complex untuk pameran? Haa korang mesti tak tahu kan kan? hehe.. kalau korang nak tahu, diorang drive kereta tu dalam shopping complex. Aku dah banyak kali nampak kereta dipandu di dalam Alamanda shopping complex ni. Biasanya aku nampak diorang drive kereta keluar dari tempat pameran. Tapi kali ni aku nampak diorang drive kereta masuk ke tempat pameran. Lalu depan MPH AP okay, siap park sekejap kat depan window display bahagian magazine. 

Weekend ni, korang datang ar Alamanda. Ce tengok kat centre court. Betul tak ada pameran kete kat situ.. okay?

I think that's all for now, papaii

# tidak pernah ku sangka, stock count boleh buat aku sepenat ini.. huhu.. tapi baguslah, pengalaman :)

Friday, November 8, 2013

8 NOVEMBER 2013.


This is what we call as birthday celebration 7 in 1! LOL. Thank you Haninah for this lovely and delicious cake. I’m actually been stalking on your Facebook for the cake made by you. I’ve been thinking on ordering your masterpiece but I just didn't find the right time to do so. Until a day before yesterday, I decided to order your masterpiece simply because:

1: Actually, I wanted to try both double indulgence chocolate cake and pecan heaven cake and the above set come out right on time so that I can save amount of $$ from buying a whole double indulgence chocolate cake and a whole pecan heaven cake.. hehe

2: My family members are all at home, so that it would be just a perfect time for me to buy your masterpiece because we can enjoy it together J

3: Truth to be told, I’m actually not buying the cake for my birthday celebration because my family and I didn't celebrate birthday. In fact, I cut the cake before the clock turn 00.00 am @ 8 November 2013.

Thank you for the special price.. hehe.. and you know what, I didn't expect you to decorate the cake like that.. lawa Haninah, lawa! simple yet attractive. Insya Allah I'll order your masterpiece again after this :)

Till then, papaii

# click here to order her masterpiece https://www.facebook.com/nurulhaninahabhalim?fref=ts :)