Friday, August 21, 2015

HOW TO BUILD KPI?

This is a very interesting topic.

KPI = Key Performance Indicator

KPI indicator is essential in order to measure ones performance at work. How to build it?

1. Supervisor and subordinate are to sit together brainstorming on the KPI.
    - Essential to reach mutual agreement on the KPI.
    - Another option, supervisor could build the KPI first than discuss it with the subordinate.

2. Focus on the subordinate's main scope of job.
    - This is essential because the KPI aim to look if the subordinate is getting better at their job.

3. Aim to improve the subordinate's performance on that scope of job.
    - Rate the performance, for example from poor to beyond expectation.
   - Timely bound. Basically the KPI is build at the early financial year of a company. Different company might have different financial year. Some might start from January-December, other might start from March-February.

4. Once the KPI is mutually agreed between the supervisor and subordinate, it is subordinate responsibility to achieve the KPI. Do best at job within stipulated time (a year). When it reach a year, supervisor and subordinate will sit together to discuss/ evaluate on what the subordinate have achieved/ improved within the stipulated time. Basically, good or bad at achieving the KPI will determine your bonus (especially at private sector) and any other related thing.

Here is the simple example:

Job: Retail Executive (Head of Office)
Main scope of job: Receiving goods into system
KPIs: 
1. How soon to finish receiving goods into system? 
2. If there is any discrepancy, how long to solve? 
3. Is there any mistake occurred, how frequent? 
4. The tidiness of the office? 

However, the way to rate the performance is not same for all KPI. 

For example, Rate 'how soon to finish receiving goods into system?' by indicate it from poor to beyond expectation is not relevant. Rate it this way: 1 day, 2 days, 3 days, 4 days and 5 days might be relevant. The same rate is also relevant for 'if there is any discrepancy, how long to solve?' 

The relevant rate for 'is there any mistake occurred, how frequent?' might be once in several months, once in a month, once in 3 weeks, once in 2 weeks, once in a week.

For 'the tidiness of the office', the relevant rate might be poor, weak, moderate, good, beyond expectation.

Rating level must be relevant and transparent in order to be use. Thus, it is important for the supervisor and subordinate to have mutual agreement on this.


* Correct me if I'm wrong because this is based on my experience.


Saturday, August 8, 2015

MUST HAVE COMPONENTS TO UPDATE BLOG FREQUENTLY.

Anda ada blog?
Tapi jarang update?
Mahu tahu rahsia untuk kekal mengemaskini blog?

Mari cek jika anda ada ini:

1. Idea
2. Laptop/ tablet (any device yang membolehkan kita update blog)
3. Internet
4. Masa/ segumpal kerajinan untuk menaip.
5. Idea

1. Idea - Idea boleh datang dari pelbagai cara. Mungkin ianya datang dari isu semasa, rutin harian anda, hobi/ minat anda. Contohnya, idea itu mungkin datang dari isu semasa seperti rombakan kabinet, TSMY digugurkan dari senarai ahli kabinet, ZH dilantik menjadi timbalan perdana menteri, NR mendapat derma sebanyak 2.6m di mana wang tersebut dimasukkan terus ke dalam akaunnya (ooppss!), penemuan bahagian pesawat MH370, sambutan Aidilfitri 2015/1436H,  kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun melahirkan bayi, apa yang anda telah lakukan pada hari ini dan minat anda terhadap koleksi hot wheels.

2. Laptop/ tablet/ smartphone - Ianya sangat penting kerana, helloo how are you going to turn your ideas into words without such devices..? hehe.. Ok, guna pen dan kertas pun boleh.. Kadang-kadang, idea tu datang secara tiba-tiba, jadi adalah disarankan untuk draf dulu idea anda dengan menaip di laptop/ tablet/ smartphone sebelum idea itu hilang. Atau, jika anda akses internet.. boleh terus taip di blog.

3. Internet - Ini bahagian yang sangat penting kerana hanya dengan adanya internet, anda boleh akses blog anda. Dengan adanya internet, anda boleh copy draf idea anda yang telah ditaip, dan paste it into your blog & publish! Siap.

4. Masa/ segumpal kerajinan untuk menaip - Kenapa segumpal saje, bukan bergumpal-gumpal? Ok, bergumpal-gumpal pun boleh. Point nya, mesti ada masa/ kerajinan untuk menaip. 

5. Idea - Aikk, awat ada idea lagi?? Kadang-kadang, idea tu datang semasa kita sedang menaip di blog. Ini namanya, idea yang datang kemudian.. pandai-pandai je aku bagi nama.. hehhe



Happy blogging! 


Friday, July 3, 2015

BERBUKA PUASA CUM REUNION.

Salam all!

Pejam celik pejam celik da masuk pertengahan Ramadhan dah. Apa khabar iman & amalan anda? Hukhuk..

Biasanya time bulan puasa ni, ramai yang mengambil kesempatan untuk berbuka puasa sekaligus reunion bersama teman-teman sekolah. Aku pun tak terkecuali. Tahun lepas merupakan kali pertama aku participate dalam aktiviti berbuka puasa cum reunion bersama teman-teman semasa sekolah rendah.

Sebenarnya memang terasa agak janggal kerana aku dah lama tak bersua dengan mereka semua. Kalau recall balik that moment was like krik.. krikk.. But then I realised that I relieved they are living good life. Ada yang dah kahwin, ada yang dah ada anak satu. Ada yang dah bertunang dan siap bawa tunang ke reunion. Ada yang bawa member, walaupun aku sendiri tak pasti itu member biasa atau member istimewa. Ada yang masih single-mingle.. haa yang ni aku letteww

Tahun ni, tak pasti la sama ada mereka ni akan anjurkan such reunion or tak. Tapi dah dengar bunyi-bunyi di group FB untuk berbuka puasa bersama. Persoalannya, adakah aku akan join? Hmm..........

Saturday, June 6, 2015

KEDAH DARUL AMAN.

Salam uolls!

Khamis & Jumaat baru ni, kami sekeluarga telah pergi ke Kedah. Misi kami adalah untuk mengangkut barang2 Nini *cokelat celup, celup celup* bawa balik rumah. Al maklum lah ini merupakan semester akhir Nini di UUM. First sem bawa 2, 3 beg je, last sem ni dah jadi 10 beg! Ok, over sangat. Takde la sampai 10 beg pun.. thehe

Bertolak dari rumah pukul 7.30 pagi hari Khamis, sampai tempat penginapan dalam pukul 5.15 petang. Kami menginap di The University Inn, yang terletak dalam Universiti Utara Malaysia. Tempat penginapan agak selesa. Harga satu malam RM150. Ada 2 buah katil bujang yang diletakkan di dalam satu bilik. Katil King size pula diletakkan di ruang depan. Ada TV, ada peti sejuk mini, ada air-cond, ada heater. Toilet ok, cuma lantainya tak berapa kemas sebab batu marmar dah retak . But overall, all is okay.

Esoknya, pagi2 lagi sebelum pukul 9 pagi kami dah check-out. Ye la nak berjalan sekitar Kedah. Datang jauh2 dari Selangor takkan semata-mata nak angkut barang Nini je kan. Jadi, destinasi first kami ialah Padang Besar, Perlis. Menarik, sebab ada banyak gerai. Malangnya hampir semua gerai jual benda yang sama.. kerepek! Macam2 kerepek. Aku berhabis RM50 juga la untuk kerepek sahaja. Lepas tu ada la beli blouse sehelai, skirt labuh sehelai. Harga lebih kurang sama je macam kat Selangor. Tapi bila difikirkan yang aku ni jarang keluar rumah, haa beli je la kat sini. Ibu dan ayah beli macam2, dari cadar ke tikar lepas tu pemanggang ajaib, periuk kukus pun ada juga. 

Otw balik ke UUM, singgah makan kat kedai tepi jalan. Makan lauk kari itik. Rasanya memang perghhh.. two thumbs up! Murah pula tu. Sepanjang jalan nak balik ke UUM tu, ada banyak gerai tepi jalan yang jual buah mangga. Kat sini kan terkenal dengan mangga harum manis. Tapi musim mangga harum manis ni da habis dah. Sebenarnya aku pun tak tahu kenapa orang duk tergila-gilakan mangga harum manis ni. Ada member kat FB, siap mencari orang untuk beli mangga harum manis ni. Kalau beli banyak2 boleh dapat harga murah, macam tu la katanya. Sebenarnya apa bezanya mangga harum manis ni dengan mangga2 yang lain..? Bukan ke sama je rasanya, rasa mangga? Thehehee..

Destinasi kedua, Tanjung Dawai. Sebelum ke destinasi kedua ni, kami hantar Nini balik kolej. Tanjung Dawai ni kat tepi laut la, nama pun tanjung kan. Kat sini kami singgah di sebuah arked  yang menjual ikan masin, ikan pekasam, haa semua hasil laut la senang citer. Sebelum balik, sempat beli pisang goreng cheese + coklat. Bukan tak boleh beli kat Selangor, saja je nak rasa versi Kedah ni macam mana. 8 biji pisang = RM4.. Walaweyhh sedap tak hengatt! Cheese meleleh! Yang kat Selangor ni, 5 biji pisang = RM5, cheese terletak macam tu je tak meleleh pungg.. pisang pun ada rasa kelat.. huhu

Habis misi di Tanjung Dawai, kami terus balik rumah. Pukul 7.30 pagi tadi baru sampai rumah kutt. Okay tu je la ek. Gambar bawah ni, aku belanja korang. Chow & Salam! :)





Tuesday, June 2, 2015

RESEPI OREO TRUFFLE.

Bertemu kembali.

Sebenarnya aku nak buat entry 'Wordless Wednesday' dengan memuat naik gambar Oreo Truffle.
Tapi apakan daya, gambarnya enggak bisa di transfer dari handphone ke laptop seterusnya enggak bisa
la untuk di upload di blog. Dapat?

Mari kita beralih ke plan B. 
Plan B aku ialah berkongsi resepi Oreo Truffle ni dengan uolss.
Duhh habis la diorang semua ni tahu resepi Oreo Truffle yang sedap tak hengatt ni *monolog*

Ahh sharing is caring kan? Ape ade hal.


Bahan2:

1. Biskut Oreo - 2 packet (terpulang nak perisa apa, aku guna yang vanilla tu jek)
2. Cream Cheese - 4/5 sudu besar (depends), aku guna brand Tatura.
3. Coklat - sekeping yang besar tu, aku suka guna Cadbury.

Cara2:

1. Hancurkan biskut Oreo dengan inti2 nya sekali sampai betul2 hancur. Aku guna blender, kalau ada food processor.. guna tu pun boleh.

2. Gaulkan biskut Oreo yang hancur tu dengan cream cheese. Gaul sampai betul2 sebati. Lepas tu bulat-bulatkan lebih kurang saiz guli kau tahu? Haa bulat-bulatkan besar sikit dari saiz guli tu. Kurang lebih la. Terpulang sebenarnya. Kalau nak bulatkan macam saiz bola golf pun takde hal.

3. Simpan dalam peti sejuk dalam 20 minit.

4. Agak2 nak dekat 20 minit tu.. cairkan coklat. Celup bola-bola Oreo tadi dalam coklat cair.. 
*Eh eh macam comel pula panggil bola-bola Oreo. Macam bola-bola api lagu Siti Nordiana dengan Arwah Achik Spin* 
Celup sekejap je tau, bagi bola-bola Oreo tu diselaputi coklat sepenuhnya. 

5. Simpan balik dalam peti sejuk, nak bagi coklat tu keras.

6. Coklat dah keras? Ape lagi.. ngap lah! thehee.


Amacam, clear tak resepi ni? 
Kalau tak clear atau ada sebarang kemusykilan, boleh komen kat bawah entri ni.
Sebagai seorang yang sudah berpengalaman membuat Oreo Truffle ni sebanyak sekali.. I.Allah boleh
merungkaikan kemusykilan mu itu.. cewah ;)


Semoga bertemu lagi di entri akan datang.. chow!


*****
Hari ni 15 Sya'aban 1436H. Dapat 'buku amalan' baru. Ya Allah, aku berazam untuk mencantikkan 'buku amalan' ku itu dengan perkara yang baik2 sahaja. Jauhkanlah daku dari sebarang anasir yang tidak baik sama ada dari persekitaran (termasuk orang-orang di sekeliling ku) atau dari diriku sendiri. Semoga kami semua hidup di bawah lembayung rahmat-Mu dan sentiasa mendapat keredhaan-Mu. Dan semoga pengakhiran hidup kami adalah pengakhiran yang baik. Ameen.

Selalu kita terlupa, malaikat Raqib dan 'Atid sentiasa berada di bahu kanan dan kiri setia mencatit amalan kita tanpa alpa. Mari kita bersama-sama beri banyak 'kerja' pada malaikat Raqib yang tugasnya mencatit amal baik itu.

Ramadhan is just around the corner. Tak sabarnya nak bertemu bulan Ramadhan!




Thursday, May 28, 2015

I WANT TO BREAK THE ROUTINE.

I’m in dilemma.
Awal tahun hari tu, nekad nak resign by end of this year.
Senang citer, aku nak chow lepas dapat bonus.

Boring derr kerja sini.
I have come to realize that routine is boring.
Boring like seriously serious boring.

Lepas tu terfikir, macam mana ayah boleh bertahan kerja 30 tahun kat tempat yang sama?
Aku baru nak masuk tahun kedua bekerja tapi dah rasa boring yang amat.

Tiba-tiba datang idea nak further study.
Nak buat thesis yang bertajuk ‘Factors that contribute to length of service in private sector’
Tajuk kena kasi touch up sikit pasal direct sangat, macam tak sesuai untuk level Master.


Master sangatt.

By the way, I really want to break the routine.

Wednesday, May 27, 2015

LUPA.

Lupa.
Lupa yang aku ada request cuti weekend ni.
Sebenarnya request cuti sebab nak attend wedding my close friend time ambil diploma dulu.
Hubungan yang sekian lama disemai kini bakal dinoktahkan dengan ikatan yang sah.
Tahniah Izzatul, I’m so happy for you!
Tapi aku tak jadi attend. Sebab tak berapa ada keberanian untuk drive sampai ke Johor.
Sounds like a loser tak? Heh.
Plan bertukar kepada ‘bercuti’ di kampung Ogy!
Nak join Ogy cat rumah.
Tapi nampak gayanya macam tak jadi juga.

Sekian.