Saturday, June 6, 2015

KEDAH DARUL AMAN.

Salam uolls!

Khamis & Jumaat baru ni, kami sekeluarga telah pergi ke Kedah. Misi kami adalah untuk mengangkut barang2 Nini *cokelat celup, celup celup* bawa balik rumah. Al maklum lah ini merupakan semester akhir Nini di UUM. First sem bawa 2, 3 beg je, last sem ni dah jadi 10 beg! Ok, over sangat. Takde la sampai 10 beg pun.. thehe

Bertolak dari rumah pukul 7.30 pagi hari Khamis, sampai tempat penginapan dalam pukul 5.15 petang. Kami menginap di The University Inn, yang terletak dalam Universiti Utara Malaysia. Tempat penginapan agak selesa. Harga satu malam RM150. Ada 2 buah katil bujang yang diletakkan di dalam satu bilik. Katil King size pula diletakkan di ruang depan. Ada TV, ada peti sejuk mini, ada air-cond, ada heater. Toilet ok, cuma lantainya tak berapa kemas sebab batu marmar dah retak . But overall, all is okay.

Esoknya, pagi2 lagi sebelum pukul 9 pagi kami dah check-out. Ye la nak berjalan sekitar Kedah. Datang jauh2 dari Selangor takkan semata-mata nak angkut barang Nini je kan. Jadi, destinasi first kami ialah Padang Besar, Perlis. Menarik, sebab ada banyak gerai. Malangnya hampir semua gerai jual benda yang sama.. kerepek! Macam2 kerepek. Aku berhabis RM50 juga la untuk kerepek sahaja. Lepas tu ada la beli blouse sehelai, skirt labuh sehelai. Harga lebih kurang sama je macam kat Selangor. Tapi bila difikirkan yang aku ni jarang keluar rumah, haa beli je la kat sini. Ibu dan ayah beli macam2, dari cadar ke tikar lepas tu pemanggang ajaib, periuk kukus pun ada juga. 

Otw balik ke UUM, singgah makan kat kedai tepi jalan. Makan lauk kari itik. Rasanya memang perghhh.. two thumbs up! Murah pula tu. Sepanjang jalan nak balik ke UUM tu, ada banyak gerai tepi jalan yang jual buah mangga. Kat sini kan terkenal dengan mangga harum manis. Tapi musim mangga harum manis ni da habis dah. Sebenarnya aku pun tak tahu kenapa orang duk tergila-gilakan mangga harum manis ni. Ada member kat FB, siap mencari orang untuk beli mangga harum manis ni. Kalau beli banyak2 boleh dapat harga murah, macam tu la katanya. Sebenarnya apa bezanya mangga harum manis ni dengan mangga2 yang lain..? Bukan ke sama je rasanya, rasa mangga? Thehehee..

Destinasi kedua, Tanjung Dawai. Sebelum ke destinasi kedua ni, kami hantar Nini balik kolej. Tanjung Dawai ni kat tepi laut la, nama pun tanjung kan. Kat sini kami singgah di sebuah arked  yang menjual ikan masin, ikan pekasam, haa semua hasil laut la senang citer. Sebelum balik, sempat beli pisang goreng cheese + coklat. Bukan tak boleh beli kat Selangor, saja je nak rasa versi Kedah ni macam mana. 8 biji pisang = RM4.. Walaweyhh sedap tak hengatt! Cheese meleleh! Yang kat Selangor ni, 5 biji pisang = RM5, cheese terletak macam tu je tak meleleh pungg.. pisang pun ada rasa kelat.. huhu

Habis misi di Tanjung Dawai, kami terus balik rumah. Pukul 7.30 pagi tadi baru sampai rumah kutt. Okay tu je la ek. Gambar bawah ni, aku belanja korang. Chow & Salam! :)





Tuesday, June 2, 2015

RESEPI OREO TRUFFLE.

Bertemu kembali.

Sebenarnya aku nak buat entry 'Wordless Wednesday' dengan memuat naik gambar Oreo Truffle.
Tapi apakan daya, gambarnya enggak bisa di transfer dari handphone ke laptop seterusnya enggak bisa
la untuk di upload di blog. Dapat?

Mari kita beralih ke plan B. 
Plan B aku ialah berkongsi resepi Oreo Truffle ni dengan uolss.
Duhh habis la diorang semua ni tahu resepi Oreo Truffle yang sedap tak hengatt ni *monolog*

Ahh sharing is caring kan? Ape ade hal.


Bahan2:

1. Biskut Oreo - 2 packet (terpulang nak perisa apa, aku guna yang vanilla tu jek)
2. Cream Cheese - 4/5 sudu besar (depends), aku guna brand Tatura.
3. Coklat - sekeping yang besar tu, aku suka guna Cadbury.

Cara2:

1. Hancurkan biskut Oreo dengan inti2 nya sekali sampai betul2 hancur. Aku guna blender, kalau ada food processor.. guna tu pun boleh.

2. Gaulkan biskut Oreo yang hancur tu dengan cream cheese. Gaul sampai betul2 sebati. Lepas tu bulat-bulatkan lebih kurang saiz guli kau tahu? Haa bulat-bulatkan besar sikit dari saiz guli tu. Kurang lebih la. Terpulang sebenarnya. Kalau nak bulatkan macam saiz bola golf pun takde hal.

3. Simpan dalam peti sejuk dalam 20 minit.

4. Agak2 nak dekat 20 minit tu.. cairkan coklat. Celup bola-bola Oreo tadi dalam coklat cair.. 
*Eh eh macam comel pula panggil bola-bola Oreo. Macam bola-bola api lagu Siti Nordiana dengan Arwah Achik Spin* 
Celup sekejap je tau, bagi bola-bola Oreo tu diselaputi coklat sepenuhnya. 

5. Simpan balik dalam peti sejuk, nak bagi coklat tu keras.

6. Coklat dah keras? Ape lagi.. ngap lah! thehee.


Amacam, clear tak resepi ni? 
Kalau tak clear atau ada sebarang kemusykilan, boleh komen kat bawah entri ni.
Sebagai seorang yang sudah berpengalaman membuat Oreo Truffle ni sebanyak sekali.. I.Allah boleh
merungkaikan kemusykilan mu itu.. cewah ;)


Semoga bertemu lagi di entri akan datang.. chow!


*****
Hari ni 15 Sya'aban 1436H. Dapat 'buku amalan' baru. Ya Allah, aku berazam untuk mencantikkan 'buku amalan' ku itu dengan perkara yang baik2 sahaja. Jauhkanlah daku dari sebarang anasir yang tidak baik sama ada dari persekitaran (termasuk orang-orang di sekeliling ku) atau dari diriku sendiri. Semoga kami semua hidup di bawah lembayung rahmat-Mu dan sentiasa mendapat keredhaan-Mu. Dan semoga pengakhiran hidup kami adalah pengakhiran yang baik. Ameen.

Selalu kita terlupa, malaikat Raqib dan 'Atid sentiasa berada di bahu kanan dan kiri setia mencatit amalan kita tanpa alpa. Mari kita bersama-sama beri banyak 'kerja' pada malaikat Raqib yang tugasnya mencatit amal baik itu.

Ramadhan is just around the corner. Tak sabarnya nak bertemu bulan Ramadhan!