Tuesday, September 20, 2016

Rant on Korean Drama - Train to Busan.

Hello - I'm back!
 
I was thinking about writing on the topic 'first impression'. Then, I changed my mind because I just watched 'Train to Busan' a few days ago and this film still quite fresh on my mind so yeahh let's give an insight into this film.
 
Well, I don't have any idea that this film is actually about zombie. Korean zombie! It's been an ages since the last time I watch such film which is 'Zombie Kampung Pisang'.. hahaa. That was during my high school days.
 
The plot starts quite slow, suddenly about 15 minutes of watching.. the zombies appear at the train station! Then the plot expand very quickly where one by one been infected by the zombie virus. The scenes focusing on what happen on a train heading to Busan.
 
The most breath taking scene is when the zombies trying to attack the other passengers on the train. How those passengers try to survive on the train with other passengers that has been infected with zombie virus. They keep on running to the other side of the train where nobody been infected yet.
 
Here, we could see some of the passengers being selfish. They just want to save themselves to the extend they willing to sacrifice others life. However, there are also some passengers being considerate of others.
 
In the end, only 2 people survived and arrived in Busan after so many struggle along the way.
 
-----------
 
Foot notes/ questions:
 
1. How did the zombie virus been spreading? What is the cause to the zombie virus? -  The film only shows 2 staff spraying a lorry in order to clean the lorry body from any leakage from their plant. Then the lorry driver accidentally bumped into a dog/ deer. Surprisingly the dog/ deer still alive as if it never been bumped by a lorry!
 
2. What happen after those 2 people arrived in Busan? Did zombie virus stops like that? Busan is free from zombie virus? - I heard that this film is going to have sequel.
 
3. I like the way they portray those zombies. I mean, like seriously how did they film this?? Those chaotic situation on the train really took my breath away!
 
4. Did you know, there is a parody video of Train to Busan trailer? #rollingonthefloorlaughing
Check out this link:
 
 
 
Alright, that is all for now.. ciow!
 

Monday, September 12, 2016

Rant on the Human Behavior.

 
 
Saya paling suka subjek human behaviour.
Saya fikir, kita mesti memahami human behavior as we deal with human in our daily life.
You know, different person has different behavior. Ada behaviour yang boleh diterima dek akal dan ada juga behaviour yang tak tercapai dek akal.
 
Bagi mengelakkan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal ni, marilah kita belajar mengenai human behaviour.
Dengan memahami human behaviour, I. Allah ia dapat membantu kita untuk meramal tindakan seseorang. Ia juga membantu kita untuk memahami kenapa seseorang itu bertindak dengan cara sedemikian dan seterusnya dapat membantu kita untuk mengawal the way they react dengan mengambil langkah-langkah tertentu.
 
Jadi, bila kita dah dapat ramal tindakan seseorang, kita tak akan berasa terkejut dengan tindakan mereka tu. Kita pun dapatlah mengelakkan tangan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal tu.
 
Macam mana nak memahami human behaviour?
Start with observing people around you. See how they react/ respond in any given situation. Macam mana mereka react semasa dalam situasi biasa, situasi tegang, situasi sedih etc. Semakin lama you observe, you will see the pattern on how they react to such situations. From that, you could predict their reaction in such situations in future. Normally, the way they react will be same. Unless, they engage in continuous learning to improve various aspect of themselves.. then they will react better.
 
This is what I've been doing all this while. Observing human behaviour. Not only observing others' behaviour, I also observing the way I react in any given situation. So that, I'll have control on how I'll react in such situations in future.
 
Just so you know, If we both were talking;


I guess that is all for now. See ya in the next entry!

P/S: Esok nak ke surau, solat hari raya qurban 1437H.

Saturday, September 10, 2016

Rant on Korea Drama - Descendants of the Sun (DOTS)

Annyeonghaseyo!

Aku baru tengok drama ni sampai episode 11.
Another 5 episodes to go!
Rasa macam tak sabar nak tengok drama ni sampai habis tapi dalam masa yang sama,
rasa macam sedih sebab drama ni dah nak habis... huhuhu

Sebenarnya, aku ni dah dikira ketinggalan.
Yela, orang lain dah habis tengok drama ni bulan April.
5 bulan selepas tu, ni bulan September ni baru aku start tengok.
Ahh janji aku tengok juga drama ni kan.. kira ok lettew

Aku amik drama ni dari ex-staff.
'Perap' dalam laptop buat beberapa ketika.
Satu hari, ada buku 'Descendants of the Sun' masuk kedai.
I was like, 'What the heck? Siap ada buku?? Best sangat ke DOTS ni???'


Balik rumah, aku terus start tengok drama ni.
Sumpah, drama ni best!
Best!
BEST weii!!

Seperti biasa, drama Korea ada 4 main leads.
Dalam DOTS ada:
Captain Yoo Si Jin a.k.a BIG BOSS (Song Joong Ki)
Dr Kang Mo Yeon (Song Hye Kyo)
Masterr Sergeant Seo Dae Yong a.k.a WOLF (Jin Goo)
First Lieutenant Yoon Myeong Joo (Kim Jin Woon)

DOTS ni basically mengisahkan percintaan antara tentera dan doktor.
Yang paling menarik, DOTS ni tidak memfokuskan percintaan semata-mata.
Tetapi DOTS turut mengetengahkan kerjaya sebagai tentera dan doktor.
I mean, they make it real.
Ada scene tentera menjalani misi ketenteraan.
Ada scene doctor menyelamatkan pesakit.
Cool sangat!
Siapa tengok drama ni, mesti tetiba ada rasa nak jadi tentera atau doktor.

Selain itu, DOTS turut menyelitkan elemen humor.
Captain Yoo a.k.a BIG BOSS is full of sense of humor!
Seriously, you gonna fall for it.

Scene yang paling aku suka?
Ada banyak!
Salah satunya, scene yang Captain Yoo bergurau dengan Dr Kang.
Katanya Dr Kang dah terpijak bom yang ditanam dalam tanah.
Apa lagi, cuak betul Dr Kang!
Bila dapat tahu yang Captain Yoo cuma bergurau, terus Dr Kang menangis.
Gurau pasal bom kut, haruslah cuak sampai tahap  menangis.
Klik link bawah ni untuk tengok scene tu:

Dr Kang terpijak bom?

Oh ya, OST Descendants of the Sun (DOTS) ni pun tersangatlah sedap!
Kalau tak percaya, nah dengar video kat bawah ni.
Aku paling suka lagu 'Always' <3 <3 <3 --> cuba membuat bentuk love tapi nampak gayanya macam tak jadi.. heh

 

 
Ok, part ni lebih kepada berangan:
Kalau aku seorang doktor, agak2nya siapa yang akan jadi BIG BOSS aku??
Ahaks!
Mood: fangirling over DOTS. Tak. Sebenarnya fangirling over BIG BOSS.

DOTS was a major hit in South Korea and across Asia, congrats to all cast & production crews!

Korang yang belum tengok drama ni, sila tengok ok?

Confession: Aku taip entry ni sambil dengar OST DOTS tau. Nak amik feel la kekononnya :))
 

Friday, September 9, 2016

Rant on Korea Thang.

Sebelum tu aku nak buat satu confession,

Aku sayang blog ni.
Sungguh.
Sebab tu, aku kembali ke sini walaupun last entry was like 2 months ago.
Ceitt!

Alright, cut that out.

Another confession,

Aku bekas peminat tegar korea's thang.
Artis korea, drama korea, game show korea, lagu korea semua aku layan.
Fangirling over artis korea, huh tak payah cakaplah.
Aku minat Max (DBSK), Dong Woon (BEAST), Jong Hoon (FT ISLAND) and many more.
Aku tak pernah ke konsert artis korea.
Aikk kata peminat tegar? Tapi tak pernah pergi konsert artis korea?
Ye, peminat tegar. Bukannya peminat fanatik.
Paling kuat pun aku beli barang2 related to korea thang kat satu kedai dalam Times Square.
Itu je.
Kawan aku ada yang fanatik sampai pergi konsert.
Harga tiket tak tercapai dek akalku, sampai beratus kut!
Masa diploma dulu masih budak2 lagi, tak tergamak nak berbelanja sampai beratus macam tu.
Paling best, aku ada banyak supplier korea thang ni.
Suppliers: classmate, coursemate, roommate, kawan kepada roommate.. eh ada jugak?
Itu dulu la, masa zaman amik diploma dulu.

Masuk zaman amik degree, semua tu dah slow.
Ye la, dah berpisah dengan suppliers.. huhu
Memang slow down la.
Time praktikal pun tak layan korea.
Dah start kerja pun tak layan korea.
Kalau layan pun, layan gitu2 je.. throwback zaman diploma gitu.
External harddisk aku yang penuh dengan korea thang tu dah tak boleh nak open.
Arggh sebenarnya agak terkilan juga tau.
Ko bayangkan, penat kut aku duk kumpul cerita korea untuk buat 'bekal' lepas abis diploma.
Ah tak nak ingat lah.

Bila aku throwback balik perkara related korea thang ni, aku boleh tersenyum sorang2.
Kelakarlah, what have I done back then??
Aku sepatutnya join kawan2 aku pergi konsert artis korea!

Ahh yang ni aku ada rasa bersalah sikit:
Aku menyalahgunakan wifi kolej.
Aku selalu guna wifi kolej untuk tengok video artis korea kat youtube.. hiks!

Semuanya kini tinggal kenangan.
Ianya akan menjadi sesuatu yang boleh digelakkan di kemudian hari.

Oh, aku belum cerita lagi.
Aku terjebak dengan korea thang ni sebab roommate aku pun minat juga.
Antara lagu korea terawal yang aku tahu:
Balloon (DBSK)
U (SUPER JUNIOR)

Ok, that's all for now.
Next entry, I'll rant on korea drama - Descendants of the Sun (best siut drama ni!)