Monday, September 12, 2016

Rant on the Human Behavior.

 
 
Saya paling suka subjek human behaviour.
Saya fikir, kita mesti memahami human behavior as we deal with human in our daily life.
You know, different person has different behavior. Ada behaviour yang boleh diterima dek akal dan ada juga behaviour yang tak tercapai dek akal.
 
Bagi mengelakkan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal ni, marilah kita belajar mengenai human behaviour.
Dengan memahami human behaviour, I. Allah ia dapat membantu kita untuk meramal tindakan seseorang. Ia juga membantu kita untuk memahami kenapa seseorang itu bertindak dengan cara sedemikian dan seterusnya dapat membantu kita untuk mengawal the way they react dengan mengambil langkah-langkah tertentu.
 
Jadi, bila kita dah dapat ramal tindakan seseorang, kita tak akan berasa terkejut dengan tindakan mereka tu. Kita pun dapatlah mengelakkan tangan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal tu.
 
Macam mana nak memahami human behaviour?
Start with observing people around you. See how they react/ respond in any given situation. Macam mana mereka react semasa dalam situasi biasa, situasi tegang, situasi sedih etc. Semakin lama you observe, you will see the pattern on how they react to such situations. From that, you could predict their reaction in such situations in future. Normally, the way they react will be same. Unless, they engage in continuous learning to improve various aspect of themselves.. then they will react better.
 
This is what I've been doing all this while. Observing human behaviour. Not only observing others' behaviour, I also observing the way I react in any given situation. So that, I'll have control on how I'll react in such situations in future.
 
Just so you know, If we both were talking;


I guess that is all for now. See ya in the next entry!

P/S: Esok nak ke surau, solat hari raya qurban 1437H.

No comments: