Saturday, September 10, 2016

Rant on Korea Drama - Descendants of the Sun (DOTS)

Annyeonghaseyo!

Aku baru tengok drama ni sampai episode 11.
Another 5 episodes to go!
Rasa macam tak sabar nak tengok drama ni sampai habis tapi dalam masa yang sama,
rasa macam sedih sebab drama ni dah nak habis... huhuhu

Sebenarnya, aku ni dah dikira ketinggalan.
Yela, orang lain dah habis tengok drama ni bulan April.
5 bulan selepas tu, ni bulan September ni baru aku start tengok.
Ahh janji aku tengok juga drama ni kan.. kira ok lettew

Aku amik drama ni dari ex-staff.
'Perap' dalam laptop buat beberapa ketika.
Satu hari, ada buku 'Descendants of the Sun' masuk kedai.
I was like, 'What the heck? Siap ada buku?? Best sangat ke DOTS ni???'


Balik rumah, aku terus start tengok drama ni.
Sumpah, drama ni best!
Best!
BEST weii!!

Seperti biasa, drama Korea ada 4 main leads.
Dalam DOTS ada:
Captain Yoo Si Jin a.k.a BIG BOSS (Song Joong Ki)
Dr Kang Mo Yeon (Song Hye Kyo)
Masterr Sergeant Seo Dae Yong a.k.a WOLF (Jin Goo)
First Lieutenant Yoon Myeong Joo (Kim Jin Woon)

DOTS ni basically mengisahkan percintaan antara tentera dan doktor.
Yang paling menarik, DOTS ni tidak memfokuskan percintaan semata-mata.
Tetapi DOTS turut mengetengahkan kerjaya sebagai tentera dan doktor.
I mean, they make it real.
Ada scene tentera menjalani misi ketenteraan.
Ada scene doctor menyelamatkan pesakit.
Cool sangat!
Siapa tengok drama ni, mesti tetiba ada rasa nak jadi tentera atau doktor.

Selain itu, DOTS turut menyelitkan elemen humor.
Captain Yoo a.k.a BIG BOSS is full of sense of humor!
Seriously, you gonna fall for it.

Scene yang paling aku suka?
Ada banyak!
Salah satunya, scene yang Captain Yoo bergurau dengan Dr Kang.
Katanya Dr Kang dah terpijak bom yang ditanam dalam tanah.
Apa lagi, cuak betul Dr Kang!
Bila dapat tahu yang Captain Yoo cuma bergurau, terus Dr Kang menangis.
Gurau pasal bom kut, haruslah cuak sampai tahap  menangis.
Klik link bawah ni untuk tengok scene tu:

Dr Kang terpijak bom?

Oh ya, OST Descendants of the Sun (DOTS) ni pun tersangatlah sedap!
Kalau tak percaya, nah dengar video kat bawah ni.
Aku paling suka lagu 'Always' <3 <3 <3 --> cuba membuat bentuk love tapi nampak gayanya macam tak jadi.. heh

 

 
Ok, part ni lebih kepada berangan:
Kalau aku seorang doktor, agak2nya siapa yang akan jadi BIG BOSS aku??
Ahaks!
Mood: fangirling over DOTS. Tak. Sebenarnya fangirling over BIG BOSS.

DOTS was a major hit in South Korea and across Asia, congrats to all cast & production crews!

Korang yang belum tengok drama ni, sila tengok ok?

Confession: Aku taip entry ni sambil dengar OST DOTS tau. Nak amik feel la kekononnya :))
 

No comments: