Monday, October 3, 2016

First impressions.


Hello, I'm back! :)

Have you ever heard about first impression?
So, what it is actually the first impression?
** Do not answer, those are rhetorical questions ;p

First impression is an interesting topic, I shall go into it directly. So, according to my dictionary:

First impression is the very first thought that you developed when you meet someone new.

The thought is usually developed within 6-7 seconds of meeting.

Imagine you are an interviewer. When the interviewee come in for an interview, what is the first thing that you will notice?

I shall separate this into 2 stages:

First stage (non-verbal):
Is it the way they dressed up?
The way they walking into the room?
Their facial expression?
The way they sit?

Second stage (verbal):
Is it their voice?
The way they talking?
Their body gesture when they talking?
The eye contact when talking?

The first stage is very important. That is when the first 6-7 seconds are in. You get to see how your future employee would dressed up for work. You get to see if your future employee has potential to be a leader or a follower. You get to see if your future employee is friendly or not, whether you could get along with them or not.

But to decide whether to hire them or not based on the first stage is not a wise thing to do. This is when the second stage come in. You will evaluate  their voice, their body gesture, eye contact when talking. Considering first impression from both stages plus the knowledge, experience and the attitude, there you go to decide whether to hire them or not.

Don't you think that I'm a lil' bit off track? Lol!
Back on track.

First impression is usually last. Once you made bad first impression about someone, chances are you will forever stick to that first impression. It is very difficult to eliminate the first impression unless we spend a lot of time with the person that we made first impression about. 

In simple social situation setting, imagine you meet someone new at your friend's party. First thing you will notice is the way he/ she dressed up, the warmth of the hand gesture, the facial expression. Those are among the aspects that you will consider in order to stay still having conversation with he/ she OR to leave them to go to the another corner of the party.

In a nutshell, always try to appear presentable be it the way you dressed up or the way you carry yourself.

That's all for now, see you in the next entry!


Saturday, October 1, 2016

Kita semua orang-orang penting.

Aku suka baca artikel.
Tak kira la berkenaan apa, aku baca semuanya.
Selalu terfikir, bagaimana si penulis menyusun ayat dengan begitu cantik sekali
untuk sesebuah artikel.
Bagaimana mereka memasukkan elemen humor di dalam penulisan mereka.
Aku nak juga menulis dengan baik seperti mereka.
Blog inilah medan untuk aku praktis menulis.
Walaupun aku cuma menulis perkara yang boleh dianggap remeh;
Tak apa, start small.

Ok, itu baru intro.
Sebenarnya nak bagitahu yang aku baru sahaja berjaya habis tengok drama
Descendant of the Sun (DOTS).. yeahh!
Yela, tahu.. korang dah lama habis tengok drama tu.
Yang penting sekarang ni, aku dah habis tengok DOTS.
Sementara drama ni masih fresh di mindaku ini, aku nak buat conclusion la sikit.
Ini adalah general conclusion.. mungkin tiada kena-mengena dengan DOTS pun.

---------------------

Tentera juga manusia biasa yang memerlukan kasih-sayang.
Tak kiralah betapa ketatnya muka mereka, betapa gagahnya susuk fizikal mereka,
betapa kasarnya cara mereka.
Mereka masih manusia biasa yang masih punya hati dan perasaan, yang punya 'taman'
di dalam hati mereka.
Hargailah mereka kerana merekalah barisan paling hadapan yang menjaga dan memastikan
kita hidup dengan aman di dalam negara yang tercinta ini.

Begitu juga dengan doktor.
Merekalah 'jurutera' tubuh manusia, yang berhempas-pulas di dalam memastikan pesakit
mereka mendapat rawatan yang terbaik.
Mereka juga manusia biasa yang punya hati dan perasaan.
Tahu tak, memaklumkan perihal kematian kepada keluarga si mati bukanlah perkara mudah?
Ianya memerlukan kekuatan yang bukan datang dari kekuatan fizikal, tetapi kekuatan dari
segi psikologi.
Hargailah mereka kerana merekalah yang selalu mengorbankan masa untuk merawat pesakit
yang tidak putus-putus tanpa mengira waktu.

Hargailah & hormatilah juga mereka di sekeliling anda regardless of their profession.
You know what, semua pekerjaan di dalam dunia ni adalah penting.
Tukang cuci, tukang kutip sampah, tukang turap jalan, tukang kebun, pengawal keselamatan,
pemandu, operator pengeluaran, eksekutif, pengurus operasi dan lain-lain.
Mereka semua adalah orang-orang penting.
Kita semua adalah orang-orang penting.


Itu sahaja buat masa ni, see you in the next entry on the topic 'First Impression' :)