Thursday, October 6, 2016

Jomblo Happy.


 
Assalamualaikum..

Jam sudah menunjukkan pukul 1.10 pagi.
Tapi aku gigih mencapai laptop semata-mata nak buat entry ni.

Apa kena-mengena tajuk jomblo happy dengan entry ni?

Jomblo: seseorang yang tidak mempunyai ikatan/ hubungan dengan lawan jenis, belum ada pacar.
Happy: gembira

Bila digabung;
Seseorang yang gembira walau masih belum punya pacar.

Teringat masa zaman sekolah dulu, aku suka betul baca majalah.
Habis semua kolum dalam majalah tu aku baca.
Termasuklah kolum surat dari pembaca.

Ada satu surat tu, dia cerita pasal diri dia yang masih belum berpunya.
Setiap kali ada reunion dengan kawan2 sekolah, dia rasa segan nak join.
Sebab apa? Sebab kawan2 yang lain datang dengan suami/ isteri, bawa anak2.
Dia? Cuma datang seorang. Aihh awkward nya la haii
Cinta itu adalah bersabar, bukan tergesa-gesa
Bersabar menunggu waktu terbaiknya
Bersabar menunggu orang paling tepat
Bersabar dengan cara paling mulia
Dan tentu saja...

Bersabar atas setiap skenario yang terjadi
 
*Tere Liye
Tanpa aku sedari, situasi yang sama sedang berlaku kepada diriku.
Kawan2 sekolah, hampir semuanya sudah bernikah.
Ada yang sudah punya seorang anak, dua orang anak, tiga orang anak dan ada juga yang dah nak
masuk empat orang anak.
Ah, tergugatkah aku sebagai seorang jomblo?
Telat itu kalau kita ada janji, lantas datang terlambat. Telat jadinya. 
Maka, jelas tdk ada itu 'telat menikah'. Lah, memangnya kita janji dgn siapa? Jika belum datang jodohnya terus bersabar. Tdk akan rugi orang2 yg bersabar. 
Lagipula, menikah itu bukan lomba cepat2an. Kalau menikah itu harus dianalogikan dengan lomba, maka dia justeru lomba lama2an. Siapa paling lama, awet, langgeng, bahagia dunia akherat itu baru menang. 
*Tere Liye
Aku selalu ingatkan diri sendiri, jangan bandingkan diri sendiri dengan orang lain.
Jangan disebabkan majoriti kawan2 dah bernikah, aku pun turut sama tergesa-gesa nak bernikah.
Ada 'harga' yang perlu dibayar apabila mahu memasuki alam berumahtangga.
Sanggupkah aku 'membayar harga' tersebut?

Sanggupkah aku meninggalkan zaman bujang ini kerana once memasuki alam berumahtangga,
jangan berangan yang diri tu masih bujang ok?
Kerana jika masih bujang, aku cuma fikirkan diri sendiri, ibuayah & adik2.
Once memasuki alam berumahtangga, skopnya lebih luas. Kena fikir suami/ isteri, makayah mertua,
adik2 suami/isteri etc.

Bagaimanapun, memang tidak dinafikan yang aku turut berasa sedikit bimbang apabila memikirkan hal ini. The least that I can do is, focus on improving myself.
Akan selalu ada laki-laki yang baik-baik untuk wanita yang terus berusaha memperbaiki dirinya. Juga, akan selalu ada, wanita yang baik-baik untuk laki-laki yang selalu berusaha memperbaiki dirinya.  
Jangan ragu mengambil prinsip hidup. Semakin yakin kita atas kalimat tersebut, maka akan semakin rileks kita menghadapi masa depan. 
*Tere Liye 
Yang namanya jomblo itu bukannya bererti tidak laku, ok? ;p
Berhentilah bertanya bagaimana menemukan pasangan yang baik.
Mulailah menjadi orang yang baik dan terus lebih baik.
Maka dengan sendirinya akan ditemukan. 

*Tere Liye
Persoalannya, adakah aku ini si jomblo happy? *Leave it unanswered*
Akan datang orang yang tepat, diwaktu yang tepat, dan cara yang tepat. Percayalah.
Tinggal pastikan, kita terus memperbaiki diri sendiri, agar tepat siap saat momen itu tiba. 
*Tere Liye

That's all for now- see you in the next entry! :)

Monday, October 3, 2016

First impressions.


Hello, I'm back! :)

Have you ever heard about first impression?
So, what it is actually the first impression?
** Do not answer, those are rhetorical questions ;p

First impression is an interesting topic, I shall go into it directly. So, according to my dictionary:

First impression is the very first thought that you developed when you meet someone new.

The thought is usually developed within 6-7 seconds of meeting.

Imagine you are an interviewer. When the interviewee come in for an interview, what is the first thing that you will notice?

I shall separate this into 2 stages:

First stage (non-verbal):
Is it the way they dressed up?
The way they walking into the room?
Their facial expression?
The way they sit?

Second stage (verbal):
Is it their voice?
The way they talking?
Their body gesture when they talking?
The eye contact when talking?

The first stage is very important. That is when the first 6-7 seconds are in. You get to see how your future employee would dressed up for work. You get to see if your future employee has potential to be a leader or a follower. You get to see if your future employee is friendly or not, whether you could get along with them or not.

But to decide whether to hire them or not based on the first stage is not a wise thing to do. This is when the second stage come in. You will evaluate  their voice, their body gesture, eye contact when talking. Considering first impression from both stages plus the knowledge, experience and the attitude, there you go to decide whether to hire them or not.

Don't you think that I'm a lil' bit off track? Lol!
Back on track.

First impression is usually last. Once you made bad first impression about someone, chances are you will forever stick to that first impression. It is very difficult to eliminate the first impression unless we spend a lot of time with the person that we made first impression about. 

In simple social situation setting, imagine you meet someone new at your friend's party. First thing you will notice is the way he/ she dressed up, the warmth of the hand gesture, the facial expression. Those are among the aspects that you will consider in order to stay still having conversation with he/ she OR to leave them to go to the another corner of the party.

In a nutshell, always try to appear presentable be it the way you dressed up or the way you carry yourself.

That's all for now, see you in the next entry!


Saturday, October 1, 2016

Kita semua orang-orang penting.

Aku suka baca artikel.
Tak kira la berkenaan apa, aku baca semuanya.
Selalu terfikir, bagaimana si penulis menyusun ayat dengan begitu cantik sekali
untuk sesebuah artikel.
Bagaimana mereka memasukkan elemen humor di dalam penulisan mereka.
Aku nak juga menulis dengan baik seperti mereka.
Blog inilah medan untuk aku praktis menulis.
Walaupun aku cuma menulis perkara yang boleh dianggap remeh;
Tak apa, start small.

Ok, itu baru intro.
Sebenarnya nak bagitahu yang aku baru sahaja berjaya habis tengok drama
Descendant of the Sun (DOTS).. yeahh!
Yela, tahu.. korang dah lama habis tengok drama tu.
Yang penting sekarang ni, aku dah habis tengok DOTS.
Sementara drama ni masih fresh di mindaku ini, aku nak buat conclusion la sikit.
Ini adalah general conclusion.. mungkin tiada kena-mengena dengan DOTS pun.

---------------------

Tentera juga manusia biasa yang memerlukan kasih-sayang.
Tak kiralah betapa ketatnya muka mereka, betapa gagahnya susuk fizikal mereka,
betapa kasarnya cara mereka.
Mereka masih manusia biasa yang masih punya hati dan perasaan, yang punya 'taman'
di dalam hati mereka.
Hargailah mereka kerana merekalah barisan paling hadapan yang menjaga dan memastikan
kita hidup dengan aman di dalam negara yang tercinta ini.

Begitu juga dengan doktor.
Merekalah 'jurutera' tubuh manusia, yang berhempas-pulas di dalam memastikan pesakit
mereka mendapat rawatan yang terbaik.
Mereka juga manusia biasa yang punya hati dan perasaan.
Tahu tak, memaklumkan perihal kematian kepada keluarga si mati bukanlah perkara mudah?
Ianya memerlukan kekuatan yang bukan datang dari kekuatan fizikal, tetapi kekuatan dari
segi psikologi.
Hargailah mereka kerana merekalah yang selalu mengorbankan masa untuk merawat pesakit
yang tidak putus-putus tanpa mengira waktu.

Hargailah & hormatilah juga mereka di sekeliling anda regardless of their profession.
You know what, semua pekerjaan di dalam dunia ni adalah penting.
Tukang cuci, tukang kutip sampah, tukang turap jalan, tukang kebun, pengawal keselamatan,
pemandu, operator pengeluaran, eksekutif, pengurus operasi dan lain-lain.
Mereka semua adalah orang-orang penting.
Kita semua adalah orang-orang penting.


Itu sahaja buat masa ni, see you in the next entry on the topic 'First Impression' :)