Tuesday, September 20, 2016

Rant on Korean Drama - Train to Busan.

Hello - I'm back!
 
I was thinking about writing on the topic 'first impression'. Then, I changed my mind because I just watched 'Train to Busan' a few days ago and this film still quite fresh on my mind so yeahh let's give an insight into this film.
 
Well, I don't have any idea that this film is actually about zombie. Korean zombie! It's been an ages since the last time I watch such film which is 'Zombie Kampung Pisang'.. hahaa. That was during my high school days.
 
The plot starts quite slow, suddenly about 15 minutes of watching.. the zombies appear at the train station! Then the plot expand very quickly where one by one been infected by the zombie virus. The scenes focusing on what happen on a train heading to Busan.
 
The most breath taking scene is when the zombies trying to attack the other passengers on the train. How those passengers try to survive on the train with other passengers that has been infected with zombie virus. They keep on running to the other side of the train where nobody been infected yet.
 
Here, we could see some of the passengers being selfish. They just want to save themselves to the extend they willing to sacrifice others life. However, there are also some passengers being considerate of others.
 
In the end, only 2 people survived and arrived in Busan after so many struggle along the way.
 
-----------
 
Side notes/ questions:
 
1. How did the zombie virus been spreading? What is the cause to the zombie virus? -  The film only shows 2 staff spraying a lorry in order to clean the lorry body from any leakage from their plant. Then the lorry driver accidentally bumped into a dog/ deer. Surprisingly the dog/ deer still alive as if it never been bumped by a lorry!
 
2. What happen after those 2 people arrived in Busan? Did zombie virus stops like that? Busan is free from zombie virus? - I heard that this film is going to have sequel.
 
3. I like the way they portray those zombies. I mean, like seriously how did they film this?? Those chaotic situation on the train really took my breath away!
 
4. Did you know, there is a parody video of Train to Busan trailer? #rollingonthefloorlaughing
Check out this link:
 
 
 
Alright, that is all for now.. ciow!
 

Monday, September 12, 2016

Rant on the Human Behavior.

 
 
Saya paling suka subjek human behaviour.
Saya fikir, kita mesti memahami human behavior as we deal with human in our daily life.
You know, different person has different behavior. Ada behaviour yang boleh diterima dek akal dan ada juga behaviour yang tak tercapai dek akal.
 
Bagi mengelakkan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal ni, marilah kita belajar mengenai human behaviour.
Dengan memahami human behaviour, I. Allah ia dapat membantu kita untuk meramal tindakan seseorang. Ia juga membantu kita untuk memahami kenapa seseorang itu bertindak dengan cara sedemikian dan seterusnya dapat membantu kita untuk mengawal the way they react dengan mengambil langkah-langkah tertentu.
 
Jadi, bila kita dah dapat ramal tindakan seseorang, kita tak akan berasa terkejut dengan tindakan mereka tu. Kita pun dapatlah mengelakkan tangan kita daripada ter-tampar muka mereka yang mempunyai behaviour yang tak tercapai dek akal tu.
 
Macam mana nak memahami human behaviour?
Start with observing people around you. See how they react/ respond in any given situation. Macam mana mereka react semasa dalam situasi biasa, situasi tegang, situasi sedih etc. Semakin lama you observe, you will see the pattern on how they react to such situations. From that, you could predict their reaction in such situations in future. Normally, the way they react will be same. Unless, they engage in continuous learning to improve various aspect of themselves.. then they will react better.
 
This is what I've been doing all this while. Observing human behaviour. Not only observing others' behaviour, I also observing the way I react in any given situation. So that, I'll have control on how I'll react in such situations in future.
 
Just so you know, If we both were talking;


I guess that is all for now. See ya in the next entry!

P/S: Esok nak ke surau, solat hari raya qurban 1437H.

Saturday, September 10, 2016

Rant on Korea Drama - Descendants of the Sun (DOTS)

Annyeonghaseyo!

Aku baru tengok drama ni sampai episode 11.
Another 5 episodes to go!
Rasa macam tak sabar nak tengok drama ni sampai habis tapi dalam masa yang sama,
rasa macam sedih sebab drama ni dah nak habis... huhuhu

Sebenarnya, aku ni dah dikira ketinggalan.
Yela, orang lain dah habis tengok drama ni bulan April.
5 bulan selepas tu, ni bulan September ni baru aku start tengok.
Ahh janji aku tengok juga drama ni kan.. kira ok lettew

Aku amik drama ni dari ex-staff.
'Perap' dalam laptop buat beberapa ketika.
Satu hari, ada buku 'Descendants of the Sun' masuk kedai.
I was like, 'What the heck? Siap ada buku?? Best sangat ke DOTS ni???'


Balik rumah, aku terus start tengok drama ni.
Sumpah, drama ni best!
Best!
BEST weii!!

Seperti biasa, drama Korea ada 4 main leads.
Dalam DOTS ada:
Captain Yoo Si Jin a.k.a BIG BOSS (Song Joong Ki)
Dr Kang Mo Yeon (Song Hye Kyo)
Masterr Sergeant Seo Dae Yong a.k.a WOLF (Jin Goo)
First Lieutenant Yoon Myeong Joo (Kim Jin Woon)

DOTS ni basically mengisahkan percintaan antara tentera dan doktor.
Yang paling menarik, DOTS ni tidak memfokuskan percintaan semata-mata.
Tetapi DOTS turut mengetengahkan kerjaya sebagai tentera dan doktor.
I mean, they make it real.
Ada scene tentera menjalani misi ketenteraan.
Ada scene doctor menyelamatkan pesakit.
Cool sangat!
Siapa tengok drama ni, mesti tetiba ada rasa nak jadi tentera atau doktor.

Selain itu, DOTS turut menyelitkan elemen humor.
Captain Yoo a.k.a BIG BOSS is full of sense of humor!
Seriously, you gonna fall for it.

Scene yang paling aku suka?
Ada banyak!
Salah satunya, scene yang Captain Yoo bergurau dengan Dr Kang.
Katanya Dr Kang dah terpijak bom yang ditanam dalam tanah.
Apa lagi, cuak betul Dr Kang!
Bila dapat tahu yang Captain Yoo cuma bergurau, terus Dr Kang menangis.
Gurau pasal bom kut, haruslah cuak sampai tahap  menangis.
Klik link bawah ni untuk tengok scene tu:

Dr Kang terpijak bom?

Oh ya, OST Descendants of the Sun (DOTS) ni pun tersangatlah sedap!
Kalau tak percaya, nah dengar video kat bawah ni.
Aku paling suka lagu 'Always' <3 <3 <3 --> cuba membuat bentuk love tapi nampak gayanya macam tak jadi.. heh

 

 
Ok, part ni lebih kepada berangan:
Kalau aku seorang doktor, agak2nya siapa yang akan jadi BIG BOSS aku??
Ahaks!
Mood: fangirling over DOTS. Tak. Sebenarnya fangirling over BIG BOSS.

DOTS was a major hit in South Korea and across Asia, congrats to all cast & production crews!

Korang yang belum tengok drama ni, sila tengok ok?

Confession: Aku taip entry ni sambil dengar OST DOTS tau. Nak amik feel la kekononnya :))
 

Friday, September 9, 2016

Rant on Korea Thang.

Sebelum tu aku nak buat satu confession,

Aku sayang blog ni.
Sungguh.
Sebab tu, aku kembali ke sini walaupun last entry was like 2 months ago.
Ceitt!

Alright, cut that out.

Another confession,

Aku bekas peminat tegar korea's thang.
Artis korea, drama korea, game show korea, lagu korea semua aku layan.
Fangirling over artis korea, huh tak payah cakaplah.
Aku minat Max (DBSK), Dong Woon (BEAST), Jong Hoon (FT ISLAND) and many more.
Aku tak pernah ke konsert artis korea.
Aikk kata peminat tegar? Tapi tak pernah pergi konsert artis korea?
Ye, peminat tegar. Bukannya peminat fanatik.
Paling kuat pun aku beli barang2 related to korea thang kat satu kedai dalam Times Square.
Itu je.
Kawan aku ada yang fanatik sampai pergi konsert.
Harga tiket tak tercapai dek akalku, sampai beratus kut!
Masa diploma dulu masih budak2 lagi, tak tergamak nak berbelanja sampai beratus macam tu.
Paling best, aku ada banyak supplier korea thang ni.
Suppliers: classmate, coursemate, roommate, kawan kepada roommate.. eh ada jugak?
Itu dulu la, masa zaman amik diploma dulu.

Masuk zaman amik degree, semua tu dah slow.
Ye la, dah berpisah dengan suppliers.. huhu
Memang slow down la.
Time praktikal pun tak layan korea.
Dah start kerja pun tak layan korea.
Kalau layan pun, layan gitu2 je.. throwback zaman diploma gitu.
External harddisk aku yang penuh dengan korea thang tu dah tak boleh nak open.
Arggh sebenarnya agak terkilan juga tau.
Ko bayangkan, penat kut aku duk kumpul cerita korea untuk buat 'bekal' lepas abis diploma.
Ah tak nak ingat lah.

Bila aku throwback balik perkara related korea thang ni, aku boleh tersenyum sorang2.
Kelakarlah, what have I done back then??
Aku sepatutnya join kawan2 aku pergi konsert artis korea!

Ahh yang ni aku ada rasa bersalah sikit:
Aku menyalahgunakan wifi kolej.
Aku selalu guna wifi kolej untuk tengok video artis korea kat youtube.. hiks!

Semuanya kini tinggal kenangan.
Ianya akan menjadi sesuatu yang boleh digelakkan di kemudian hari.

Oh, aku belum cerita lagi.
Aku terjebak dengan korea thang ni sebab roommate aku pun minat juga.
Antara lagu korea terawal yang aku tahu:
Balloon (DBSK)
U (SUPER JUNIOR)

Ok, that's all for now.
Next entry, I'll rant on korea drama - Descendants of the Sun (best siut drama ni!)

Saturday, June 25, 2016

LIRIK | AINAN TASNEEM - AKU SUKA DIA

Good morning!


Setelah sekian lama tak on laptop, pagi ni iols terasa rajin pula untuk on laptop. Mana tak rajinnya, iols nak (baca: terpaksa) transfer some file dari memory card phone ke laptop ni haa. Alang- alang dah on laptop tu, iols pun mengambil kesempatan ini untuk mencoret sepatah dua kata di blog yang sudah lama tidak ku jenguk ini.. hihhii

Iolss terpaksa transfer/ delete some files yang ada di memory card phone disebabkan phone iolls tu asyik memory full je. Bila dicek, haa mana tidaknya memory full.. segala barang tok kaduk dari hari pertama iols pakai phone ni masih ada dalam ni haa. Semalam iols dah transfer gambar, pagi ni nak transfer/ delete lagu pula. Banyak betul lagu lama, sangat tak up-to-date ye pilihan lagu iols ni.. ekekee

Jadi, di sini iols mahu mengetengahkan lagu yang menjadi halwa telinga iols sejak tahun 2012. Ceritanya, time tu iols ada crush dekat salah seorang staff di tempat iols praktikal. Lepas tu terdengar pula lagu ni kat phone adik, rasa macam sesuai pula dengan situasi masa tu. Padahal yang sama tu cuma dua line kat rangkap pertama tu je.. uhuks! Ok, itu je cerita dia.. Jangan main- main, Iols menaip sambil dengar lagu ni tau, nak ambil feel kekononnya.. kejap lagi nak delete nak masukkan lagu-lagu baru je.. Iolss tak plan nak berlama-lama kat sini, ok jum kita layan lirik.. zass!


Aku lihat dia disana

Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis 'Aku suka kamu'

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia

Sunday, February 14, 2016

PERAPAN AYAM UNTUK NASI AYAM.

Nasi ayam merupakan salah satu makanan kegemaran aku. Lagi-lagi jika ibu yang memasaknya.. hmm memang nyumss sangat! Hehhe.. Entry ini cuma fokus kepada penyediaan ayam perap sahaja ye. Mungkin lain kali aku akan buat entry yang fokus kepada penyediaan nasi nya pula. Ok, jum lihat resepi :)

Bahan2:

1- 1 inci halia
2- 2 labu bawang merah (besar)
3- 4 ulas  bawang putih
4- Lada hitam (terpulang nak letak banyak mana)
5- Kicap



Cara2:

Tumbuk kesemua bahan 1 hingga 4 di atas dan ratakan pada potongan ayam yang telah direneh. Kemudian ratakan kicap pula (lagi banyak kicap, lagi hitam & lagi kelihatan menyelerakan.. hehe). Perap dalam 15 minit, kemudian goreng dan sedia dinikmati bersama nasi ayam. Bahan2 di atas adalah cukup untuk memerap 10 potongan ayam. Nak blend bahan2 tu pun boleh, cuma nanti banyak pula airnya.

Itu sahaja cara-caranya. Ringkas kan? Nanti boleh cuba, ok? :)


Saturday, February 13, 2016

PIZZA ROTI.

Salam & good morning! :)

Senang direct to the point je, iye dokk? Ok, let's start!

Menu sarapan: Pizza Roti

Bahan2:

Sosej
Roti buku
Marjerin
Sos spaghetti
Daun oregano kering
Keju mozarella

Cara2:

1. Sosej. Potong sosej secara menyerong. Sebenarnya potong bentuk macam mana pun tak apa. Potong menyerong tu bagi nampak macam berseni sikit.. hehhe. Lepas potong, celur dalam air panas. Biarkan.

2. Roti buku. Roti bentuk empat segi tu la, yang selalu buat sandwich tu. 

3. Marjerin. Ratakan marjerin di atas permukaan roti.

4. Sos spaghetti. Ratakan sos spaghetti di atas lapisan marjerin. Kemudian susun sosej yang telah dicelur dalam air panas tadi ke atas lapisan sos spaghetti. Selepas itu, ratakan sedikit sos spaghetti di atas setiap sosej.

5. Daun oregano kering. Taburkan daun oregano kering di atas lapisan sosej.

6. Keju mozarella. Ini bahagian yang paling menarik! hehhe.. Taburkan keju mozarella. Terpulang nak tabur banyak mana, lagi banyak lagi sedapp! 

Kemudian bakar di dalam oven sehingga keju mozarella tu cair. Suhu? Tak kisah, asalkan boleh membuatkan keju tu cair. Aku set suhu 200 darjah celcius, bakar dalam 5 minit.

Ini hasilnya; memang nyumss! Kalau makan time panas2 baru keluar oven, lagi nyumss!

Fresh from the oven.

Nyumss!



Resepi ni sangat mudah. Boleh ajak anak2 untuk cuba buat sekali.. pasti anak2 seronok.. hehee.. selamat mencuba ye! :)

Wednesday, February 3, 2016

EVIL THOUGHT VS SUARA KEDUA.

Korang sedang duduk di bangku dalam sebuah shopping kompleks tiba- tiba seseorang yang bertubuh besar melintas di hadapan korang;

Apa ayat spontan korang? 
(kebiasaannya monolog dalaman, cuma terlintas di dalam hati/ fikiran korang)

"Eh gemuknya orang tu!"
"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"

Kemudian seseorang yang bertubuh kurus kerempeng pula melintas;

"Kurus kerempengnya mamat/minah ni!"
"Macam tak cukup protein pun ada juga.."

Kemudian melintas pula tiga orang gadis remaja, mereka berbual dan bergelak ketawa dengan kuatnya;

"Apalah diorang ni, cakap kuat- kuat macam nak bagitahu cerita dia kat semua orang yang ada dalam shopping kompleks ni je"


Pernah tak korang ter-monolog dalaman evil thought macam contoh-contoh kat atas ni?
Mesti pernah kan.. hehehee

Ber-monolog (dalaman) itu tidak salah. Ianya seumpama korang express apa yang korang nampak, di dalam hati/ fikiran sendiri. Tanpa memberitahu sesiapa pun. Itu adalah normal.

Aku fikir, orang yang paling berfikiran positif di dalam dunia ni pun selalu ber-monolog (dalaman) macam contoh kat atas tu. Monolog (dalaman) perkara yang negatif atau having an evil thought. Tapi apa yang membuatkan mereka kelihatan sebagai seseorang yang berfikiran positif ialah, mereka counter back balik in a positive way. Dan itulah yang mereka express secara terbuka. Means that, orang yang berfikiran positif akan simpan negative/ evil thought mereka at the back of their mind and speak out only positive things. Sounds hypocrite? Mungkin ada sikit hipokrit di situ, bagaimanapun orang yang berfikiran positif tidaklah terus mengenepikan perkara negatif/ evil yang terlintas di fikiran mereka cuma mereka  hoping for the best and respond in positive way.

Aku pun pernah juga apa bermonolog dalaman evil thought macam contoh kat atas tu, selalu. Bagaimanapun, ianya akan disusuli dengan suara kedua. Aku gelarkannya sebagai suara kedua. Mungkin ahli psikologi guna term lain untuk suara kedua ni. 

Jadi, apa itu suara kedua?

Dalam kamus aku, suara kedua ni merupakan suara yang mematahkan monolog dalaman yang negatif / evil tu. Selalunya ia disertai dengan perasaan emphaty iaitu kita meletakkan diri kita di dalam situasi orang lain. contohnya;

"Eh gemuknya orang tu!"
Suara kedua menyusul; Esh tak baik cakap macam tu. Walaupun itu adalah fakta sebab memang betul orang tu gemuk tapi kita tak tahu, mungkin orang tu sebenarnya sedang berusaha sedaya-upaya untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal.

"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"
Suara kedua menyusul; Mungkin itulah baju yang paling besar saiznya yang ada di kedai, dan orang itu juga sudah buntu untuk mencari baju yang sesuai untuk dirinya.

Perasan tak.. setiap kali ada perkataan monolog, aku akan letak perkataan dalaman?

Kenapa?

Sebab untuk entry ni, aku fokus kepada monolog dalaman.

Buat pengetahuan korang, monolog ni terbahagi kepada dua; monolog dan monolog dalaman.

1. Monolog: Bercakap kepada diri sendiri, kita dapat dengar suara kita sendiri. Orang yang duduk bersebelahan kita mungkin dapat dengar apa yang kita katakan namun ianya tidak jelas.

2. Monolog dalaman: Internal thought. kita bercakap dalam hati/ fikiran. Orang lain tak dapat dengar  apa yang sedang bermain di hati/ fikiran kita. Tapi tak tahulah kalau orang tu ahli psikik, boleh baca apa yang ada dalam fikiran kita.. huishh scary je kalau ada yang boleh baca apa dalam fikiran kita ek? hahhaa


Baiklah, sekian sahaja entry untuk kali ini.. chouu!


Saturday, January 30, 2016

KONSISTEN.

Sudah dua kali aku ditegur oleh boss aku, katanya;

"Eh, kenapa kau makin cun sekarang ni ye? Haa ni mesti dah ada boyfriend nii.."

"Kau nampak makin putih laa, pakai produk apa? Pakai qu puteh eaa..??"

Seperti biasa, teguran sebegitu cuma disambut dengan sengihan dan jawapan "eh mana ada.. sama je la.."

Sebenarnya, aku pun perasan yang kulit wajah aku sudah semakin putih dan berseri-seri berbanding sebelum-sebelum ni (dari jauh nampak macam flawless tapi sebenarnya ada je bintik2 jerawat yang degil.. huhu). Aku masih memakai produk yang sama sejak beberapa tahun yang lalu. Bezanya, kali ini aku memakai produk tersebut secara konsisten. Aku percaya ini adalah kesan daripada pemakaian produk tersebut secara konsisten.

Membersih, menyegar dan melembap merupakan tiga rejim penjagaan kulit wajah yang aku cuba amalkan secara konsisten sejak beberapa bulan yang lalu. Sebelum ini aku selalu mengabaikan rejim penjagaan kulit wajah tersebut. Alhamdulillah, ianya menunjukkan hasil yang baik. Wajah semakin berseri, keyakinan pun In Shaa Allah semakin bertambah.

Sebenarnya untuk entry ini, aku cuba untuk mengetengahkan perkataan 'konsisten'. Jika kita hendak mencapai sesuatu, kita mesti ada sikap konsisten. Percaya atau tidak, konsisten atau nama lainnya 'istiqomah' adalah kunci kepada kejayaan. 

Contohnya; jika kita hendak mendapatkan tubuh badan yang 'fit', sudah pasti kita akan merencana sesuatu untuk mendapatkan tubuh badan sebegitu. Kita akan menjadi lebih rajin untuk bersenam serta mengamalkan pemakanan yang sihat demi mendapatkan tubuh badan yang 'fit'. Tetapi adakah dengan bersenam sekali dua sahaja kita akan mendapat hasil yang diinginkan? Sudah semestinya tidak. Sekurang-kurangnya kita perlu bersenam tiga kali dalam seminggu, 30 minit untuk setiap sesi. Ianya perlu dilakukan secara konsisten, maksudnya perlu dilakukan secara berterusan (jangan terus ditinggalkan) untuk ianya menampakkan hasil.

Contoh lain yang lebih pendek dan lebih mudah difahami, cuma dalam satu ayat sahaja;

Seorang pelajar yang mahu mendapatkan Anugerah Naib Canselor di akhir pengajiannya perlulah konsisten mendapatkan Anugerah Dekan dalam  setiap sem pengajiannya.

Amacamm, mantopp tak contoh yang aku bagi ni?? Boleh buat korang yang bergelar pelajar ni terinspirasi tak?? Hehe..

Okaylah, sekian sahaja entry pada kali ini.

Friday, August 21, 2015

HOW TO BUILD KPI?

This is a very interesting topic.

KPI = Key Performance Indicator

KPI indicator is essential in order to measure ones performance at work. How to build it?

1. Supervisor and subordinate are to sit together brainstorming on the KPI.
    - Essential to reach mutual agreement on the KPI.
    - Another option, supervisor could build the KPI first than discuss it with the subordinate.

2. Focus on the subordinate's main scope of job.
    - This is essential because the KPI aim to look if the subordinate is getting better at their job.

3. Aim to improve the subordinate's performance on that scope of job.
    - Rate the performance, for example from poor to beyond expectation.
   - Timely bound. Basically the KPI is build at the early financial year of a company. Different company might have different financial year. Some might start from January-December, other might start from March-February.

4. Once the KPI is mutually agreed between the supervisor and subordinate, it is subordinate responsibility to achieve the KPI. Do best at job within stipulated time (a year). When it reach a year, supervisor and subordinate will sit together to discuss/ evaluate on what the subordinate have achieved/ improved within the stipulated time. Basically, good or bad at achieving the KPI will determine your bonus (especially at private sector) and any other related thing.

Here is the simple example:

Job: Retail Executive (Head of Office)
Main scope of job: Receiving goods into system
KPIs: 
1. How soon to finish receiving goods into system? 
2. If there is any discrepancy, how long to solve? 
3. Is there any mistake occurred, how frequent? 
4. The tidiness of the office? 

However, the way to rate the performance is not same for all KPI. 

For example, Rate 'how soon to finish receiving goods into system?' by indicate it from poor to beyond expectation is not relevant. Rate it this way: 1 day, 2 days, 3 days, 4 days and 5 days might be relevant. The same rate is also relevant for 'if there is any discrepancy, how long to solve?' 

The relevant rate for 'is there any mistake occurred, how frequent?' might be once in several months, once in a month, once in 3 weeks, once in 2 weeks, once in a week.

For 'the tidiness of the office', the relevant rate might be poor, weak, moderate, good, beyond expectation.

Rating level must be relevant and transparent in order to be use. Thus, it is important for the supervisor and subordinate to have mutual agreement on this.


* Correct me if I'm wrong because this is based on my experience.