Saturday, June 25, 2016

LIRIK | AINAN TASNEEM - AKU SUKA DIA

Good morning!


Setelah sekian lama tak on laptop, pagi ni iols terasa rajin pula untuk on laptop. Mana tak rajinnya, iols nak (baca: terpaksa) transfer some file dari memory card phone ke laptop ni haa. Alang- alang dah on laptop tu, iols pun mengambil kesempatan ini untuk mencoret sepatah dua kata di blog yang sudah lama tidak ku jenguk ini.. hihhii

Iolss terpaksa transfer/ delete some files yang ada di memory card phone disebabkan phone iolls tu asyik memory full je. Bila dicek, haa mana tidaknya memory full.. segala barang tok kaduk dari hari pertama iols pakai phone ni masih ada dalam ni haa. Semalam iols dah transfer gambar, pagi ni nak transfer/ delete lagu pula. Banyak betul lagu lama, sangat tak up-to-date ye pilihan lagu iols ni.. ekekee

Jadi, di sini iols mahu mengetengahkan lagu yang menjadi halwa telinga iols sejak tahun 2012. Ceritanya, time tu iols ada crush dekat salah seorang staff di tempat iols praktikal. Lepas tu terdengar pula lagu ni kat phone adik, rasa macam sesuai pula dengan situasi masa tu. Padahal yang sama tu cuma dua line kat rangkap pertama tu je.. uhuks! Ok, itu je cerita dia.. Jangan main- main, Iols menaip sambil dengar lagu ni tau, nak ambil feel kekononnya.. kejap lagi nak delete nak masukkan lagu-lagu baru je.. Iolss tak plan nak berlama-lama kat sini, ok jum kita layan lirik.. zass!


Aku lihat dia disana

Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis 'Aku suka kamu'

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia

Sunday, February 14, 2016

PERAPAN AYAM UNTUK NASI AYAM.

Nasi ayam merupakan salah satu makanan kegemaran aku. Lagi-lagi jika ibu yang memasaknya.. hmm memang nyumss sangat! Hehhe.. Entry ini cuma fokus kepada penyediaan ayam perap sahaja ye. Mungkin lain kali aku akan buat entry yang fokus kepada penyediaan nasi nya pula. Ok, jum lihat resepi :)

Bahan2:

1- 1 inci halia
2- 2 labu bawang merah (besar)
3- 4 ulas  bawang putih
4- Lada hitam (terpulang nak letak banyak mana)
5- Kicap



Cara2:

Tumbuk kesemua bahan 1 hingga 4 di atas dan ratakan pada potongan ayam yang telah direneh. Kemudian ratakan kicap pula (lagi banyak kicap, lagi hitam & lagi kelihatan menyelerakan.. hehe). Perap dalam 15 minit, kemudian goreng dan sedia dinikmati bersama nasi ayam. Bahan2 di atas adalah cukup untuk memerap 10 potongan ayam. Nak blend bahan2 tu pun boleh, cuma nanti banyak pula airnya.

Itu sahaja cara-caranya. Ringkas kan? Nanti boleh cuba, ok? :)


Saturday, February 13, 2016

PIZZA ROTI.

Salam & good morning! :)

Senang direct to the point je, iye dokk? Ok, let's start!

Menu sarapan: Pizza Roti

Bahan2:

Sosej
Roti buku
Marjerin
Sos spaghetti
Daun oregano kering
Keju mozarella

Cara2:

1. Sosej. Potong sosej secara menyerong. Sebenarnya potong bentuk macam mana pun tak apa. Potong menyerong tu bagi nampak macam berseni sikit.. hehhe. Lepas potong, celur dalam air panas. Biarkan.

2. Roti buku. Roti bentuk empat segi tu la, yang selalu buat sandwich tu. 

3. Marjerin. Ratakan marjerin di atas permukaan roti.

4. Sos spaghetti. Ratakan sos spaghetti di atas lapisan marjerin. Kemudian susun sosej yang telah dicelur dalam air panas tadi ke atas lapisan sos spaghetti. Selepas itu, ratakan sedikit sos spaghetti di atas setiap sosej.

5. Daun oregano kering. Taburkan daun oregano kering di atas lapisan sosej.

6. Keju mozarella. Ini bahagian yang paling menarik! hehhe.. Taburkan keju mozarella. Terpulang nak tabur banyak mana, lagi banyak lagi sedapp! 

Kemudian bakar di dalam oven sehingga keju mozarella tu cair. Suhu? Tak kisah, asalkan boleh membuatkan keju tu cair. Aku set suhu 200 darjah celcius, bakar dalam 5 minit.

Ini hasilnya; memang nyumss! Kalau makan time panas2 baru keluar oven, lagi nyumss!

Fresh from the oven.

Nyumss!



Resepi ni sangat mudah. Boleh ajak anak2 untuk cuba buat sekali.. pasti anak2 seronok.. hehee.. selamat mencuba ye! :)

Wednesday, February 3, 2016

EVIL THOUGHT VS SUARA KEDUA.

Korang sedang duduk di bangku dalam sebuah shopping kompleks tiba- tiba seseorang yang bertubuh besar melintas di hadapan korang;

Apa ayat spontan korang? 
(kebiasaannya monolog dalaman, cuma terlintas di dalam hati/ fikiran korang)

"Eh gemuknya orang tu!"
"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"

Kemudian seseorang yang bertubuh kurus kerempeng pula melintas;

"Kurus kerempengnya mamat/minah ni!"
"Macam tak cukup protein pun ada juga.."

Kemudian melintas pula tiga orang gadis remaja, mereka berbual dan bergelak ketawa dengan kuatnya;

"Apalah diorang ni, cakap kuat- kuat macam nak bagitahu cerita dia kat semua orang yang ada dalam shopping kompleks ni je"


Pernah tak korang ter-monolog dalaman evil thought macam contoh-contoh kat atas ni?
Mesti pernah kan.. hehehee

Ber-monolog (dalaman) itu tidak salah. Ianya seumpama korang express apa yang korang nampak, di dalam hati/ fikiran sendiri. Tanpa memberitahu sesiapa pun. Itu adalah normal.

Aku fikir, orang yang paling berfikiran positif di dalam dunia ni pun selalu ber-monolog (dalaman) macam contoh kat atas tu. Monolog (dalaman) perkara yang negatif atau having an evil thought. Tapi apa yang membuatkan mereka kelihatan sebagai seseorang yang berfikiran positif ialah, mereka counter back balik in a positive way. Dan itulah yang mereka express secara terbuka. Means that, orang yang berfikiran positif akan simpan negative/ evil thought mereka at the back of their mind and speak out only positive things. Sounds hypocrite? Mungkin ada sikit hipokrit di situ, bagaimanapun orang yang berfikiran positif tidaklah terus mengenepikan perkara negatif/ evil yang terlintas di fikiran mereka cuma mereka  hoping for the best and respond in positive way.

Aku pun pernah juga apa bermonolog dalaman evil thought macam contoh kat atas tu, selalu. Bagaimanapun, ianya akan disusuli dengan suara kedua. Aku gelarkannya sebagai suara kedua. Mungkin ahli psikologi guna term lain untuk suara kedua ni. 

Jadi, apa itu suara kedua?

Dalam kamus aku, suara kedua ni merupakan suara yang mematahkan monolog dalaman yang negatif / evil tu. Selalunya ia disertai dengan perasaan emphaty iaitu kita meletakkan diri kita di dalam situasi orang lain. contohnya;

"Eh gemuknya orang tu!"
Suara kedua menyusul; Esh tak baik cakap macam tu. Walaupun itu adalah fakta sebab memang betul orang tu gemuk tapi kita tak tahu, mungkin orang tu sebenarnya sedang berusaha sedaya-upaya untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal.

"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"
Suara kedua menyusul; Mungkin itulah baju yang paling besar saiznya yang ada di kedai, dan orang itu juga sudah buntu untuk mencari baju yang sesuai untuk dirinya.

Perasan tak.. setiap kali ada perkataan monolog, aku akan letak perkataan dalaman?

Kenapa?

Sebab untuk entry ni, aku fokus kepada monolog dalaman.

Buat pengetahuan korang, monolog ni terbahagi kepada dua; monolog dan monolog dalaman.

1. Monolog: Bercakap kepada diri sendiri, kita dapat dengar suara kita sendiri. Orang yang duduk bersebelahan kita mungkin dapat dengar apa yang kita katakan namun ianya tidak jelas.

2. Monolog dalaman: Internal thought. kita bercakap dalam hati/ fikiran. Orang lain tak dapat dengar  apa yang sedang bermain di hati/ fikiran kita. Tapi tak tahulah kalau orang tu ahli psikik, boleh baca apa yang ada dalam fikiran kita.. huishh scary je kalau ada yang boleh baca apa dalam fikiran kita ek? hahhaa


Baiklah, sekian sahaja entry untuk kali ini.. chouu!


Saturday, January 30, 2016

KONSISTEN.

Sudah dua kali aku ditegur oleh boss aku, katanya;

"Eh, kenapa kau makin cun sekarang ni ye? Haa ni mesti dah ada boyfriend nii.."

"Kau nampak makin putih laa, pakai produk apa? Pakai qu puteh eaa..??"

Seperti biasa, teguran sebegitu cuma disambut dengan sengihan dan jawapan "eh mana ada.. sama je la.."

Sebenarnya, aku pun perasan yang kulit wajah aku sudah semakin putih dan berseri-seri berbanding sebelum-sebelum ni (dari jauh nampak macam flawless tapi sebenarnya ada je bintik2 jerawat yang degil.. huhu). Aku masih memakai produk yang sama sejak beberapa tahun yang lalu. Bezanya, kali ini aku memakai produk tersebut secara konsisten. Aku percaya ini adalah kesan daripada pemakaian produk tersebut secara konsisten.

Membersih, menyegar dan melembap merupakan tiga rejim penjagaan kulit wajah yang aku cuba amalkan secara konsisten sejak beberapa bulan yang lalu. Sebelum ini aku selalu mengabaikan rejim penjagaan kulit wajah tersebut. Alhamdulillah, ianya menunjukkan hasil yang baik. Wajah semakin berseri, keyakinan pun In Shaa Allah semakin bertambah.

Sebenarnya untuk entry ini, aku cuba untuk mengetengahkan perkataan 'konsisten'. Jika kita hendak mencapai sesuatu, kita mesti ada sikap konsisten. Percaya atau tidak, konsisten atau nama lainnya 'istiqomah' adalah kunci kepada kejayaan. 

Contohnya; jika kita hendak mendapatkan tubuh badan yang 'fit', sudah pasti kita akan merencana sesuatu untuk mendapatkan tubuh badan sebegitu. Kita akan menjadi lebih rajin untuk bersenam serta mengamalkan pemakanan yang sihat demi mendapatkan tubuh badan yang 'fit'. Tetapi adakah dengan bersenam sekali dua sahaja kita akan mendapat hasil yang diinginkan? Sudah semestinya tidak. Sekurang-kurangnya kita perlu bersenam tiga kali dalam seminggu, 30 minit untuk setiap sesi. Ianya perlu dilakukan secara konsisten, maksudnya perlu dilakukan secara berterusan (jangan terus ditinggalkan) untuk ianya menampakkan hasil.

Contoh lain yang lebih pendek dan lebih mudah difahami, cuma dalam satu ayat sahaja;

Seorang pelajar yang mahu mendapatkan Anugerah Naib Canselor di akhir pengajiannya perlulah konsisten mendapatkan Anugerah Dekan dalam  setiap sem pengajiannya.

Amacamm, mantopp tak contoh yang aku bagi ni?? Boleh buat korang yang bergelar pelajar ni terinspirasi tak?? Hehe..

Okaylah, sekian sahaja entry pada kali ini.

Friday, August 21, 2015

HOW TO BUILD KPI?

This is a very interesting topic.

KPI = Key Performance Indicator

KPI indicator is essential in order to measure ones performance at work. How to build it?

1. Supervisor and subordinate are to sit together brainstorming on the KPI.
    - Essential to reach mutual agreement on the KPI.
    - Another option, supervisor could build the KPI first than discuss it with the subordinate.

2. Focus on the subordinate's main scope of job.
    - This is essential because the KPI aim to look if the subordinate is getting better at their job.

3. Aim to improve the subordinate's performance on that scope of job.
    - Rate the performance, for example from poor to beyond expectation.
   - Timely bound. Basically the KPI is build at the early financial year of a company. Different company might have different financial year. Some might start from January-December, other might start from March-February.

4. Once the KPI is mutually agreed between the supervisor and subordinate, it is subordinate responsibility to achieve the KPI. Do best at job within stipulated time (a year). When it reach a year, supervisor and subordinate will sit together to discuss/ evaluate on what the subordinate have achieved/ improved within the stipulated time. Basically, good or bad at achieving the KPI will determine your bonus (especially at private sector) and any other related thing.

Here is the simple example:

Job: Retail Executive (Head of Office)
Main scope of job: Receiving goods into system
KPIs: 
1. How soon to finish receiving goods into system? 
2. If there is any discrepancy, how long to solve? 
3. Is there any mistake occurred, how frequent? 
4. The tidiness of the office? 

However, the way to rate the performance is not same for all KPI. 

For example, Rate 'how soon to finish receiving goods into system?' by indicate it from poor to beyond expectation is not relevant. Rate it this way: 1 day, 2 days, 3 days, 4 days and 5 days might be relevant. The same rate is also relevant for 'if there is any discrepancy, how long to solve?' 

The relevant rate for 'is there any mistake occurred, how frequent?' might be once in several months, once in a month, once in 3 weeks, once in 2 weeks, once in a week.

For 'the tidiness of the office', the relevant rate might be poor, weak, moderate, good, beyond expectation.

Rating level must be relevant and transparent in order to be use. Thus, it is important for the supervisor and subordinate to have mutual agreement on this.


* Correct me if I'm wrong because this is based on my experience.


Saturday, August 8, 2015

MUST HAVE COMPONENTS TO UPDATE BLOG FREQUENTLY.

Anda ada blog?
Tapi jarang update?
Mahu tahu rahsia untuk kekal mengemaskini blog?

Mari cek jika anda ada ini:

1. Idea
2. Laptop/ tablet (any device yang membolehkan kita update blog)
3. Internet
4. Masa/ segumpal kerajinan untuk menaip.
5. Idea

1. Idea - Idea boleh datang dari pelbagai cara. Mungkin ianya datang dari isu semasa, rutin harian anda, hobi/ minat anda. Contohnya, idea itu mungkin datang dari isu semasa seperti rombakan kabinet, TSMY digugurkan dari senarai ahli kabinet, ZH dilantik menjadi timbalan perdana menteri, NR mendapat derma sebanyak 2.6m di mana wang tersebut dimasukkan terus ke dalam akaunnya (ooppss!), penemuan bahagian pesawat MH370, sambutan Aidilfitri 2015/1436H,  kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun melahirkan bayi, apa yang anda telah lakukan pada hari ini dan minat anda terhadap koleksi hot wheels.

2. Laptop/ tablet/ smartphone - Ianya sangat penting kerana, helloo how are you going to turn your ideas into words without such devices..? hehe.. Ok, guna pen dan kertas pun boleh.. Kadang-kadang, idea tu datang secara tiba-tiba, jadi adalah disarankan untuk draf dulu idea anda dengan menaip di laptop/ tablet/ smartphone sebelum idea itu hilang. Atau, jika anda akses internet.. boleh terus taip di blog.

3. Internet - Ini bahagian yang sangat penting kerana hanya dengan adanya internet, anda boleh akses blog anda. Dengan adanya internet, anda boleh copy draf idea anda yang telah ditaip, dan paste it into your blog & publish! Siap.

4. Masa/ segumpal kerajinan untuk menaip - Kenapa segumpal saje, bukan bergumpal-gumpal? Ok, bergumpal-gumpal pun boleh. Point nya, mesti ada masa/ kerajinan untuk menaip. 

5. Idea - Aikk, awat ada idea lagi?? Kadang-kadang, idea tu datang semasa kita sedang menaip di blog. Ini namanya, idea yang datang kemudian.. pandai-pandai je aku bagi nama.. hehhe



Happy blogging! 


Friday, July 3, 2015

BERBUKA PUASA CUM REUNION.

Salam all!

Pejam celik pejam celik da masuk pertengahan Ramadhan dah. Apa khabar iman & amalan anda? Hukhuk..

Biasanya time bulan puasa ni, ramai yang mengambil kesempatan untuk berbuka puasa sekaligus reunion bersama teman-teman sekolah. Aku pun tak terkecuali. Tahun lepas merupakan kali pertama aku participate dalam aktiviti berbuka puasa cum reunion bersama teman-teman semasa sekolah rendah.

Sebenarnya memang terasa agak janggal kerana aku dah lama tak bersua dengan mereka semua. Kalau recall balik that moment was like krik.. krikk.. But then I realised that I relieved they are living good life. Ada yang dah kahwin, ada yang dah ada anak satu. Ada yang dah bertunang dan siap bawa tunang ke reunion. Ada yang bawa member, walaupun aku sendiri tak pasti itu member biasa atau member istimewa. Ada yang masih single-mingle.. haa yang ni aku letteww

Tahun ni, tak pasti la sama ada mereka ni akan anjurkan such reunion or tak. Tapi dah dengar bunyi-bunyi di group FB untuk berbuka puasa bersama. Persoalannya, adakah aku akan join? Hmm..........

Saturday, June 6, 2015

KEDAH DARUL AMAN.

Salam uolls!

Khamis & Jumaat baru ni, kami sekeluarga telah pergi ke Kedah. Misi kami adalah untuk mengangkut barang2 Nini *cokelat celup, celup celup* bawa balik rumah. Al maklum lah ini merupakan semester akhir Nini di UUM. First sem bawa 2, 3 beg je, last sem ni dah jadi 10 beg! Ok, over sangat. Takde la sampai 10 beg pun.. thehe

Bertolak dari rumah pukul 7.30 pagi hari Khamis, sampai tempat penginapan dalam pukul 5.15 petang. Kami menginap di The University Inn, yang terletak dalam Universiti Utara Malaysia. Tempat penginapan agak selesa. Harga satu malam RM150. Ada 2 buah katil bujang yang diletakkan di dalam satu bilik. Katil King size pula diletakkan di ruang depan. Ada TV, ada peti sejuk mini, ada air-cond, ada heater. Toilet ok, cuma lantainya tak berapa kemas sebab batu marmar dah retak . But overall, all is okay.

Esoknya, pagi2 lagi sebelum pukul 9 pagi kami dah check-out. Ye la nak berjalan sekitar Kedah. Datang jauh2 dari Selangor takkan semata-mata nak angkut barang Nini je kan. Jadi, destinasi first kami ialah Padang Besar, Perlis. Menarik, sebab ada banyak gerai. Malangnya hampir semua gerai jual benda yang sama.. kerepek! Macam2 kerepek. Aku berhabis RM50 juga la untuk kerepek sahaja. Lepas tu ada la beli blouse sehelai, skirt labuh sehelai. Harga lebih kurang sama je macam kat Selangor. Tapi bila difikirkan yang aku ni jarang keluar rumah, haa beli je la kat sini. Ibu dan ayah beli macam2, dari cadar ke tikar lepas tu pemanggang ajaib, periuk kukus pun ada juga. 

Otw balik ke UUM, singgah makan kat kedai tepi jalan. Makan lauk kari itik. Rasanya memang perghhh.. two thumbs up! Murah pula tu. Sepanjang jalan nak balik ke UUM tu, ada banyak gerai tepi jalan yang jual buah mangga. Kat sini kan terkenal dengan mangga harum manis. Tapi musim mangga harum manis ni da habis dah. Sebenarnya aku pun tak tahu kenapa orang duk tergila-gilakan mangga harum manis ni. Ada member kat FB, siap mencari orang untuk beli mangga harum manis ni. Kalau beli banyak2 boleh dapat harga murah, macam tu la katanya. Sebenarnya apa bezanya mangga harum manis ni dengan mangga2 yang lain..? Bukan ke sama je rasanya, rasa mangga? Thehehee..

Destinasi kedua, Tanjung Dawai. Sebelum ke destinasi kedua ni, kami hantar Nini balik kolej. Tanjung Dawai ni kat tepi laut la, nama pun tanjung kan. Kat sini kami singgah di sebuah arked  yang menjual ikan masin, ikan pekasam, haa semua hasil laut la senang citer. Sebelum balik, sempat beli pisang goreng cheese + coklat. Bukan tak boleh beli kat Selangor, saja je nak rasa versi Kedah ni macam mana. 8 biji pisang = RM4.. Walaweyhh sedap tak hengatt! Cheese meleleh! Yang kat Selangor ni, 5 biji pisang = RM5, cheese terletak macam tu je tak meleleh pungg.. pisang pun ada rasa kelat.. huhu

Habis misi di Tanjung Dawai, kami terus balik rumah. Pukul 7.30 pagi tadi baru sampai rumah kutt. Okay tu je la ek. Gambar bawah ni, aku belanja korang. Chow & Salam! :)





Tuesday, June 2, 2015

RESEPI OREO TRUFFLE.

Bertemu kembali.

Sebenarnya aku nak buat entry 'Wordless Wednesday' dengan memuat naik gambar Oreo Truffle.
Tapi apakan daya, gambarnya enggak bisa di transfer dari handphone ke laptop seterusnya enggak bisa
la untuk di upload di blog. Dapat?

Mari kita beralih ke plan B. 
Plan B aku ialah berkongsi resepi Oreo Truffle ni dengan uolss.
Duhh habis la diorang semua ni tahu resepi Oreo Truffle yang sedap tak hengatt ni *monolog*

Ahh sharing is caring kan? Ape ade hal.


Bahan2:

1. Biskut Oreo - 2 packet (terpulang nak perisa apa, aku guna yang vanilla tu jek)
2. Cream Cheese - 4/5 sudu besar (depends), aku guna brand Tatura.
3. Coklat - sekeping yang besar tu, aku suka guna Cadbury.

Cara2:

1. Hancurkan biskut Oreo dengan inti2 nya sekali sampai betul2 hancur. Aku guna blender, kalau ada food processor.. guna tu pun boleh.

2. Gaulkan biskut Oreo yang hancur tu dengan cream cheese. Gaul sampai betul2 sebati. Lepas tu bulat-bulatkan lebih kurang saiz guli kau tahu? Haa bulat-bulatkan besar sikit dari saiz guli tu. Kurang lebih la. Terpulang sebenarnya. Kalau nak bulatkan macam saiz bola golf pun takde hal.

3. Simpan dalam peti sejuk dalam 20 minit.

4. Agak2 nak dekat 20 minit tu.. cairkan coklat. Celup bola-bola Oreo tadi dalam coklat cair.. 
*Eh eh macam comel pula panggil bola-bola Oreo. Macam bola-bola api lagu Siti Nordiana dengan Arwah Achik Spin* 
Celup sekejap je tau, bagi bola-bola Oreo tu diselaputi coklat sepenuhnya. 

5. Simpan balik dalam peti sejuk, nak bagi coklat tu keras.

6. Coklat dah keras? Ape lagi.. ngap lah! thehee.


Amacam, clear tak resepi ni? 
Kalau tak clear atau ada sebarang kemusykilan, boleh komen kat bawah entri ni.
Sebagai seorang yang sudah berpengalaman membuat Oreo Truffle ni sebanyak sekali.. I.Allah boleh
merungkaikan kemusykilan mu itu.. cewah ;)


Semoga bertemu lagi di entri akan datang.. chow!


*****
Hari ni 15 Sya'aban 1436H. Dapat 'buku amalan' baru. Ya Allah, aku berazam untuk mencantikkan 'buku amalan' ku itu dengan perkara yang baik2 sahaja. Jauhkanlah daku dari sebarang anasir yang tidak baik sama ada dari persekitaran (termasuk orang-orang di sekeliling ku) atau dari diriku sendiri. Semoga kami semua hidup di bawah lembayung rahmat-Mu dan sentiasa mendapat keredhaan-Mu. Dan semoga pengakhiran hidup kami adalah pengakhiran yang baik. Ameen.

Selalu kita terlupa, malaikat Raqib dan 'Atid sentiasa berada di bahu kanan dan kiri setia mencatit amalan kita tanpa alpa. Mari kita bersama-sama beri banyak 'kerja' pada malaikat Raqib yang tugasnya mencatit amal baik itu.

Ramadhan is just around the corner. Tak sabarnya nak bertemu bulan Ramadhan!