Monday, March 28, 2011

FINAL EXAM SCHEDULE DAH KUAR

rasa macam tak percaya je yang final exam dah semakin hampir. padahal member-member dan lecturer dah banyak kali cakap pasal final exam schedule. tadi saya pura-pura terkejut bila tengok student portal. terkejut sebab apa? sebab saya tengok final exam schedule dah kuar. hmm bila final exam semakin hampir, maksudnya sem ni juga dah nak berakhir :(

rasa sayang nak tinggalkan sem ni sebab sem ni ada banyak aktiviti yang best-best. ada OPKIM PERDANA SELANGOR, TRIP TO SPA, TRAINING PROGRAM. haa ada lagi aktiviti lain yang bakal dilaksanakan. hujung minggu ni ada OPKIM (ait, opkim lagi?).

walaupun ada banyak aktiviti yang best-best, sebenarnya sem ni adalah sem yang boleh dikatakan sangat sibuk (saya cakap sem ni sangat sibuk, tapi kenapa saya tak rasa cam busy je memanjang? haihh..). ada banyak presentation, company visit...hmm, what else?

okay, sekarang saya nak show off final exam schedule saya.

27/4 - Staffing Organizations.
29/4 - Labor Economics.
03/5 - Performance Management.
07/5 - Personal Development.
09/5 - Human Resource Development.
10/5 - Human Resource and Technology.

mesti uol's tertanya-tanya yang saya ni amek course apa, kan?
kalau tengok final exam schedule kat atas tu...boleh agak tak, saya amek course apa? hehe.
okay la, saya bagitahu. saya amek course BBA (Hons) Human Resources Management. dan saya ialah pelajar UiTM Shah Alam. end.

*jadual ni....er, sangat teruk! gap 2-3 hari je. dahla sume tu subjek membaca je..huhu :(

Sunday, March 27, 2011

TRAINING PROGRAM ~ PART 2

group name: ROYAL TEAM DEVELOPMENT (RTD).
training title: fly to catch the fitness (frisbee training).
date of training: 24/3/2011.
venue: padang kolej seroja.

a picture tell a thousand words~
enjoy my collection of pictures during this training :)


briefing about how to play frisbee by the organizer.


everybody is listen very carefully to the briefing.


warming up time!


learning how to play frisbee.


listen to the instructor words about how to play frisbee in a match.


a few poyo's girls is making discussion about the strategy to play frisbee in a match.


playing time!


the first place goes to SADC's group.


second goes to BUBBLE BEE's group.


OMG! the third place goes to my group, THE CHOOSEN ONE.


the organizer of this training, RTD.
(you see the two guys at the in front? they holding a disk. that is the thing that we use in playing frisbee).

for overall, their training is very fun! i wish i could play frisbee again :)

*yang xleh bla nyer..time tengah match, boleh pulak saya tiba2 kuar dari padang sebab nak tukar pemain. sepatutnya saya kena inform kat pengadil dulu pasal nak tukar pemain..hihihi..

TRAINING PROGRAM ~ PART 1

let me explain this entry. actually i just wanna show you what has i done for this past 2 weeks. for this semester, we (refer to my classmate and i) have human resource development subject that required us to conduct a training program. we are divided by 4 groups. each group are required to conduct different training program. these pictures is regarding training program that already being conducted by the first group, which is my group! :)

group name: THE CHOOSEN ONE.
training title: making handicraft to gain side income.
date of training: 17/3/2011.
venue: AC750 (faculty of business administration).



our trainee consist of our classmates. we train them on how to make simple handicraft such as paper bag and bracelet, which is can be sold to gain side income.

rational of conducting this kind of training program?
~we are human resources practitioner in the making. this training program is like a mock training program for us to conduct. basically in the real job as human resources practitioner, there is one scope called employee development. human resources practitioner is in charge of creating suitable training program for employees in order to develop their KSAO's (knowledge, skills, abilities and others) which is can result in improvement of their job performance and also organization performance.

Friday, March 25, 2011

ANDA PERLU TAHU...

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci & cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya.


till then...tata :)

Sabar Itu Perlu Setiap Masa | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Sabar... satu perkataan ringkas yang memberi impak yang besar pada diri manusia. Sifat sabar ini berjaya 'memandu' tindakan manusia dalam kehidupan seharian. Adanya sifat sabar ini membolehkan ramai manusia hidup dalam keadaan aman damai seperti sekarang.

Dengan sifat sabar ini, seorang guru mampu terus menjadi seorang guru walaupun berhadapan dengan ragam pelajar yang bermacam-macam karenah.

Dengan sifat sabar ini, seorang ibu mampu membesarkan anak-anak yang ramai walaupun ketika kecil, anak-anak biasanya sangat nakal dan tidak mendengar kata kerana mereka masih tidak mengerti kata-kata ibunya.

Dengan sifat sabar ini, hubungan persahabatan terus berkekalan walaupun kadang-kadang dalam bersahabat, kita selalu diuji dengan sikap rakan yang mengundang rasa kecil hati.

Dengan sifat sabar ini, ramai manusia telah berjaya menjadi orang hebat kerana berjaya melalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu.

Dengan sifat sabar ini juga, suami dan isteri terus bahagia menjalani kehidupan walaupun setiap pasangan biasanya akan diuji sepanjang berada di alam rumah tangga. Kata orang, 'sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri'.

Cuba kita bayangkan situasi dimana sifat sabar ini sudah tidak ada langsung dalam diri manusia, walaupun sekelumit.

Tanpa sifat sabar, bilangan guru akan berkurang kerana ramai orang yang tidak sanggup lagi menjadi guru untuk melayan karenah pelajar yang kadang-kadang mengundang rasa marah dan sedih di hati.

Tanpa sifat sabar, anak-anak kecil akan membesar dalam keadaan yang tegang tanpa kasih sayang kerana tidak ada lagi sifat sabar dalam diri ibu bapa dalam sepanjang membesarkan anak-anak kecil yang masih tidak mengerti.

Tanpa sifat sabar, hubungan persahabatan tidak lagi seindah yang dirasakan sekarang kerana setiap orang tidak dapat bersabar lagi dengan sikap rakan masing-masing dan tiada lagi sifat sabar dalam diri yang mendidik hati berlapang dada dan saling memaafkan.

Tanpa sifat sabar, tiada lagi lahirnya orang-orang hebat kerana semua orang tidak sanggup menghadapi kesukaran ketika belajar dan berputus asa saat-saat diuji dengan kesukaran.

Tanpa sifat sabar, alam rumah tangga tidak akan bertahan lama kerana tiada lagi sifat sabar dalam diri pasangan masing-masing untuk bertolak ansur antara satu sama lain.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

Maka bersabarlah (wahai Muhammad terhadap ejekan golongan yang kafir itu), dengan cara kesabaran yang sebaik-baiknya. (Surah Al-Ma'aarij:ayat 5)

BLOGLIST BLOG EDIE TRIGYY : APRIL


assalamualaikum.
hai, selamat pagi kawan-kawan :D

mesti korang tertanya-tanya, pekejadah saya letak gamba kat atas ni kan? kan?
ala..saya saje je letak, mengada-ngada nak tersenarai dalam blog list untuk bulan april sorang mamat neh..nama dia kan kan..edie! ;p

edie sowh promote blog dia lah! alamak, sesuai kew saya nak promote blog edie kat sini. blog saya sendiri pon tak ramai orang datang jenguk. almaklumlah, blog picisan dengan pengisian yang tak seberapa.hihi.

anyway, uol's yang dah terbaca entry ni..feel free to visit edie's blog ye. edie ni baik budaknya, pandai pulak tuh.praktikal kat france, beb! sape2 yang nak berkenalan dengan dia, boleh pegi jenguk blog dia, okay. ayokk, saya ni tengah promote blog edie or promote edie?? haha.

okay dah..tu je. saya nak pegi sarapan. tata :)

QUOTES OF THE DAY

i know what i want.

i just don't know how to get it.

i don't know if i'll get it,

and when.

*today, i got an invitation for an event. i wonder whether i'll get the same invitation again, after this. well, now is the time for making changes. sailormoon, cepat bertukar! ;p

Wednesday, March 23, 2011

GENG PENING.CARI.IDEA

langkah elak terbeli kereta curik

Semua orang ingin memiliki kereta sendiri dan sekiranya korang memiliki kemampuan untuk membelinya, ada baiknya korang jangan terburu-buru agar tidak terbeli kereta curi. Justeru itu beberapa panduan perlu korang ketahui.

  • Jangan beli dari pengedar yang tidak sah apatah lagi pengedar dadah.
  • Jangan terpedaya dengan tawaran harga rendah kerana tak logik kereta dijual dengan harga basikal.
  • Elakkan dari membeli secara tunai lebih2 lagi dari orang yang korang tak kenali.
  • Pastikan nombor enjin kereta sama seperti dalam geran tersebut bukannya sama dengan kereta laen.
  • Pastikan juga kereta korang nak beli sama seperti diiklan, bukan sekadar buat iklan.
  • Jangan takut hubungi JPJ untuk kepastian meskipun korang ada saman yang belum dijelaskan.

GAME ANTARA BLOGGER BERMULA!!

this entry is based on this blog : Santai Bersama BEN ASHAARI

image

saya tak tahu game apa yang abang ben maksudkan. tapi saya join je. hehe.
jom join ramai-ramai!
abang ben nak kumpul seberapa banyak blog dari jam 10 malam hingga 11 malam.
game bermula jam 11 malam hingga 12 tengah malam.

terima kasih :)

SUKA, SAYANG DAN CINTA

suka tak semestinya sayang.

sayang tak semestinya cinta.

cinta tak semestinya perlu memiliki.

confession: saya pernah suka seseorang tapi sekarang perasaan tu semakin pudar. sebab apa? sebab suka tu, sekejap je. yang lama, sayang. *wink wink*

*everyday i like you less and less. but the most worst part is, i'm still stalking on you. cis!

Tuesday, March 22, 2011

LIFE IS ABOUT MAKING A CHOICE

When we wake up in the morning, we have two simple choices.

Go back to sleep and dream
or
wake up and chase those dreams.

Well, choice is yours...

Make up your mind and choose the right one.
Later, may you will not be regretted of what you has choose.

till then...tata :)

HERE COMES TWO NEW BLOGGER!

i would like to introduce you two new blogger (which is my roommate). they just sign up for their own blog. maybe they are influenced by me! hihi. but right now, i worry that they can't keep updating their blog because they are a busywoman. let me rephrase it. actually they are a busy student. basically, i don't know what they do in their study but seriously student of town planning is a busy student. especially when it comes to studio project. okay, that's a little bit what i know about town planning.

anyway, welcome to the blog world to ANA and WAHIDA =)

Monday, March 21, 2011

DARE TO TAKE RISK!

''Remember that RISK must be taken because the greatest tragedy in life is to risk nothing. The person who risk nothing, does nothing, and has nothing to look forward to.
He is nothing.
By avoiding risk, you may avoid some suffering and sorrow, but you can't learn, feel, change, grow or love. Only a person who risks is free.
He dreams. He take risks. He succeeds.''
(credit to the person who quoted this)

i take risk too. everytime i go to class, i'll risk myself to an accident. well, melintas jalan raya pada waktu pagi di hadapan kolej seroja memang begitu. pagi2 lah banyak kenderaan lalu-lalang...tak gitu?? :D

AKU BENCI ROKOK!!

first of all, i would like to let you know that this entry is regarding to abang ben's segment which is AKU BENCI ROKOK!!

image

KENAPA ANDA BENCI ROKOK?

ala..kacang goreng je soalan ni. kalau tanya adik saya yang sekolah tadika pon dia tahu apa jawapannya. of course lah jawapannya, merokok membahayakan kesihatan. dalam sebatang rokok tu, ada terkandung bermacam-macam bahan kimia berbahaya seperti ammonia, arsenic, nicotine dan lain-lain. oh please do not ask me apa itu ammonia, arsenic dan nicotine sebab saya bukan ahli kimia, okay.haha. apa yang saya tahu..ammonia itu ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam toilet cleaner (euuww!). arsenic pula ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam poison (poison?? for sure it is dangerous). dan nicotine ialah sejenis bahan kimia yang terkandung di dalam insecticide (it is used against insect!). so, do you dare to let this kind of chemical substances enter your body system??

selain itu, saya benci rokok kerana my life is surrounding by people who are non-smoker! ayah saya tidak merokok. apatah lagi ibu saya.haha. so, bila saya yang tidak terdedah kepada rokok ini dikelilingi oleh orang yang merokok...saya akan beredar dari situ serta-merta. oh, do not misunderstanding! saya hanya akan beredar dari situ apabila orang itu start merokok. kalau orang tu smoker tapi dia tak smoking kat depan saya, takkanlah saya nak beredar dari situ kan.hehe. oh ya, semalam saya duduk bersebelahan member saya yang merokok. ni time dalam kelas okay.hihi.

for conclusion, saya benci rokok kerana rokok bukan sahaja membahayakan kesihatan orang yang menghisap rokok itu je, bahkan ia membahayakan kesihatan orang yang berada disekeliling orang yang menghisap rokok itu juga (ceh, ayat berbelit-belit. tapi masih boleh faham kan? hihi). saya harap jawapan saya ini memenuhi criteria yang digariskan oleh abang ben iaitu melebihi 100 patah perkataan! 100 patah perkataan lah ni kan? kan? thehehe :D

PESANAN BUAT MEREKA YANG MEROKOK DAN BAKAL MEROKOK.

haih..saya ni bukanlah pakar dalam bab-bab memberi nasihat ye. senang citer camni lah...masing-masing dah besar kan. dah tau membezakan yang baik dan yang buruk. kita pon bukannya tidak diajar tentang keburukan merokok ni. jadi, kalau dah tahu yang merokok ni membawa kepada keburukan, PLEASE STAY AWAY FROM IT!

yes, saya tahu golongan remaja suka mencuba sesuatu yang baru terutama merokok. adik saya pon sama. hehe. tapi itulah, didikan ibubapa dan dengan siapa golongan remaja ni berkawan adalah penting dalam mengelakkan golongan remaja ni daripada menghisap rokok. buat mereka yang bakal merokok: HONTIKANLAH NIAT EKAU TUH, TAK DAPEK APO PON HISAP ROKOK NI. DAPAT PENYAKIT ADO LA!

PENDAPAT MENGENAI MEREKA YANG MEROKOK.

no comment! erk,boleh ke bagi pendapat camtu je?? hehe. bagi saya, mereka yang merokok ni..lelaki lah ye..mungkin mereka cuma nak tunjuk macho je kot..haha. or mereka hisap rokok untuk hilangkan stress. tapi mungkin pada awalnya mereka sebenarnya tak nak jadi perokok. mungkin mereka saje-saje je nak try merokok pastu mereka jadi ketagih. at the end, susah nak berhenti merokok. saya pernah nampak iklan kat tv pasal pil yang boleh membantu untuk berhenti merokok. tapi saya tak ingat apa nama pil tuh dan saya tak tahu sejauh mana tahap keberkesanannya. btw, to all smoker...try lah that pil okay? saya tahu, jauh di sudut hati...korang nak berhenti merokok kan? kan? hihi..

to all smoker yang berjantina perempuan...frankly saying, i can't accept girl yang merokok. i was like 'eeii, perempuan merokok?? tolonglah!'.

okay, that's all about AKU BENCI ROKOK!! tata :)

*hari ni tak dapat free breakfast sebab datang kelas lambat! hihi..

YES, WE NEED TIME!


we need time to LEARN,
we need time to make MISTAKE,
we need time to LEARN FROM MISTAKE,
we need time to REBOUND BACK,
we need time to GROW.

* oh ya, please stop procrastinating-->actually i'm reminding myself too (^_^)

Thursday, March 17, 2011

the best present ever for the lucky draw!

hi my pretty and handsome readers =)

i wanna ask something. normally, what will we get for a lucky draw?

yeah, just a simple present for instance; hamper, tupperware, good morning towel and such.

did you know that people who went to the WACANA CINTA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA at DEWAN AGONG TUANKU CANSELOR, UiTM SHAH ALAM last night has a chance of getting ticket for SUPER JUNIOR's CONCERT which will be held at STADIUM PUTRA BUKIT JALIL on this saturday?

oommjjaayy!! what a lucky person if get that ticket. for your information, it is not the normal ticket. but it is a VIP ticket! suddenly i feel jealous..lol..


training program done, yoohoo!!


finally, my group's training program is done! my classmates seems enjoy with the training program even we have to dismiss late which is nearly 7 p.m. their response is very unexpected because i did not expect that they will fully participate and show their interest towards our training program..but they did so. well, my group is the first group in my class to conduct training. of course they will excited and looking forward to my group's training program *wink wink*. to all my beloved classmates:
thank you so much for your participation =)

okay, this is the picture during SPA's trip...

* this is just half of my classmates.


* this is half + + of my classmates..hihi


* later i'll upload a picture during my group's training program.tata~~

Wednesday, March 16, 2011

bestlah!

today's trip to SPA, bestlah! hehe..best ape?? tak, bukan best dengar taklimat. tapi...best snap picture! nak tengok gambar saya kat SPA tak?? eh, takyah la..hehe ;p

oh ya, tomorrow my group will conduct training program for our classmate. we have to conduct training program since it is the requirement for subject Employee Training and Development. we are going to conduct training about side income. to be specific, our training is about making handicraft as an option for gaining side income. end.

* i'll upload the picture later. internet is so slow. i really really can't bear with it.

Monday, March 14, 2011

Makan LOBAK MERAH Untuk Tampil Lebih Menarik

hi assalamualaikum :)
uol's nak kelihatan menawan tak? haa, mesti nak kan. saya ada terbaca info berkenaan lobak merah........

''Jika anda ingin kelihatan lebih menawan, apa kata kunyah saja lobak merah. berdasarkan kajian saintis berpendapat, lelaki dan wanita yang berkulit putih berseri lebih menarik dan sihat. dan pigmen yang dikenal pasti menjadi punca situasi ini adalah karatenoid yang boleh ditemui pada sesetengah buah dan sayur seperti lobak merah dan plum. tidak perlu lama, cukup selama dua bulan kesannya boleh dilihat. saintis berharap melalui cara ini, ia secara tidak langsung menggalakkan golongan muda untuk mengambil lebih buah dan sayur dalam sajian mereka. malah ia lebih mudah berbanding menggesa orang ramai melebihkan buah dan sayur demi kesihatan jantung!''
(sumber: majalah iSIHAT, Mac 2011)

kalau uol's nak tahu, saya suka tau makan lobak merah. but no no no! bukan dengan cara kunyah begitu sahaja. saya suka buat jus lobak merah. blender lobak merah pastu campur susu pekat manis sikit. baru ada ummpphh!! macam gambar kat bawah ni...


kalau pegi kedai, saya suka order jus lobak merah. tak, bukan kedai runcit.eh tolonglah! mestilah order kat kedai makan. takkan order jus lobak merah kat kedai runcit..hehe.

antara khasiat lain lobak merah adalah:
  1. karotin yang terkandung di dalam lobak merah boleh menghalang pertumbuhan dan pembiakan kanser.
  2. berupaya mengurangkan kandungan gula dalam badan, mengubat kencing manis, penyakit jantung, gout dan masalah penghadaman.
  3. berupaya memecah angin, menyembuh luka, meningkatkan kekerapan kencing dan memecahkan batu karang.
  4. baik untuk kesihatan mata (penglihatan).
okay, cukup sampai di sini sahaja. jumpa lagi di entri yang akan datang.daa :)

OMG! OMG! FT ISLAND!

amacam, nampak cam gempak je tajuk entry ni kan? kan? kan? hehe. okay, let's we just straight to the point. i wanna make a confession that i actually........a big fan of a band named FT ISLAND. it's a korean band. i just read something about the former FT ISLAND which is Oh Won Bin. well, he just debut with Japanese mini album. check out his music video for the song titled C'mon Girl..


* that one with red circle is Oh Won Bin.


*this is a current member of FT ISLAND. that one at the left replace Oh Won Bin.OMG!OMG! Jonghoon is so handsome (the guy at the right).

* as usual, i can't upload the video here..ciss! hehe.

Thursday, March 10, 2011

JOM JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU!




Saya sedang khusyuk ber-blogwalking and suddenly saya terbaca this entry. saya berasa cantik menarik tertarik kau memang da bomb! hehe..sebenarnya saya berasa tertarik untuk join. jom la kita pakat join ramai-ramai. syaratnya mudah sahaja iaitu uol's mestilah mempunyai follower kurang daripada 300 orang. haa..apa?? follower uol's da lebih daripada 300 orang?? adoyai, tak dapatlah saya nak menolong ye. haih, cakap banyak pon tak guna bai. apa kata uol's...



Wednesday, March 9, 2011

aww! Hanazakari no Kimitachi e in korean version??

hi my cun and handsome readers! hee~
i nak buat satu announcement la..(sila baca dengan perasaan yang sangat excited)

''ADA TAK SAPE2 KAT SINI YANG SUKA TENGOK CITER JEPUN AND KOREA??''

eh itu satu announcement or satu pertanyaan? hehe.haa kalau uol's suka tengok citer jepun, mesti uol's tau citer Hanazakari no Kimitachi e ( Hana Kimi) kan? kan? kan? heeee. saya excited nak bagitau uol's yang this drama is going to be produce in korea version. oh, if i'm not mistaken..da agak banyak jugak citer korea yang diadaptasi dari citer jepun. eh betul kew?? hehe.tapi i ingat satu citer je iaitu citer Boys Over Flower. haa takyah nak cakap banyaklah. for more information, sila klik sini.

barisan pelakon Hana Kimi versi jepun.


barisan pelakon Hana Kimi versi korea??

well, we have to wait and see :)

* citer ni best tau. rugi kalau tak tengok..hee~

a big THANKS

first of all..a big THANKS to uol's coz sudi follow blog picisan ini :)

i admit that i'm new in blog-blog neh. eh, salah. etcely i start berblog since early year of 2010. okay fine, quite new jugak la. but it just for fun. saje-saje buat coz i tengok my roommate ada blog. time tu i rasa macam best and cool jew kalau ada blog sendiri. so apelagi, i ended up by create my own blog la. awal2 ada blog ni rasa cam excited sangat nak update blog. rasa macam nak update blog 3, 4 or 5 kali dalam satu hari..hehe. tapi bila dah lama2 sikit..haih da mula rasa boring pulak. haa tu pasal la my blog ni sunyi sepi tanpa sebarang new entry since November 2010 till early March 2011. since now i rasa boring dengan facebook...so, i decided to continue berblog and become more serious in blogging. owh ya, mesti uol's rasa my blog ni agak kureng kan? kan? kan? ala..cepat la mengaku. i tak marah pon. i geram jew..haha. okay, etcely i sendiri pon rasa my blog ni agak kureng. now, i'm on the process to improve my blog ni. maybe i'll try to create my own blog header, add suitable widget, create interesting entry and arrange my blog in order to look more interesting. anyway, it will takes time la. but i'll give a try :)


* don't shy-shy to comment yaw.tata..=)

Tuesday, March 8, 2011

3 simple steps to start your day

hi, assalamualaikum..
my name is Miss Enigma (bukan nama sebenar)..hehe..
today i would like to share with you 3 simple steps to start your day..
okay, here we goes:-

1. Baca doa bangun tidur. haa apa..tak tau camne doa bangun tidur? haih..bukan da blaja ke time tadika dulu.haa uol's ponteng ye time cikgu uol's ajar doa bangun tidur ni..thehehe. nah doa bangun tidur siap dengan romanization and translation lagi i bagi :D

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur

Ertinya :
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah mati (tidur) kami dan kepada-Nya kami kembali.

2. Solat Subuh. haa bukan calang-calang orang yang mampu dirikan solat subuh ni tau. hanya orang yang kuat sahaja yang mampu untuk bangun dari tidur yang lena, best giler sampai tak sampai hati nak bangun..hehe. besar tau ganjaran bagi orang yang mendirikan solat subuh ni.


''Rasulullah SAW memberi janji, apabila solat Subuh dikerjakan, maka Allah akan melindungi siapa saja yang mengerjakannya seharian penuh. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah. Maka janganlah cuba-cuba membuat Allah membuktikan janji-Nya. Barang siapa yang membunuh orang yang menunaikan solat Subuh, Allah SWT akan menuntutnya, sehingga Allah SWT akan membenamkan mukanya ke dalam neraka.” (Hadis riwayat Muslim, at-Termizi dan Ibn Majah)''


3. Senyum. bak lirik lagu malique ft najwa 'senyum, tak perlu kata apa-apa...' senyum ialah sedekah yang paling murah. why? because we don't have to spend our money for a smile, right? smiling is just something small, but it can give a big impact to us and to people around us. if you start your day with smiling, your mind will captured it and the effect is you will be able to start your day with happiness. and people around us can also feel the happiness. finally, we will be able to go through our day in happiness. haih, berapa banyak happiness daa..eheh~



okay, cukup sampai di sini sahaja. semoga kita berjumpa lagi di entri yang akan datang..tata :)