Saturday, April 30, 2011

SELAMAT HARI PEKERJA



logo hari pekerja 2011.


0203 in the morning on 01/05/2011.
(tarikh kat atas tu menipu je. tolong jangan percaya...hihi).

selamat hari pekerja kepada mereka-mereka yang bekerja =)

i belum termasuk di kalangan orang yang bekerja. so, i tak boleh nak celebrate lah. haha. as for now, i'm leisure lover (dapat tahu dari subjek LABOR ECONOMICS). yep, student is categorize as leisure lover because we don't go for work! hehe. tapi tak tahulah kalau ada yang buat part time tu =)

but, even student tidak bekerja (as for now, because we still institutionalized), we still apply the word KERJA in our student life. yela, kami beKERJA-keras untuk menimba ilmu pengetahuan untuk bekalan di hari yang akan datang. haa betul tak? betul takk?

hm alang-alang i dah citer pasal kerja. here some information about kerja.

actual labor force: people who are employed & unemployed but actively seeking for job.

potential labor force: people with the range of age 16 years old and above and non-institutionalized.

okay that's all for now. tata =)

*today, after a long consideration that takes a lots of my time...i introduce you, my blog new look! ok tak? hee~

Thursday, April 28, 2011

CONFESSION OF A STUDYHOLIC

studyholic? siapa? aku ke? alahaiii tak langsungg!

hai my dear readers :)
ada ke orang baca blog aku ni? haha.

hm jam menunjukkan pukul 1o.41 minit malam.
esok pukul 2.45 minit petang, aku ada exam. my second paper.

ni tengah study lah ni. tapi tersasar sebentar. rilek la dulu. kite bukak facebook jap. tapi...alaa takde apa2 yang baru pon. boring! mana budak-budak kelas aku ni? sume tengah study kew? aku je ke di kalangan budak-budak kelas yang sedang mengadap facebook dan blog di saat ini? alahai, naik juling mata aku ni haa mengadap buku. poyo giler. padahal baru beberapa belas minit bukak buku, dah nak juling mata. ceh.

oh ya, korang kenal tak super junior M? alaa kalau korang tak kenal, pegi google cepat, sekarang! *winkwink*. aku terbaca kat paper kosmo. super junior M ni bakal mengadakan free concert sempena hari perhimpunan belia negara 2011. venue aku tak tau kat mana. kalau korang tahu, nanti roger2 lah eh. aku nak jumpa super junior M tu. sebab pakwe aku salah sorang dari member super junior M. nama dia kyu hyun. hihi. *blushing*

okay arh, aku nak sambung baca buku. LABOR ECONOMICS. this is my confession: ada berlambak lagi curve yang perlu aku fahamkan. actually, i'm not into this curve-curve. tapi tadi bila dah faham satu jenis curve tu, i was like 'eh, best jugak ye blaja curve ni. next curve!'. hahah. oh, adakah ini satu confession?? aku tak tahu. ah lantaklah! alamak aku dah mula nak melalut. okay now stop it! i really got to go.

tata =)

Sunday, April 24, 2011

STUDYING.


2.39 in the morning.

reading recruitment and selection text book. but stuck at the same page for quite a long time.

and here i am, typing this useless post *sigh*.

i'm easily get distracted huh??

oh ya, i just took a few movie from my roommate's friend. okay let me rephrase it. actually i took more than 10 movie. so it can't be consider as a few right?? LOL.

well, that is my habit when it comes to the end of semester. to collect as many movie and drama as i can for the semester break stock.

okay thats all. i'm going to continue my reading. and i hope that i'm not going to get distracted for the second time, third, fourth and so on :)

Saturday, April 23, 2011

OH ABANG ASHRAF MUSLIMKU

morning uol's :)

first of all, i nak inform yang entry ni agak menggedik sikit ok.

pagi tadi bukak je hmetro da terpampang berita pertunangan Ashraf Muslim. perasaan? uwaaa Ashraf Muslim da bertunanggg!!! aaaaa tidaaakkkk!!! rasa macam nak terhisteria tapi suara takleh dikeluarkan secara zahir sebab my roommates tengah syok tido lagi, so tak perlu kot nak ganggu tido dorang semata-mata kerana berita ini. oh ya, i minat Ashraf Muslim :)

for your information, tunang Ashraf Muslim ni anak kepada Lokman Abdul Hamid yang membimbing Ashraf Muslim dalam rawatan perubatan Islam sejak dua tahun yang lalu.

nah gambar pertunangan Ashraf Muslim dan Nor Dayana.

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

gambar majlis pertunangan ashraf muslim

BAKAL MEMPELAI... Ashraf dan  Noor Dayana bercadang di satukan di Makkah.


Auww!! kacaknya abang Ashraf Muslim ni *winkwink*. anyway, tahniah kepada Ashraf Muslim dan Nor Dayana kerana selamat melangsungkan pertunangan, semalam. Majlis perkahwinan mereka bakal dilangsungkan pada 1 Syawal nanti di Mekah.

gambar i cilok dari 2dayblogger. hihi.

till then :)

Friday, April 15, 2011

UNTITLED


hi my dear readers :)

korang pernah tak alami situasi macam ni...

1- rumet korang balik bilik pastu mencampakkan diri kat atas katil and then tetibe nangis2. pastu jadi murung untuk beberapa hari. ni kes gaduh dgn bf la ni.

2- member korang mengadu 'aku tak tahulah apa masalah bf aku tuh, asyik nak cari pasal jek'...padahal semalam member korang tu baru je citer pasal bf die tuh dengan wajah yang berseri-seri dan bahagia. member korang mengadu camni berulang kali kat korang.

3- member korang cakap 'weh, aku dah break dgn bf aku tuh'. pastu beberapa hari lepas tu cakap lagi 'aku dah break dgn bf aku'. pastu korang konpius lalu bertanya 'babe, cepatnya ko dpt bf baru pastu cepat giler break?'. citer sbnrnya, member korang tu break bnyk kali dgn bf yg sama. senang citer camnila...break pastu couple balik. haa camtulah.

4- member korang mengadu tak dapat nak fokus study coz ada problem dengan bf. pastu rasa down sampai nak extend study.

5- haa yang ni memang tak leh bla. member korang menghilangkan diri time final exam coz lari ikut bf die. sanggup tak amek final sebab bf.. ceh!

hm macam2 ragam orang yang bercinta ni ye. as for now, aku slalu berdepan dengan situasi nombor 2 tuh. sometimes, its annoyed me. sometimes la, tak selalu. hihi. yela, bukan apa...mengadu kat aku yang tak faham apa2 pasal cintan-cintun ni, aku cuma mampu tadah telinga je mendengar. untuk bagi advice, aku tahu advice aku tak bernas. hoho. aku rasa macam nak advice camni kat member aku tuh ..BREAK! BREAK! BREAK! advice ke camtu? macam instruction adela kan. lucky me, tak pernah ada problem dgn bf. erk?? memanglah tak pernah ada problem dgn bf, dah aku...takde bf. hahah.

nasihat aku pada korang-korang yang bercinta ni.
jangan terlalu sayang pada seseorang kerana mungkin orang tu akan jadi orang yang kamu benci suatu hari nanti. dan jangan terlalu benci seseorang kerana mungkin orang tu akan menjadi orang yang kamu sayang suatu hari nanti.

till then. tata :)

err, boleh tak tetibe aku nak letak pic ni...padahal pic ni takde kena-mengena langsung dengan this entry. hehe.

okay, tata buat kali kedua :)

COUNTING DAY TO FINAL EXAMINATION

today is the last day i had class for this semester. yeahh!! and now i'm counting day to final examination. hmm carry mark like hell! damn. i should struggle on final exam. oh let me rephrase it. i must struggle on final exam. okay, this would be the right sentences :)

now lets be serious!
i'm going to share with you a real story.
its about orang muda ramai yang mati secara mengejut.

this is a story about my roommate's friend. it would be a tragic story. this story happened during my roommate's course dinner...geomass (the club for geomatic's students). dinner should be a happening event, right? but their dinner end like...er, i don't know how to explain it. one of the student passed away after the dinner. it starts during the dinner when she's experiencing shortness of breath. sesak nafas. she had asthma, unfortunately on that night she forgot to bring along her inhaler. at the end, she could not manage it anymore and then she passed away. it sure be a shocked news especially for those who attend the dinner. she's just 24 (if i'm not mistaken). ah, apa yang ada pada umur?? ajal maut di tangan tuhan. kalau dah ajal, even she's not at that dinner...she will passed away. anyway, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. oh, one interesting story about her...she converted (christian-->Islam). as for now, her parents still christian. okay, that's all. end.

Tuesday, April 12, 2011

MINGGU TERAKHIR.

taip tajuk entry sambil gosok-gosok mata dan bermonolog di dalam hati ''alamak, betul ke ni minggu terakhir sebelum final??''

rasa berat hati nak tinggalkan semester ni sebab semester ni sangat seronok! uwaa~

pagi tadi ialah kelas terakhir untuk subjek personal development (PD). rasa sedih sangat bila abes kelas, masing-masing salam Madam Jalilah (lecturer PD kami yang sangat best!). pastu Madam Jalilah cakap kat aku...''budak kecik''..hahah..well, aku memang kecik pon. but do not underestimate small girl (alias masod, 2011), okay?? (^_^)

abes kelas PD, sepatutnya ada kelas performance management (PM)...tapi cancel and replace with kelas staffing. just tengok group lain present je. group aku dah present last week...huh, lega sangat. dan lecturer aku tu, seperti biasa komen kaw kaw punya. tapi Alhamdulillah, time group aku present last week...rasanya dia tak komen kaw kaw sangat (ceh, bajet lecturer tu satisfied with my group presentation ke hape?) uishh, impossible impossibe -->cakap sambil geleng-geleng kepala.

btw, esok ada kelas staffing...akan dapat kertas test 2 and then discuss jawapan soklan test tuh. huhu. harap-harap markah aku lebih baik dari markah test 1. AMIN.

that's all story for today. tata :)

*aku nak amek 2 subjek untuk intersesi. satu, subjek yang sepatutnya aku amek time part 2 (sekarang aku part 4). dan satu lagi subjek part 5. tapi apakan daya, tadi baru dapat tahu pasal tak boleh amek subjek part 5 untuk intersesi. huhu. sedih kew? takde ah, manade sedih...bersyukur ade la :)

Monday, April 11, 2011

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

hmm, apabila berbicara tentang ingat 5 perkara sebelum 5 perkara, saya percaya ramai yang sudah tahu tentang perkara ni. lebih-lebih lagi ada lagu berkenaan ingat 5 perkara sebelum 5 perkara yang dipopularkan oleh kumpulan nasyid Rabbani. 5 perkara tersebut adalah:-

1. Sihat sebelum sakit.
2. Muda sebelum tua.
3. Kaya sebelum miskin.
4. Lapang sebelum sempit.
5. Hidup sebelum mati.

Bagi saya, 5 perkara ni menekankan tentang pentingnya membuat perancangan. perancangan apa? perancangan menempuh 5 perkara yang selepasnya. perancangan yang kita buat semasa masih sihat, muda, kaya, lapang dan hidup untuk menempuh keadaan apabila kita sakit, tua, miskin, sempit dan mati. eh, awak boleh faham kan apa yang sedang saya sampaikan ni? hihi.

baiklah, biar saya ambil satu point dari 5 perkara tersebut dan beri contoh dari perspektif seorang pelajar. saya ambil point nombor 4 iaitu lapang sebelum sempit. lapang sebelum sempit merujuk kepada masa yang ada. sebagai pelajar, sudah pasti mempunyai banyak assignment. kebanyakan pelajar suka buat assignment last minute walaupun assignment tu dah dapat 'berkurun' yang lepas, betul tak? alalala, tak nak mengaku pulak.haha. itulah yang dipanggil sebagai procrastinating...atau dalam bahasa melayu, bertangguh. tak best tau kalau buat assignment last minutes ni...stress! moralnya, buatlah assignment anda semasa anda mempunyai masa lapang untuk membuatnya. sekian :)

3 IMPORTANT QUESTION BEFORE PLANNING.

Planning is very important in order to get things done smoothly. now, i'm talking about personal development planning. it is very important as it determine what are we going to be in the future. here are 3 important question before planning your personal development:

1. Where am i now?
2. Where am i going?
3. How do i get there?

By answering these question, i hope it can give you an overview about how to plan for your personal development. you sure don't want to be stuck in the middle of your life with something that you think not worth it to do or with a thought that you can do something better than what you are doing now. so, straight up your mind, do planning, and i hope you can be a better person in the future.

till then.

Sunday, April 10, 2011

MINI SAF FBM 2011 [FRISBEE]

today i had a lot of fun!

i play frisbee!

i participated in mini SAF frisbee which is conducted by...erm, HURESIAN? if i'm not mistaken...LOL.

the best part was i won! er, let me rephrase it. my group which is 'BUBBLE' won a second place.yoohoo!! drum roll please! cehh!

for overall, HURESIAN conquer the game. yep, thats a must!

unfortunately, now i'm suffering flu and almost get fever. huhu.

may i get well soon.

picture?? i don't have any. i'm waiting for someone upload the picture on facebook.

okay, thats all. tata :)

Friday, April 8, 2011

INGAT 2 PERKARA, LUPA 2 PERKARA

pertama, ingat segala kebaikan orang lain terhadap kita. lupakan segala kebaikan kita terhadap orang lain.

kedua, ingat segala kejahatan kita terhadap orang lain. lupakan segala kejahatan orang lain terhadap kita.

Wednesday, April 6, 2011

DESKTOP KU PENUH!

haa aku ni macam takde keje nak buat je. desktop penuh pon boleh jadi entry. hmm whatever lah! tapi kan...boleh ke kalau kat desktop penuh? aku selalu letak dokumen cam assignment dan gambar kat desktop je sebab nanti senang nak cari. tak payah nak kena bukak my computer and local disk D, or my document ke. haa lagu feveret pon aku letak kat desktop jugak..hihi. aku just letak benda-benda camtu je. aku takde ar sampai letak drama korea yang 12 gb tu kat desktop. ramai orang cakap kalau letak kat desktop, nanti laptop jadi lambat. hurm, aku pon tak pasti akan kesahihannya itu.

desktop aku 98.89% full!

laptop aku ni boleh dikategorikan sebagai agak baru jugak la. baru beli sem ni. hihi. laptop lama dah tak boleh diselamatkan. huhu. bila member aku nampak desktop aku yang penuh camni, dia cakap "eh daya, plis lah! laptop ko ni dahla baru. tapi aku tengok cam laptop lama dah sebab desktop ko yang penuh tuh!". hehe. okay, cukup sampai di sini sahaja. aku nak buat report presentation subjek staffing pagi tadi. nunyte uol's :)

Sunday, April 3, 2011

I JUST COME BACK FROM OPKIM

hai my handsome and pretty readers *wink wink* :)

hurm, its almost a week since my last entry, right?

actually, i have a lot of thing to be settle down.

thats why i have to ignore this blog for a while.

actually, as of now i still have a lot of thing to be settle *sigh*.

you want a new story?

okay, i just come back from OPKIM, yesterday.

it take place at PUCHONG, SELANGOR (er, is there any other PUCHONG in Malaysia?)

to be specific, it take place at Kampung Kenangan, Kampung Tengah, Kampung Batu 13, Kampung.....er, as far as i know it just involve three Kampung. but the organizer there said it involve six Kampung. so, i dont know which one is true. okay, anyone here from that Kampung? raise your laptop, now! hehe :p

hurm, i think no need for me to story the whole experience that i got.

can i just go to the conclusion? hihi..

i stay at my adopted parents which is warga emas with another two of my friends. actually, my adopted parents bukan orang senang. i feel very sympathy to my adopted parents especially because they dont have child. besides, my adopted father is quite nyanyuk. at first, the organizer there dont want to give us to them because of that kind of condition. but they insist to have adopted child. frankly saying, the first time i enter their house i was like 'OMG, why i should be here? why not another person?' i felt like to run away. their house is in a good condition, but not as good as my house. i try to calm down and said 'come on daya, give a try!'. Alhamdulillah, i can go through these three days at the house. on the last day, we (included my classmates that involve in this OPKIM) take a breakfast at my adopted parents house. we hope it can make them feel happy to see us. besides, we also give barangan dapur and such in order to help them.

anyway, this is a very new thing that i experienced. before this, i never stay with adopted family. i feel lucky to have this kind of experience because i'm not sure whether i will get this kind of experience again or not after this. end.