Thursday, May 26, 2011

FESYEN APA YANG KAU PAKAI NI??

Minah minah tudung zaman sekarang ramai cacat otak (bodoh)
Pakai tudung tapi pakai pakaian ketat-ketat (bodoh)
Ada pula pakai tudung tapi pakai t-shirt pula (bodoh)
Mana ke tidak masyarakat kita dipandang rendah (bodoh)

~Hafiz As'ari- Minah Tudung~

Okay, you all pernah dengar tak lagu yang mempunyai lirik seperti di atas? first time aku dengar lagu tu time form 5 dulu. hm almost 5 years ago?? wow, dah dekat 5 tahun rupanya aku tinggalkan zaman persekolahan! --> sila baca dengan nada pura-pura terkejut. first time dengar memang agak menyirap lah kan, coz lirik dia agak kasar and straight to the point. tapi lirik dia adalah realiti di zaman sekarang. hm yang part pakai t-shirt tu aku tak setuju dia kata bodoh. coz tak salah kot pakai t-shirt as long as that t-shirt is longgar dan tidak jarang.

Actually, aku dah lama nak buat entry pasal bab pakaian ni. tapi aku hold dulu coz rasa macam tak sempat nak update blog. so, now is the time to write about pakaian-pakaian thing. haa yela aku mengaku yang aku bukannya bagus sangat dalam bab berpakaian. still tak 100% menutup aurat. tapi aku mahu dan cuba memperbaiki cara aku berpakaian.

Aku faham setiap perempuan mahu dirinya kelihatan cantik menarik tertarik kaw memang da bomb. SEKARANG NI AKU NAK CERITA BERKENAAN PEREMPUAN YANG BERTUDUNG.

aku tak faham kenapa ada perempuan yang pakai tudung tapi pakai legging. pastu pakai inner yang rata-ratanya agak ketat dan dipadankan dengan baju yang takde lengan??


aku juga tak faham dengan iklan produk untuk kuruskan badan. gambar before and after sangat berbeza okay. kalau gambar before guna produk tu boleh je pakai pakaian yang sopan tapi kenapa gambar after guna produk tu mesti nak kena gambar yang opposite to pakaian yang sopan?? bajet nak tunjuk body awak yang dah lawa letteww~


dan aku juga tak berapa nak faham kenapa perempuan zaman sekarang ni suka sangat sanggul tinggi-tinggi. at first aku ingat itu rambut yang disanggul. tapi aku pernah ternampak kat kedai, ada serkup yang memang dah siap ada bonjol seolah-olah sanggul.


ada banyak lagi yang aku tak faham. tapi cukuplah sampai di sini sahaja. so, kalau semuanya aku tak faham, apa je yang aku faham?? aku faham...perempuan yang bertudung tetapi berpakaian dengan pakaian yang tidak sesuai, bukannya tak faham tentang aurat. tapi saje je pura-pura tak faham. kalau tak, tak merasalah untuk berpakaian macam tuh.

hm tak pun maybe perempuan tu bertudung untuk berfesyen sahaja. sebab tu lah tak kisah kalau pakai baju dan seluar yang ketat, sendat. sebab bukan untuk menutup aurat. kalau dah pakai baju, seluar sendat tu..apa kata takyah pakai tudung terus??

moralnya, kalau pakai tudung tu...pakailah baju, seluar yang sesuai. yang longgar. yang tak ketat. yang tak sendat. yang tak jarang. yang tak...haa what else? tak payah la nak ikut trend sangat. tak salah kalau nak ikut trend tapi pandai-pandailah bezakan yang mana boleh diikut dan yang mana tak boleh diikut.

i guess that's all for now.

tata :)

*i'm so sorry if ada yang terasa bila baca entry ni. that's the truth babe. oh ya, gambar ehsan dari google :D

Saturday, May 21, 2011

I WANT THIS, I WANT THAT

dear readers,

do you happen to wanna know what i want right now??

if your answer is yes...

i advise you to hold yourself from drooling out of looking at these pictures. LOL ;p


i want chocolates.


i want an ice-cream.


i want mc flurry.


i want chocolate indulgence.


i want Air Batu Campur a.k.a ABC.


i want chocolate chips muffin.


thanks for looking through these pictures.

well, you can conclude that i'm a dessert lover.

i love to eat something sweet.

i want that thing in the above pictures very badly.

can somebody sent it to me right now?? :D


* i got the pictures from google. thanks google for making me drooling out. LOL =)


Monday, May 16, 2011

ENERGY SAVING MODE.

10.50 in the morning on 17 May 2011.

ahaa orang lain buat, aku pun nak buat jugakkk!! ;p

beginilah rupa blog if in energy saving mode.

eh, hai korang =)

ada tak siapa-siapa yang perasan bahawa entry ini ialah entry ke-4 aku untuk hari ni? oh takde siapa-siapa yang perasan ye. pheww~~ bagus. Alhamdulillah takde siapa-siapa yang perasan. hahaha...LOL ;P

okay now back to the topic. you all tahu tak apa itu energy saving mode on blog? alaa korang dah tahu ye? hahaha ketinggalan betul aku ni coz baru sekarang nak buat entry about energy saving mode *dushh*. hm tapi takpelah kan. maybe ada yang belum tahu lagi pasal benda ni.

so, korang tahu tak apa function energy saving mode ni? yang aku nampak ianya tidak lebih sekadar screen saver untuk blog. oh ya, maybe ia juga mengurangkan energy consuming since it hides heavy animation on your blog, cover the window in dark color and pause heavily running background processes.

now, siapa-siapa yang berminat with this thing, simply just follow this instruction:-

1. Copy the code from HERE. (i think that web sites give a complex instruction. mine is easily to understand) ;p

2. Login to your blog dashboard--> Design--> Page Elements--> Add a Gadget--> HTML/Java Script--> Paste the code.

3. Save and wait for one minutes and see the result.

Selamat mencuba! :D

SYLLABUS, MOHR WEB SITES...MATCH!!!

8.12 in the morning on 17 May 2011.

kenapa aku mesti nak kena mention waktu dan tarikh setiap kali di awal entry? sebab waktu dan tarikh kat blog ni...tak betul! dan aku tak tahu camne nak betulkan dan tak tahu sama ada boleh dibetulkan atau tidak..hihi

oh btw, sekarang ni aku sedang mencari information untuk subjek Employment Law. semalam aku dah start kelas (intersessi). first kelas lagi, lecturer aku dah mengajar 2 chapter. kepala aku tepu betul semalam ye. dah la kelas agak lama berbanding kelas di hari biasa. biasanya kelas 2 jam, tapi untuk intersessi kelas 2 jam setengah. 'aha..lebih 30 minit je pun...apedaa..itu pun nak kecoh'...mesti korang nak cakap macam tu kan? kan? ;p

hm lecturer aku suruh match kan syllabus subjek Employment Law dengan maklumat yang terkandung di dalam web sites Ministry of Human Resources (MOHR). but the problem is aku takde pun syllabus tu..hehe.

okay cukup dulu sampai di sini buat masa sekarang. aku nak explore web sites MOHR ni.

tata :)

Tuesday, May 10, 2011

GOOD BYE SEM 4! PHEWW~ AND WELCOME INTERSESSION! SIGH~

assalamualaikum and hi to all of you.
how's your day? hope you all doing well :)

i wanna tell you that i've been looking for this day since 27th April.

today is...

my last final examination day!! pheww~

yeah, i just finished my last exam paper which is Human Resources Management and Technology on 12.00 pm at Dewan Sri Bendahara. hm it also means that my semester 4 is at end. so, good bye sem 4! -->happy mood


i haven't sleep since 2.30 am until the minutes i enter the exam hall. what i'm doing is to cram for just a several hours before the exam start and to 'vomit out' what i've cram before and then after the exam finished...er, forget it all afterwards. oh please, i hope this is so not me. LOL ;P

*this is happen to me on every examination...hahaha. kbkk is done.

okay now...

inhale. exhale.

but do not too happy, because i'm going to have my intersession which is start on 16th May if i'm not mistaken. so, welcome intersession! -->force happy mood (oh, please bring back my happy mood!). hm intersession is not too bad because i'm going to be around my friends, again! (yeay, i got my happy mood back!).

i guess that's all for today.

till then :)

*i got those picture from the random tumblr that i've passed by. tq.

Saturday, May 7, 2011

FULAMAK, FAISAL ABDULLAH CAKAP SAYA BLOGGER HEBAT??


wah, tajuk entry nak gempak je kan? kan? ;p

hai. morning you all =)

you all tahu tak blogger Faisal Abdullah?

hm i just passing by his sites 2dayblogger.com and then i found this...


alaa tunggu apa lagi? klik la, klik la, klik la. hihi (^_^).

ahha, betullah tu. jawapan yang kat bawah sekali tu yang ada tulis miss enigma tu, haa saya lah tu. (berapa banyak 'tu' daa..).

saya cuma berkongsi jawapan untuk soalan 'bila korang mula berblogging dan kenapa?'.

tak sangka pulak dalam ramai-ramai blogger yang berkongsi jawapan tu, Faisal Abdullah turut senaraikan komen saya. oh adakah ini top 6 jawapan? hihi perasannya saya. tapi apa-apa hal, saya berasa gembiralah ye *winkwink*. lagi-lagi bila Faisal buat tajuk entry 'apabila BLOGGER HEBAT menjawab soalan bila korang mula berblogging dan kenapa?'. hehe. saje je nak on caps lock untuk perkataan blogger hebat tu *blushing*. ahh sudah, nampaknya saya sedang perasan untuk kali kedua. okay, now stop it! faktanya, saya cuma budak baru belajar dan sedang bertatih di dunia blog ye kawan-kawan ;p

kesimpulannya, antara benda terawal yang saya buat pagi ni ialah senyum sorang-sorang kat depan laptop seperti gambar di atas (oh please. daya, kaw tak boleh bezakan gelak dengan senyum ke? gambar kat atas tu gambar tengah gelak okay? dushh!).

hm okay lah. cukup sampai di sini dahulu. jumpa lagi di entry akan datang.

tata =)

Thursday, May 5, 2011

TIME EXAM BARU BUKU NAK COLOURFUL.

5.30 in the morning on 6th May 2011.

i'm typing this entry just to remove my sleepiness *sigh*.

tadi aku pegi toilet and then aku nampak kucing dah bangun tido. tapi aku ni tak tido-tido lagi. konon bajet study. tapi sebenarnya study + online = stuline. haa amek kau 'stuline' perkataan baru. okay, aku dah nak start melalut sampai merekacipta perkataan baru bagai. ishh! ;p

hm just wanna make a comparison of my text book before and during final examination.

BEFORE FINAL EXAMINATION.


DURING FINAL EXAMINATION.


haa colourful bukan my text book during final examination. ah takleh bla. mesti korang nak cakap yang nampak sangat before exam aku langsung tak buka text book, kann?? ah salah tu. aku bukannya tak bukak, tapi aku tak highlight je perkataan dalam buku tu. oh ya, gambar first and second bukanlah gambar dari text book yang sama. sekian terima kasih. jumpa lagi di next entry =)

* sebelum ni aku ada buat entry pasal group K-POP versi Malaysia. kalau nak baca, klik SINI. dengar citer, group 24:7 tu dah tukar nama group. nama baru dorang, group M-POP.


Wednesday, May 4, 2011

KORANG SUKA BUAT STATUS MACAM MANA KAT FACEBOOK??

12.47 minit tengahhari.

helloww facebook addicted =)

dear blogger and reader of this entry, please do not tell me that you don't own a facebook because i'm not gonna believe it...LOL.

for blogger, menipu bebenor kalau korang cakap takde facebook sebab ape kejadahnye ada facebook badges kat blog korang kalau you don't own a facebook, right?? hehe.

hm berbalik semula ke tajuk entry ni 'korang suka buat status macam mana kat facebook??'. haa jawab jawab ;p

kalau aku lah kan, aku update status bergantung pada situasi. sebagai contoh, sekarang ni aku sedang menghadapi peperiksaan akhir. so, my facebook status are going to be related with the final exam lah and carry mark also. ;p

tak percaya?? nah aku bagi bukti...



okay sekarang dah percaya kann.

boleh lah aku chow.

tata =)


JIKA ANDA SEORANG BLOGGER

morning =)

saya join ini :-

image

Saya dapat banner ni dari Gadis Melayu.

Untuk mengetahui cara dan tujuan, sila klik SINI.


Tuesday, May 3, 2011

MACAM MANA SAYA BOLEH SUKA MAKAN SAYUR.

hai my dear readers =)

how are you? hope uol's doing well ya.

before i start story about MACAM MANA SAYA BOLEH SUKA MAKAN SAYUR, i nak bagitahu sesuatu. ni haa petang tadi i baru je lepas my 3rd final exam paper. subjek PERFORMANCE MANAGEMENT. perrgghh susah.giler.nak.mampus wa cakap kat lu. sorry ye ayat kasar sikit. tapi itulah ayat yang sesuai untuk describe tahap susah paper petang tadi. buktinya?? lepas invigilator kutip kertas jawapan, my coursemates and i masing-masing melepaskan keluhan yang lebih kurang berbunyi begini 'weyh, soalan susah dowhh!', 'past year tak pernah pon kuar soalan sesusah ni!', 'performance agreement tu yang mana satu weyh??'. haa betul tak? betul tak i cakap paper tadi memang susah. sampai di saat ini, sakit kepala sebab jawab paper petang tadi still tak hilang lagi. adehh. okay fullstop.

now, kite citer pasal sayur pulak ye. ada tak sesiapa yang tengah baca this entry, tak suka makan sayur?? haa ni nak kena babab ni. hehe. hm dulu i tak suka makan sayur. memang tak suka ah, tak tahu macam mana nak describe tahap tak suka tu camne. bila tengok sayur je, dah dapat bayangkan tahap kepahitannya. so, i hate sayur!


hai awak, kenapa tak suka makan saya? saya ni berkhasiat tau *winkwink*

but as for now, i dah suka makan sayur. actually dah lama i start suka makan sayur. since sekolah menengah. citernya macam ni. time sekolah menengah dulu, i stay kat hostel dari form 1 until form 5. setiap kali makan tengahhari dan malam, mak cik kat dewan makan tu akan sendukkan lauk termasuklah sayur. masalahnya, i tak suka makan sayur. so i ended up by throw it away in tong sampah. setiap kali ada lauk sayur, i mesti tak miss untuk membuangnya ke dalam tong sampah. nak dijadikan cerita, ada satu hari tu tiba-tiba i terfikir 'eh, kesian la pulak tengok sayur ni asyik kena buang je. pastu membazir je kalau buang sayur ni lagipun kan ayah dah bayar'. so, i pon start lah makan sayur. mula-mula makan sayur yang saiz kecik je. lama-lama makan sayur yang saiz besar pulak. faham ke tak sayur saiz kecik dan besar ni? maksud i, sayur saiz kecik tu yang potongan kecik-kecik. yang saiz besar tu yang potongan agak besar. haa camtulah. hihi.

okay cukuplah sampai di sini sahaja kisah macam mana saya boleh suka makan sayur. jumpa lagi di entry yang akan datang!

tata =)


Sunday, May 1, 2011

BUAT ADAM DAN HAWA.

assalamualaikum dan selamat pagi =)

i'm taking breakfast while updating this blog. minum cadbury hot cokelat dan makan roti gardenia butterscotch. and oh lagi satu, ada big apple juga. wah, multi-tasking kan aku ni. hm, i'm going to make quick update because i'm going to study for my 3rd final exam paper which is subject PERFORMANCE MANAGEMENT. esok kot exam-nya. uih, gementar.

as for now, how about korang take a look at this lovely article. layann~~

BUAT ADAM...ANDAI MAHU MENCARI HAWA.

1. Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu. lihatlah pada telapak tangannya. andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik, fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya. sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.

2. Jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata. lihatlah pada sebujur bibirnya. andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya, fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya. khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami...menabur buruk diri si suami.

3. Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata. lihatlah pada sepasang mata indah miliknya. andai tidak redup menunduk pandangan. fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya. khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.

UNTUK HAWA...ANDAI MAHU MENERIMA CINTA ADAM.

1. Jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata. lihatlah pada aktiviti malamnya. andai liar hidupnya tika malam menjelma, fikirlah sebaiknya andai mahu menerima. kerana maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba. khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..

2. Jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata. lihatlah pada bahagian kakinya, andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah di padang bola, fikirlah sebaiknya andai mahu menerima. kerana aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri.

3. Jangan dilihat pada tampan paras semata-mata. lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara. andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah-seranah, fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya. khuatir pabila bersama kelak, kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan.

Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu. sebelum ini, wanita yang berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya. tetapi hari ini, mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri. begitu jugalah sang lelaki. kadangkala berkopiah. dari mata nampak sungguh alim, tapi dari hatinya...siapa yang tahu??

* aku tak tahu siapa pemilik artikel ni. anyway, credit for him/her for such a lovely article.

KUMPULAN GULA-GULA & 24:7

hai =)

actually, tadi aku dah ready nak lepak-lepak kat atas katil or in short, TIDO. tapi bila teringat yang sekarang ni dah lepas asar, so aku pun tukar fikiran. takmo lah tido time lepas asar. kan tak elok tido time macam ni. ye takk?

so, aku takde pilihan lain yang nak dibuat selain online. haa ape korang cakap? kenapa tak pegi jogging petang-petang macam ni?? hm soalan yang bagus. ehem-ehem, bukan tak nak jogging tapi aku takde sport shoes la. tu pasal la takleh nak jogging. haa okay tak jawapan aku ni. boleh diterima pakai tak?? hahaha. alasan-alasan. ok stop cakap pasal ni.

about the title as stated above, i bet korang dah tahu pasal dua group baru ni. group K-POP versi Malaysia (uwekk). aku yang juga merangkap peminat K-POP ni haa...berasa terkesima sebentar dan ianya diikuti dengan gelak-ketawa yang berdekah-dekah sebaik sahaja aku mendapat tahu tentang kedua-dua group ini. wah, skema sungguh ayat aku kan =)

now introducing...

KUMPULAN 24:7


this is my opinion okay. MY OPINION. aku bukan nak kutuk, tapi memang ayat aku ke arah kutukan pun. tengok gambar diorang. how dare diorang dress up macam ni. takdelah teruk sangat, just nampak perut sikit je. but that one yang kat tengah-tengah dan yang hujung belah kiri tu apa cerr?? eh, pleaselah. TAK SESUAI! kalau ada 6-pack takpela jugak. hm but still TAK SESUAI kalau orang Malaysia dress up macam ni. it against the norm tahu takk??! asalkan Faizal Tahir bukak baju kat atas pentas pun kena banned 3 bulan. ini pulak korang (refer to 24:7).

KUMPULAN GULA-GULA


haa ni lagi satu group. adehh, camne aku nak describe ni. aku tak sure la diorang ni beragama apa. tapi cuba korang bayangkan kalau beragama Islam tapi dress up macam ni?? huh, FAIL!

kesimpulannya, aku tak berkenan sungguh kalau orang Malaysia nak buat group ala-ala K-POP. tak sesuai. faham tak? TAK SESUAI! instinct aku mengatakan yang diorang ni takkan kekal lama di industri hiburan tanah air ni. well, we just wait and see lah ye.

till then.