Sunday, February 14, 2016

PERAPAN AYAM UNTUK NASI AYAM.

Nasi ayam merupakan salah satu makanan kegemaran aku. Lagi-lagi jika ibu yang memasaknya.. hmm memang nyumss sangat! Hehhe.. Entry ini cuma fokus kepada penyediaan ayam perap sahaja ye. Mungkin lain kali aku akan buat entry yang fokus kepada penyediaan nasi nya pula. Ok, jum lihat resepi :)

Bahan2:

1- 1 inci halia
2- 2 labu bawang merah (besar)
3- 4 ulas  bawang putih
4- Lada hitam (terpulang nak letak banyak mana)
5- Kicap



Cara2:

Tumbuk kesemua bahan 1 hingga 4 di atas dan ratakan pada potongan ayam yang telah direneh. Kemudian ratakan kicap pula (lagi banyak kicap, lagi hitam & lagi kelihatan menyelerakan.. hehe). Perap dalam 15 minit, kemudian goreng dan sedia dinikmati bersama nasi ayam. Bahan2 di atas adalah cukup untuk memerap 10 potongan ayam. Nak blend bahan2 tu pun boleh, cuma nanti banyak pula airnya.

Itu sahaja cara-caranya. Ringkas kan? Nanti boleh cuba, ok? :)


Saturday, February 13, 2016

PIZZA ROTI.

Salam & good morning! :)

Senang direct to the point je, iye dokk? Ok, let's start!

Menu sarapan: Pizza Roti

Bahan2:

Sosej
Roti buku
Marjerin
Sos spaghetti
Daun oregano kering
Keju mozarella

Cara2:

1. Sosej. Potong sosej secara menyerong. Sebenarnya potong bentuk macam mana pun tak apa. Potong menyerong tu bagi nampak macam berseni sikit.. hehhe. Lepas potong, celur dalam air panas. Biarkan.

2. Roti buku. Roti bentuk empat segi tu la, yang selalu buat sandwich tu. 

3. Marjerin. Ratakan marjerin di atas permukaan roti.

4. Sos spaghetti. Ratakan sos spaghetti di atas lapisan marjerin. Kemudian susun sosej yang telah dicelur dalam air panas tadi ke atas lapisan sos spaghetti. Selepas itu, ratakan sedikit sos spaghetti di atas setiap sosej.

5. Daun oregano kering. Taburkan daun oregano kering di atas lapisan sosej.

6. Keju mozarella. Ini bahagian yang paling menarik! hehhe.. Taburkan keju mozarella. Terpulang nak tabur banyak mana, lagi banyak lagi sedapp! 

Kemudian bakar di dalam oven sehingga keju mozarella tu cair. Suhu? Tak kisah, asalkan boleh membuatkan keju tu cair. Aku set suhu 200 darjah celcius, bakar dalam 5 minit.

Ini hasilnya; memang nyumss! Kalau makan time panas2 baru keluar oven, lagi nyumss!

Fresh from the oven.

Nyumss!



Resepi ni sangat mudah. Boleh ajak anak2 untuk cuba buat sekali.. pasti anak2 seronok.. hehee.. selamat mencuba ye! :)

Wednesday, February 3, 2016

EVIL THOUGHT VS SUARA KEDUA.

Korang sedang duduk di bangku dalam sebuah shopping kompleks tiba- tiba seseorang yang bertubuh besar melintas di hadapan korang;

Apa ayat spontan korang? 
(kebiasaannya monolog dalaman, cuma terlintas di dalam hati/ fikiran korang)

"Eh gemuknya orang tu!"
"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"

Kemudian seseorang yang bertubuh kurus kerempeng pula melintas;

"Kurus kerempengnya mamat/minah ni!"
"Macam tak cukup protein pun ada juga.."

Kemudian melintas pula tiga orang gadis remaja, mereka berbual dan bergelak ketawa dengan kuatnya;

"Apalah diorang ni, cakap kuat- kuat macam nak bagitahu cerita dia kat semua orang yang ada dalam shopping kompleks ni je"


Pernah tak korang ter-monolog dalaman evil thought macam contoh-contoh kat atas ni?
Mesti pernah kan.. hehehee

Ber-monolog (dalaman) itu tidak salah. Ianya seumpama korang express apa yang korang nampak, di dalam hati/ fikiran sendiri. Tanpa memberitahu sesiapa pun. Itu adalah normal.

Aku fikir, orang yang paling berfikiran positif di dalam dunia ni pun selalu ber-monolog (dalaman) macam contoh kat atas tu. Monolog (dalaman) perkara yang negatif atau having an evil thought. Tapi apa yang membuatkan mereka kelihatan sebagai seseorang yang berfikiran positif ialah, mereka counter back balik in a positive way. Dan itulah yang mereka express secara terbuka. Means that, orang yang berfikiran positif akan simpan negative/ evil thought mereka at the back of their mind and speak out only positive things. Sounds hypocrite? Mungkin ada sikit hipokrit di situ, bagaimanapun orang yang berfikiran positif tidaklah terus mengenepikan perkara negatif/ evil yang terlintas di fikiran mereka cuma mereka  hoping for the best and respond in positive way.

Aku pun pernah juga apa bermonolog dalaman evil thought macam contoh kat atas tu, selalu. Bagaimanapun, ianya akan disusuli dengan suara kedua. Aku gelarkannya sebagai suara kedua. Mungkin ahli psikologi guna term lain untuk suara kedua ni. 

Jadi, apa itu suara kedua?

Dalam kamus aku, suara kedua ni merupakan suara yang mematahkan monolog dalaman yang negatif / evil tu. Selalunya ia disertai dengan perasaan emphaty iaitu kita meletakkan diri kita di dalam situasi orang lain. contohnya;

"Eh gemuknya orang tu!"
Suara kedua menyusul; Esh tak baik cakap macam tu. Walaupun itu adalah fakta sebab memang betul orang tu gemuk tapi kita tak tahu, mungkin orang tu sebenarnya sedang berusaha sedaya-upaya untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal.

"Eh sendatnya baju yang orang tu pakai. Dah tahu gemuk, pakailah baju yang besar sikitt"
Suara kedua menyusul; Mungkin itulah baju yang paling besar saiznya yang ada di kedai, dan orang itu juga sudah buntu untuk mencari baju yang sesuai untuk dirinya.

Perasan tak.. setiap kali ada perkataan monolog, aku akan letak perkataan dalaman?

Kenapa?

Sebab untuk entry ni, aku fokus kepada monolog dalaman.

Buat pengetahuan korang, monolog ni terbahagi kepada dua; monolog dan monolog dalaman.

1. Monolog: Bercakap kepada diri sendiri, kita dapat dengar suara kita sendiri. Orang yang duduk bersebelahan kita mungkin dapat dengar apa yang kita katakan namun ianya tidak jelas.

2. Monolog dalaman: Internal thought. kita bercakap dalam hati/ fikiran. Orang lain tak dapat dengar  apa yang sedang bermain di hati/ fikiran kita. Tapi tak tahulah kalau orang tu ahli psikik, boleh baca apa yang ada dalam fikiran kita.. huishh scary je kalau ada yang boleh baca apa dalam fikiran kita ek? hahhaa


Baiklah, sekian sahaja entry untuk kali ini.. chouu!